Tags: declaratii fiscale iulie 2017, formulare anaf, declaratii iulie 2017
Va prezentam prin cele ce urmeaza formularele pe care trebuie sa le depuneti la organul fiscal competent, dupa caz, la termenele limita precizate mai jos, in luna iulie 2017 si platile de efectuat, dupa caz, pana la data de 25 iulie 2017.
I. Obligatii declarative
15 zile de la data de cand nu se mai realizeaza venituri - Formular 604 - Declaratie de inregistrare in evidenta persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, precum si pentru stabilirea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate. Se depune pentru inregistrarea in evidenta persoanelor fizice fara venituri, precum si pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri, potrivit legii, in vederea stabilirii.
Reglementare : art.180,alin.(1) din Legea nr.227/ 2015; OPANAF nr.3743/ 2015; OPANAF nr.2731/ 2016
30 zile de la data infiintarii/ data eliberarii actului legal de functionare/ data inceperii activitatii/ data eliberarii actului legal de functionare/ data obtinerii primului venit/ data dobandirii calitatii de angajator, dupa caz, sau 15 zile de la data modificarii ulterioare a datelor declarate initial - Declaratiile 010, 020 si 070.
Formular 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica. Se completeaza de persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica. Declaratia de inregistrare se completeaza la infiintare, iar declaratia de mentiuni se completeaza cand se modifica datele declarate anterior. Se utilizeaza la atribuirea codului de identificare fiscala si eliberarea certificatului de inregistrare fiscala, precum si la actualizarea informatiilor.
Reglementare : art.82,alin.(6); art.88 alin.(1) din Legea nr.207/ 2015
Formular 020 - Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal. Se completeaza de persoanele fizice, altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Se utilizeaza la atribuirea codului de identificare fiscala si eliberarea certificatului de inregistrare fiscala, precum si la actualizarea informatiilor.
Reglementare : art.82,alin.(6); art.88 alin.(1) din Legea nr.207/ 2015
Formular 070 - Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Se completeaza de contribuabilii persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Sunt exceptati contribuabilii care desfasoara exclusiv activitati intr-o forma de asociere.
Reglementare : art.82,alin.(6); art.88 alin.(1) din Legea nr.207/ 2015
7 iulie 2017
Formular 092 - Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania. Se depune de catre contribuabilii inregistrati in scop de TVA care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul si care au efectuat o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, fiind astfel obligati sa
isi modifice perioada fiscala, devenind platitori de TVA lunar.
Reglementare: art.322 din Legea nr.227/2015; OPANAF nr.1165/ 2009
10 iulie 2017
Formular 010 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica. Se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art.316 din Legea nr.227/2015, care nu au depasit plafonul de scutire si care doresc sa fie scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.
Reglementare : art.310,alin.(7) din Legea nr.227/ 2015; OPANAF nr.3698/ 2015
Formular 020 - Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal. Se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art.316 din Legea nr.227/2015, care nu au depasit plafonul de scutire si care doresc sa fie scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.
Reglementare: art.310,alin.(7) din Legea nr.227/ 2015; OPANAF nr.3698/ 2015

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii coasigurati dupa 01 august 2025
Intrebare:
Colegii care au coasigurati solicita clarificari cu privire la modul in care vor proceda cu acestia incepand cu 01.08.2025. Ma ajutati va rog cu un raspuns? Cine declara coasiguratul, firma sau asiguratul prin 212? Suma de plata este 2.430 lei cu plata contributiei in doua transe: 607,5 lei pana la 31 decembrie 2025 si diferenta de 1.822,5 lei pana in mai 2026? Daca da, in ce cont vireaza asiguratul sau compania? Depinde de casa de sanatate de care apartine? Sunt conturi diferite?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota de TVA, vanzare case
Intrebare:
Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea situatie: doresc sa vand o casa construita de firma si receptionata in anul 2020.
In prezent intentionez sa o vand, insa nu sunt sigura ce cota de TVA trebuie aplicata la emiterea facturii de vanzare.
Va rog sa-mi comunicati care sunt prevederile legale aplicabile in acest caz.
Va multumesc anticipat!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata unei sume catre un fost angajat pentru renuntare la proces. Tratament fiscal
Intrebare:
S-a dat afara un fost angajat pe motiv ca s-au restructurat locurile de munca. La scurt timp firma a angajat o alta persoana pe aceeasi pozitie, fostul angajat a dat firma in judecata. intre timp fostul angajat a renuntat la judecata fiindca s a facut o intelegere sa i se ofere salarii compensatorii.
Suma aceasta este supusa impozitului si contributiilor daca nu mai exista contract de munca activ? Fostul angajat are vreo obligatie referitoare la faptul ca incaseaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<