Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Indemnizatiile administratorilor. Impozit si contributii

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 05 Mai. 2011

Care sunt contributiile si impozitele datorate de catre administratorii unui SRL care isi exercita aceasta activitate in baza unui contract de administrator incheiat pe baza Legii nr. 31, legea ...

Care sunt contributiile si impozitele datorate de catre administratorii unui SRL care isi exercita aceasta activitate in baza unui contract de administrator incheiat pe baza Legii nr. 31, legea societatilor comerciale?

Raspuns:
Contributiile datorate de administrator sunt prevazute in Codul fiscal si in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

1. Contributia de asigurari sociale

Potrivit  art. 29616 alin. (5) lit. c) coroborat cu art. 2964 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, platitorul de venit nu are obligatia de a retine si vira contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat asupra indemnizatiei administratorilor.

Plata contributiei la asigurarile sociale este in sarcina administratorului potrivit prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Astfel, potrivit art. 6 alin. (1) pct. IV din aceasta lege, administratorii care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat sunt obligati sa se asigure in sistemul public de pensii pe baza declaratiei individuale de asigurare.
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detaliiVenitul lunar asigurat pentru aceste persoane este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut, potrivit art. 11 alin. (3).

In consecinta, obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale este in sarcina administratorului si nu a persoanei juridice.

2. Contributia pentru accidente de munca si boli profesionale

In temeiul art. 29616 alin. (5) lit c) coroborat cu art. 2964 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, platitorul de venit nu are obligatia de a retine si vira contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale asupra indemnizatiei administratorilor.

3. Contributia pentru concedii si indemnizatii

Conform art. 29616 alin (3) lit. (b) din Codul fiscal , indemnizatiile primite de administratori nu sunt exceptate de la plata contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. In consecinta, asupra acestor sume se va calcula contributia pentru concedii si indemnizatii de catre platitorul de astfel de venituri.

4. Contributia de asigurari sociale de sanatate

Baza lunara de calcul in cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariati si de cei asimilati, inclusiv indemnizatiile acordate admnistratorilor. In cazul acestei contributii nu avem exceptii in ceea ce priveste aceste indemnizatii.

Asadar, baza lunara de calcul o reprezinta castigul brut realizat constand in indemnizatia bruta cuvenita si platita administratorului.
Indemnizatia bruta cuvenita si platita administratorului intra in baza de calcul a contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate datorata de entitatea care o plateste. 

5. Impozit 

Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda.
 
Potrivit art. 55 alin. (2) lit. j) din Codul fiscal , regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si indemnizatiei administratorilor, precum si sumei din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor, considerate venituri asimilate salariilor.

Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Indemnizatiile administratorilor. Impozit si contributii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016