Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 398 (Declaratia speciala de TVA). Cine depune D398, termen depunere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 25 Oct. 2024
declaratia 398

Declaratia 398 cunoscuta sub denumirea de Declaratia speciala de TVA permite raportarea si plata TVA-ului pentru operatiunile intracomunitare printr-un mecanism simplificat, in loc sa fie necesara inregistrarea TVA in fiecare tara de destinatie. In acest articol vom analiza cine depune D398, care este termenul de depunere si va vom prezenta modelul D398.

 
 

Ce este declaratia 398 (Declaratia speciala de TVA)

 
Declaratia 398 este un formular prin care persoanele impozabile din Romania care fac vanzari la distanta catre consumatori din alte state membre ale Uniunii Europene (UE) isi declara si platesc TVA-ul aferent acestor vanzari.

Aceasta declaratie este parte a regimului special de TVA aplicat comertului electronic (regimul OSS - One Stop Shop), care simplifica procesul de declarare si plata a TVA-ului pentru vanzarile la distanta efectuate intre statele UE.  Regimul OSS permite companiilor sa declare si sa plateasca TVA-ul pentru toate vanzarile intracomunitare dintr-un singur stat membru, in loc sa se inregistreze pentru TVA in fiecare tara unde au clienti. 
 
Prin OSS, contribuabilii depun o declaratie trimestriala unica in tara de inregistrare, care centralizeaza TVA-ul datorat in toate statele membre unde s-au facut livrarile. Procedeul este urmatorul: persoana impozabila plateste TVA datorata statului membru de identificare. Aceasta plateste suma totala care rezulta din declaratia de TVA (mai exact, suma care acopera toate statele membre de consum). Statul membru de identificare (RO) distribuie ulterior sumele corespunzatoare statelor membre de consum ale UE. 
 

Cine depune declaratia 398 

Declaratia 398 se depune la organul fiscal competent de toate persoanele impozabile care sunt inregistrate in Romania pentru utilizarea regimului special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte.  
 

Cum se completeaza declaratia 398 

 
Declaratia speciala de TVA se completeaza in EURO, iar suma datorata se plateste in contul (in EURO) la: 

Banca: Banca Comerciala Romana Titular: D.G.R.F.P. BUCURESTI 
IBAN: RO30 RNCB 0090 0006 9551 0027 BIC: RNCBROBU 

Pe documentul de plata trebuie sa fie specificate urmatoarele date:

1. Numele societatii

2. Codul de identificare al TVA 

3. Numarul de referinta al declaratiei TVA OSS. Acesta are urmatorul format: 
  • RO/CUI/trimestru/an in cadrul schemei UE si NONUE
  • RO/codul de identificare in cadrul schemei de import/luna/an pentru schema de Import 
In absenta referintei, plata nu poate fi procesata. 

>>Ce NU vrea ANAF sa stii. Piruete legale in aspecte fiscale - lucrarea prezinta lista cu cele mai frecvente amenzi de la ANAF si ofera solutii cum sa EVITATI sa fiti sanctionati!>>

Declaratia 398  termen depunere 2024

Declaratia 398 se depune atat lunar, cat si trimestrial. In cazul in care persoana impozabila are operatiuni de vanzare la distanta obisnuita se depune Declaratia speciala de TVA  trimestrial, iar daca persoana impozabila are vanzare la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte pentru care se aplica regimul special, se depune D398 lunar. 
 
Prevederile legale privind termenul de depunere sunt specificate in art. 314, 315 si 315^2, astfel:

1. Potrivit art.314 alin.(7) din Codul fiscal (regimul Non-UE), pana la sfarsitul urmatoarei luni dupa incheierea fiecarui trimestru calendaristic, persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana trebuie sa depuna la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declaratie speciala de TVA.

Declaratia se depune indiferent daca au fost sau nu prestate servicii pentru care se utilizeaza regimul special reglementat de acest articol, in perioada fiscala de raportare.

2. Potrivit art.315 alin.(6) din Codul fiscal (regimul UE), pana la sfarsitul urmatoarei luni dupa incheierea fiecarui trimestru calendaristic, persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declaratie speciala de TVA.

Declaratia se depune indiferent daca au fost sau nu efectuate livrari de bunuri sau daca au fost sau nu prestate servicii pentru care se utilizeaza regimul special reglementat de acest articol.

3. Potrivit art.315^2 alin.(18) din Codul fiscal (regimul special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte/schema de import), in cazul in care Romania este statul membru de inregistrare, persoana impozabila care utilizeaza acest regim special sau intermediarul acesteia trebuie sa depuna, prin mijloace electronice, o declaratie speciala de TVA pentru fiecare luna, potrivit modelului stabilit in anexa III din Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2020/194, indiferent daca au fost sau nu efectuate vanzari la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte in perioada fiscala de raportare.

Declaratia speciala de TVA se depune pana la sfarsitul urmatoarei luni dupa incheierea perioadei fiscale acoperite de declaratie. 
 

Declaratia 398 model 2024

Va prezentam mai jos modelul de declaratie speciala de TVA. Formularul D398 poate fi gasit pe site-ul ANAF:

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia 398 (Declaratia speciala de TVA). Cine depune D398, termen depunere":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016