Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri fara factura. Tratament contabil si fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Aug. 2022
Achizitie intracomunitara de bunuri fara factura. Tratament contabil si fiscal
Tags: achizitie intracomunitara de bunuri, tratament contabil si fiscal, facturi

Daca achizitionez un utilaj agricol din UE si am platit prin banca, dar nu s-a emis factura finala, doar contract am, cum inregistrez produsul?

• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 10-49 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: 0111 cultivarea cerealelor

Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga: 

Cadrul legal : art. 284 Cod fiscal - Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri

(1) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia.

(2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul care transpune prevederile art. 222 din Directiva 112 sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.
 
Norme metodologice

SECTIUNEA a 4-a - Exigibilitatea pentru livrari si achizitii intracomunitare de bunuri

27. (1) Pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri nu intervine exigibilitatea taxei conform prevederilor art. 283 alin. (2) din Codul fiscal. Daca persoana impozabila opteaza pentru emiterea facturii anterior faptului generator de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 294 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii, conform art. 283 alin. (1) din Codul fiscal.
(2) Exigibilitatea determina perioada fiscala in care livrarea intracomunitara scutita se inregistreaza in decontul de taxa pe valoarea adaugata prevazut la art. 323 din Codul fiscal si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 325 din Codul fiscal.
28. (1) Faptul generator in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri si faptul generator in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri intervin in acelasi moment, respectiv in momentul livrarii de bunuri. In situatia medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat, transportate din alt stat membru in Romania, persoana impozabila care primeste medicamentele nu realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, beneficiarul realizand o achizitie intracomunitara taxabila numai la data transferului dreptului de proprietate asupra medicamentelor conform prevederilor pct. 24 alin. (2). Prin exceptie, beneficiarul achizitiei intracomunitare poate opta pentru aplicarea prevederilor art. 282 din Codul fiscal in ce priveste faptul generator si exigibilitatea taxei pentru achizitia intracomunitara a medicamentelor in Romania, chiar daca pentru livrarile ulterioare in Romania aplica prevederile pct. 24 alin. (2).
(2) Daca furnizorul opteaza pentru emiterea facturii anterior faptului generator de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 294 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare la beneficiar intervine la data emiterii facturii, conform art. 284 alin. (2) din Codul fiscal.
(3) Daca beneficiarul nu a primit o factura de la furnizor pana in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator, are obligatia sa emita autofactura prevazuta la art. 320 alin. (1) din Codul fiscal. Pentru determinarea taxei se utilizeaza cursul de schimb prevazut la art. 290 din Codul fiscal, respectiv cel din data emiterii autofacturii. In situatia in care, ulterior emiterii autofacturii, beneficiarul primeste factura de la furnizor, care este emisa la o data anterioara datei autofacturii, acesta are obligatia de a ajusta baza de impozitare in functie de cursul de schimb in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor.
 
Exemplul nr. 1: Factura pentru livrarea intracomunitara este emisa in luna urmatoare celei in care se efectueaza livrarea.
Alt stat
Livrare intracomunitara scutita de TVA
 
Data livrarii: 25.01.2016
Data facturii: 12.02.2016
Faptul generator: 25.01.2016
Exigibilitatea: 12.02.2016
Livrarea este inclusa in declaratia
recapitulativa si in decontul de TVA
aferente lunii februarie 2016. Romania
Achizitie intracomunitara supusa
TVA si taxabila
 
 
Faptul generator: 25.01.2016
Exigibilitatea: 12.02.2016
Achizitia intracomunitara se
evidentiaza in declaratia
recapitulativa si in decontul de
TVA aferente lunii februarie 2016.
Exemplul nr. 2: Factura pentru livrarea intracomunitara este emisa in aceeasi luna in care se efectueaza livrarea intracomunitara.
Alt stat
Livrare intracomunitara scutita de TVA
 
Data livrarii: 25.01.2016
Data facturii: 29.01.2016
Faptul generator: 25.01.2016
Exigibilitatea: 29.01.2016
Livrarea este inclusa in declaratia
recapitulativa aferenta lunii ianuarie
si se evidentiaza in decontul de TVA
din luna ianuarie 2016. Romania
Achizitie intracomunitara supusa
TVA si taxabila
 
 
Faptul generator: 25.01.2016
Exigibilitatea: 29.01.2016
Achizitia intracomunitara este
inclusa in declaratia
recapitulativa aferenta lunii
ianuarie si se evidentiaza in
decontul de TVA din luna
ianuarie 2016.
 
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta urmatoarele:
Daca factura nu a fost primita de la furnizor pana in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator (faptul generator este data livrarii produsului), societatea dumneavoastra are obligatia sa emita autofactura strict in scop TVA.
Pentru determinarea TVA, UTILIZATA IN MECANISMUL TAXARII INVERSE (FIIND O ACHIZITIE INTRACOMUNITARA DE BUNURI) se foloseste cursul de schimb din data emiterii autofacturii. In situatia in care, ulterior emiterii autofacturii, societatea dumneavoastra primeste factura de la furnizor, care este emisa la o data anterioara datei autofacturii, aveti obligatia de a ajusta baza de impozitare in functie de cursul de schimb in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor. 
 
Inregistrari contabile:
Achizitia utilajului fara factura:
              2131 = 408      
Emiterea autofacturii
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri fara factura. Tratament contabil si fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016