Tags: declaratia unica, venituri estimate, venituri realizate
As dori sa ma ajutati cu un sfat referitor la DU 2020. Este vorba de un Cabinet medical individual, venit real, peste plafon in fiecare an. Am depus in 2020 pe formularul din 05.06.2020. Am primit recipisa fara erori.
Ulterior am descoperit ca nu am pus nicio bifa la B. DATE PRIVIND SECTIUNILE COMPLETATE *).
Am aplicat bonificatiile direct la I.5.1.Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venit realizat si contributiile sociale datorate, stabilite prin declaratia curenta.
De asemenea, cred ca nu trebuia sa punem bifa la SUBSECTIUNEA I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata deoarece l-am estimat in declaratia din 2019.
Bifa la SUBSECTIUNEA I.3.1 Date privind contributia de asigurari sociale (CAS) datorata consider ca este ok chiar daca l-am estimat in 2019 (acel 6240) deoarece in 2020 se asigura la CAS cu 3*6240=18720.
Pentru a remedia situatia credeti ca este ok daca depun o rectificativa la 2020 (pe formularul din 22.06.2020) in care bifez:
A
1. Declaratie rectificativa privind Capitolul I - asta deoarece se modifica SUBSECTIUNEA I.3.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata - prin scoaterea bifei (deoarece l-am estimat in 2019);
2. Bifa la Declara ie pentru aplicarea bonifica iei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista
obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal - ca sa declar impozit si CAS la SUBSECTIUNEA I.5.1 iar CASS la SUBSECTIUNEA I.5.2.
B.
Se mai poate depune DU 2019 cu estimatul modificat la 2019? in care sa modificam estimatul la CAS (de la 6240 la 3*6240), si apoi rectificativa la DU 2020?
Am atasat DU 2020 si (depunere) ce apare in SPV - aici apare acea anomalie ca apar doar bonificatiile la CAS nu si suma de plata, iar la CASS doar 125 - o bonificatie fara a doua si fara suma de plata.
Raspunsul expertului contabil Vera Constantin:
Daca ati depus in 2020 pe formularul din 05.06.2020 Declaratia unica, puteti rectifica la modul la care doriti datele declarate pentru veniturile realizate pe 2019. Aceasta ar fi varianta cea mai logica.
Veniturile declarate pentru realizat - 2019 supracriu ce s- declarat pe estimat - 2019. La fel rectificativa pentru realizat-2019 va fi ultima varianta a Declaratie unice inregistrata la ANAF pe baza careia se achita taxele.
Se poate rectifica si varianta estimat - 2019 a Declaratiei unice,pana la 30.06.2020. Spre exemplu pentru veniturile din dividende pentru care se depune DU pe estimat, se rectifica DU depusa in 2019 pe estimat. Ulterior se depune DU varianta 2020 cu bifa obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal - ca sa declar impozit si CAS la SUBSECTIUNEA I.5.1 iar CASS la SUBSECTIUNEA I.5.2. aplicandu-se astfel bonificatia.
Contribuabilii care deja au depus Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - capitolul I. Date privind veniturile realizate, pentru veniturile realizate in anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fara acordarea bonificatiilor prevazute la alin. (1), pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declaratii rectificative pana la data de 30 iunie 2020 inclusiv, cu respectarea conditiilor, potrivit Ordonantei 69/2020.
Iar daca s-au si facut platile integrale pentru 2019 pana cand a intrat in vigoare ordonanta (14 mai), se vor face compensari sau restituiri, conform procedurii fiscale. Din noile modificari aduse instructiunilor de completare prin ordinul ANAF publicat rezulta ca declaratia trebuie rectificata chiar si daca asta se face doar pentru aplicarea bonificatiilor.
Restituirea sumelor se face doar la cererea contribuabilului.
Referitor la compensarea, aceasta opereaza fie de drept, fie la cererea contribuabilului.
Exista pe prima pagina a pdf ului DU casuta de bifat:
Declaratie rectificativa privind Capitolul I, pentru aplicarea bonificatiei
Se bifeaza daca anterior a fost depusa o Declaratia unica pentru veniturile realizate in anul 2019 (cu data de 2020 procesata online)
Aceasta varianta e disponibila in cazul in care nu aveti nimic de rectificat pe 2019 si pur si simplu doriti sa aplicati bonificatia pentru depunere online si plata in termen.
Nu exista restrictii in a rectifica de un numar de ori declaratia unica potrivit Codului fiscal. Pe acelasi formular, se bifeaza casuta corespunzatoare pentru a marca faptul ca e vorba de o rectificare. Noile date declarate vor suprascrie ce ati declarat initial. Cu ocazia rectificarii, generati in formular si bonificatiile.
Bonificatiile se acorda pentru depunere online dar cu conditia achitarii contributiilor sociale si a impozitului pana la 30.06.2020.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
SOP. Chestiuni procedurale, contabile si fiscale.
Intrebare:
Societatea platitoare de impozit pe profit doreste sa implementeze programul de stock option plan: un program initiat in cadrul unei persoane juridice prin care se acorda angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate ei, prevazute la pct. 26 lit. c) si d), dreptul de a achizitiona la un pret preferential sau de a primi cu titlu gratuit un numar determinat de titluri de participare, definite potrivit pct. 40, emise de entitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Modificare perioada fiscala TVA si SALARII
Intrebare:
1. Pentru un SRL care a avut o achizitie intracomunitara de bunuri in anul 2023 si a fost platitor de tva lunar in 2023 din luna in care a avut AIC B si in 2024, in 2025, trebuie sa depuna D700 de revenire la trimestru pana cand (cu conditia sa nu fi depasit CA la tva de 100.000 eur in 2024, care se calculeaza prin adunarea randurilor din decont, da?)?
2. Pentru un SRL care a fost platitor trimestrial pentru D112 in 2024, dar a depasit numarul mediu de 3 salariati in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila
Intrebare:
Societate X din Romania factureaza la societatea Y din Bulgaria servicii. Serviciile prestate sunt efectuate in colaborare de 3 societati: una romaneasca, una bulgareasca si una greceasca, toate fiind platitoare de TVA.
Fima colaboratoare din Bulgaria ne-a facturat servicii cu tva deoarece ei considera ca serviciile se livreaza (presteaza) in Bulgaria (call center).
Care e tratamentul fiscal la societatea X? Este corect ca fima colaboratoare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri ale persoanelor fizice nerezidente
Intrebare:
1. Nerezident din Elvetia angajat la o societate din Romania cu program de 8 ore lucreza permanent la societate i se poate aplica vreo exceptie la plata obligatiilor salariale?Mentionez ca detine un certificat de rezidenta fiscala din Elvetia.
2. Nerezident din Elvetia realizeaza venituri din chirii din imobile si detine un certificat de rezidenta fiscala din Elvetia ce obligatii de plata are? Cum poate aplica scutiri sau reduceri de obligatii pentru aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<