Declaratia 070 este un document fiscal esential pentru persoanele care aleg sa desfasoare activitati economice pe cont propriu. Formularul este utilizat atat pentru inregistrarea initiala in scopuri fiscale, cat si pentru actualizarea informatiilor fiscale in cazul modificarii datelor declarate anterior. In acest articol, vom explica cand si cum trebuie depusa declaratia 070, dar si ce informatii trebuie incluse in formular, oferind un ghid practic pentru profesionisti si antreprenori.
Ce este declaratia 070
Declaratia 070, cunoscuta sub denumirea de „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere”, este un formular fiscal important utilizat in Romania pentru inregistrarea fiscala si actualizarea informatiilor persoanelor fizice care desfasoara activitati independente.
Concret, declaratia 070 se completeaza in urmatoarele situatii:
-
Pentru inregistrarea initiala in scopuri fiscale a persoanelor fizice care incep o activitate independenta
-
Pentru modificarea datelor declarate anterior - in acest caz se bifeaza casuta „Declaratie de mentiuni”
-
Pentru declararea incetarii unei activitati desfasurate in mod independent – in acest caz se bifeaza casuta „Declaratie de radiere”
-
Pentru inregistrarea ca platitor de TVA (atunci cand PFA depaseste pragul venitului de 300.000 de lei)
Cine depune declaratia 070
Declaratia 070 se depune de catre persoanele fizice romane sau straine care:
-
Desfasoara activitati independente (PFA. II, IF)
-
Sunt titularii profesiilor libere (medici, avocati, contabili, etc.)
ATENTIE!
Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care s-au inregistrat la Registrul Comertului si au primit cod unic de inregistrare nu au obligatia sa depuna declaratia 070 la inceperea activitatii. Acest lucru se datoreaza faptului ca inregistrarea fiscala la Administratia Financiara se realizeaza automat pe baza informatiilor transmise de ONRC.
In cazul in care apar modificari fata de datele declarate initial la Registrul Comertului (de exemplu, inregistrare ca platitor de tva prin optiune sau pentru depasirea plafonului), PFA-ul are obligatia sa depuna declaratia 070 pentru actualizarea acestor informatii. In aceasta situatie, se va bifa casuta 2 - „Declaratie de mentiuni” si se vor completa doar compurile care vor modifica vectorul fiscal al PFA-ului.
Pentru profesiile liberale (care nu se infiinteaza la Registrul comertului), declaratia 070 se depune la infiintare, bifind casuta 1 - „Declaratie de inregistrare”. De asemenea, daca ulterior infiintarii apar modificari ale vectorului fiscal formularul 070 se va depune cu modificarile care intervin, bifind casuta 2 „Declaratie de mentiuni”.
Declaratia se depune direct sau prin imputernicit/reprezentant fiscal la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.
Organul fiscal competent este:
-
organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul - pentru contribuabilii care se inregistreaza direct sau prin imputernicit;
-
organul fiscal competent pentru administrarea persoanei impozabile care are calitatea de reprezentant fiscal - pentru contribuabilii care se inregistreaza prin reprezentant fiscal.
>>>Cartea Verde a Contabilitatii va ofera explicatii, interpretari si solutii pentru cele mai sensibile probleme fiscal-contabile!<<<
Cum se completeaza declaratia 070
Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu?se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
Exista mai multe sectiuni care trebuie completate, si anume:
-
Felul declaratiei (de inregistrare fiscala/ inregistrare mentiuni/radiere)
-
Date de identificare a contribuabilului (CNP, numar de identificare fiscala, CUI, denumire, Date privind domiciliul persoanei fizice, etc)
-
Date privind vectorul fiscal (platitor sau nu de TVA, operatiuni scutite de TVA, contributii etc)
Detalii privind completarea declaratiei 070 pot fi gasite pe
site-ul ANAF»
Declaratia 070 termen depunere 2024
Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior.
Conform prevederilor legale, termenul de depunere al declaratiei 070 este:
-
Pentru inregistrare fiscala: in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii
-
Pentru modificari: in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului care necesita actualizarea informatiilor
-
Pentru incetarea activitatii: in termen de 30 de zile de la data incetarii activitatii
Declaratia 070 model 2024
Iata prima pagina din modelul de declaratie 070. Formularul poate fi descarcat in format PDF de pe
site-ul ANAF»
de
Ion MihaiIon Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii microintreprindere 2025
Intrebare:
Detin calitatea de asociat in doua societati.
SRL A - 90 % - infiintata in 2018, cod caen 6920, micro, 3 salariati, platitoare de tva
SRL B - 10 % - infiintata in 2025, cod caen 7020, micro, 1 salariat, neplatitoare de tva
Sunt considerate intreprinderi legate si se aduna cifra de afaceri a celor doua pentru stabilirea cifrei de afaceri pentru trecerea la impozit pe profit?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura emisa de Unicredit pentru tichete de masa
Intrebare:
Va rog sa ne ajutati cu un raspuns cu privire la facturarea sa nu a tichetelor de masa, urmare a mesajului primit de la furnizor (Unicredit) si pe care-l redam mai jos:
Referitor la emiterea facturilor pentru valoarea nominala a tichetelor de masa, va aducem la cunostinta urmatoarele aspecte:
- aceste tranzactii sunt scutite de TVA si prin urmare, conform art. 319 alin. (7) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, nu este obligatorie emiterea unei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Majorarea capitalului social
Intrebare:
Un SRL care in prezent are trei asociati persoane fizice, isi schimba actionariatul astfel: 1 persoana fizica ramane, si in locul a doua persoane fizice intra ca si actionar o persoana juridica romana. Persoana juridica a virat prin banca contravaloarea capitalului social (tranzactia se face la valoarea capitalului social). Care sunt notele contabile aferente acestei tranzactii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Conditii microintreprindere
Intrebare:
Societatea A SRL, cod CAEN 6920, are o persoana fizica NP asociat unic (100%) si administrator, are 3 angajati cu contract individual de munca cu norma intreaga, a realizat venituri de 1050 lei, in anul 2024. Societatea B SRL, cod CAEN 6209, are asociat unic (100%) si administrator aceeasi persoana fizica NP, a avut un angajat in primele 3 trimestre, iar din ultimul trimestru nu mai are angajati, a realizat venituri de 125000 lei, in anul 2024. Care este regimul fiscal aplicabil...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchiriere autoturism in Germania
Intrebare:
Un SRL, platitor de TVA si impozit pe profit trimite angajati in deplasare in Germania.
Se inchirieaza acolo un autoturism in regim rent-a-car de la o societate din Germania care are cod de TVA valid VIES.
Furnizorul din Germania emite factura de servicii rent a car cu TVA 19 pp - cota din Germania.
In attach gasiti print screen de pe factura emisa de furnizorul din Germania.
Intrebare: Este corect sa factureze aceste servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<