Declaratia 070 este un document fiscal esential pentru persoanele care aleg sa desfasoare activitati economice pe cont propriu. Formularul este utilizat atat pentru inregistrarea initiala in scopuri fiscale, cat si pentru actualizarea informatiilor fiscale in cazul modificarii datelor declarate anterior. In acest articol, vom explica cand si cum trebuie depusa declaratia 070, dar si ce informatii trebuie incluse in formular, oferind un ghid practic pentru profesionisti si antreprenori.
Ce este declaratia 070
Declaratia 070, cunoscuta sub denumirea de „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere”, este un formular fiscal important utilizat in Romania pentru inregistrarea fiscala si actualizarea informatiilor persoanelor fizice care desfasoara activitati independente.
Concret, declaratia 070 se completeaza in urmatoarele situatii:
-
Pentru inregistrarea initiala in scopuri fiscale a persoanelor fizice care incep o activitate independenta
-
Pentru modificarea datelor declarate anterior - in acest caz se bifeaza casuta „Declaratie de mentiuni”
-
Pentru declararea incetarii unei activitati desfasurate in mod independent – in acest caz se bifeaza casuta „Declaratie de radiere”
-
Pentru inregistrarea ca platitor de TVA (atunci cand PFA depaseste pragul venitului de 300.000 de lei)
Cine depune declaratia 070
Declaratia 070 se depune de catre persoanele fizice romane sau straine care:
-
Desfasoara activitati independente (PFA. II, IF)
-
Sunt titularii profesiilor libere (medici, avocati, contabili, etc.)
ATENTIE!
Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care s-au inregistrat la Registrul Comertului si au primit cod unic de inregistrare nu au obligatia sa depuna declaratia 070 la inceperea activitatii. Acest lucru se datoreaza faptului ca inregistrarea fiscala la Administratia Financiara se realizeaza automat pe baza informatiilor transmise de ONRC.
In cazul in care apar modificari fata de datele declarate initial la Registrul Comertului (de exemplu, inregistrare ca platitor de tva prin optiune sau pentru depasirea plafonului), PFA-ul are obligatia sa depuna declaratia 070 pentru actualizarea acestor informatii. In aceasta situatie, se va bifa casuta 2 - „Declaratie de mentiuni” si se vor completa doar compurile care vor modifica vectorul fiscal al PFA-ului.
Pentru profesiile liberale (care nu se infiinteaza la Registrul comertului), declaratia 070 se depune la infiintare, bifind casuta 1 - „Declaratie de inregistrare”. De asemenea, daca ulterior infiintarii apar modificari ale vectorului fiscal formularul 070 se va depune cu modificarile care intervin, bifind casuta 2 „Declaratie de mentiuni”.
Declaratia se depune direct sau prin imputernicit/reprezentant fiscal la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.
Organul fiscal competent este:
-
organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul - pentru contribuabilii care se inregistreaza direct sau prin imputernicit;
-
organul fiscal competent pentru administrarea persoanei impozabile care are calitatea de reprezentant fiscal - pentru contribuabilii care se inregistreaza prin reprezentant fiscal.
>>>Cartea Verde a Contabilitatii va ofera explicatii, interpretari si solutii pentru cele mai sensibile probleme fiscal-contabile!<<<
Cum se completeaza declaratia 070
Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu?se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
Exista mai multe sectiuni care trebuie completate, si anume:
-
Felul declaratiei (de inregistrare fiscala/ inregistrare mentiuni/radiere)
-
Date de identificare a contribuabilului (CNP, numar de identificare fiscala, CUI, denumire, Date privind domiciliul persoanei fizice, etc)
-
Date privind vectorul fiscal (platitor sau nu de TVA, operatiuni scutite de TVA, contributii etc)
Detalii privind completarea declaratiei 070 pot fi gasite pe
site-ul ANAF»
Declaratia 070 termen depunere 2024
Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior.
Conform prevederilor legale, termenul de depunere al declaratiei 070 este:
-
Pentru inregistrare fiscala: in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii
-
Pentru modificari: in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului care necesita actualizarea informatiilor
-
Pentru incetarea activitatii: in termen de 30 de zile de la data incetarii activitatii
Declaratia 070 model 2024
Iata prima pagina din modelul de declaratie 070. Formularul poate fi descarcat in format PDF de pe
site-ul ANAF»

de
Ion MihaiIon Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Scadere din evidenta clienti in insolventa
Intrebare: Societatea are un client cu un sold de 2600 fiind rest dintr-o factura de 4680 din noiembrie 2024. In februarie 2025 societatea a primit Notificarea privind deschiderea procedurii generale de insolventa asupra acestui client conform careia trebuia sa se incsrie la masa credala a acestuia. Societatea nu a depus cererea de inscriere la masa credala in termenul stipulat in notificare si nu s-a inscris la masa credala. Care sunt inregistrarile contabile pentru scoaterea din gestiune a acestei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Scoatere din evidenta client in faliment
Intrebare:
O societate platitoare tva a facturat in perioada 01.06 2022 - 31.03.2023 prestari servicii constructii de 1190000 lei cu tva catre clientul X SRL din Romania.
Intre timp, cu 01.05.2023 clientul X a intrat in insolventa si in data 16.04.2025 s-a declansat procedura de faliment.
Intrebarea este: In luna aprilie 2024 se pot storna facturile emise catre clientul X si daca acestea se transmit pe SPV?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Chirii, drepturi de autor si salarii
Intrebare: In 2024 am fost salariata tot anul, am obtinut venituri din chirii sub plafonul de 6 salarii, am incasat venituri din drepturi de autor cu retinere la sursa a caror valoare este sub plafonul minim, dar cumulate cele 2 venituri din afara salariului, depasesc valoarea de 19800 lei (cele 6 salarii). Am obligatia de plata CASS, avand in vedere ca am realizat si venituri din salarii 12 luni? Va multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozitare speciala a constructiilor: silozuri
Intrebare: O societate comerciala care are codul CAEN 5210\"Depozitari\", detine in proprietate silozuri pe care le inchiriaza clientilor pentru depozitarea cerealelor. Avand in vedere scutirile prevazute la art.456, lit.o) cladirile care sunt utilizate ca sere, solare, rasadnite, ciupercarii, silozuri pentru furaje, silozuri si/sau patule pentru depozitarea si conservarea cerealelor, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru alte activitati economice;\" Societatea datoreaza impozit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<