Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata TVA influentata de protocol si sponsorizare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Apr. 2008

Ne aflam in perioada de intocmire a situatiilor financiare si exista posibilitatea sa constatam faptul ca au fost depasite cheltuielile de protocol si sponsorizare efectuate in cursul anului 2007. ...

Ne aflam in perioada de intocmire a situatiilor financiare si exista posibilitatea sa constatam faptul ca au fost depasite cheltuielile de protocol si sponsorizare efectuate in cursul anului 2007.

Cum procedam?

Simplu: verificam daca in cursul anului am exercitat dreptul de deducere a TVA inscrisa in facturile furnizorilor sau prestatorilor care ne-au livrat bunuri sau ne-au prestat servicii destinate actiunilor de protocol si sponsorizare.

Daca nu am dedus TVA , stam linistiti fiindca nu avem de efectuat calcule si regularizari ale TVA

Daca am dedus TVA , trecem la treaba: calculam TVA aferenta sumelor care depasesc limita legala impusa de lege pentru protocol si sponsorizare. Suma TVA astfel calculata se inregistreaza pe cheltuieli de exploatare in data de 31.12.2007, prin formula contabila:

635 = 4428
"Cheltuieli cu alte impozite, “ TVA neexigibila”
taxe si varsaminte asimilate"
(analitic distinct)

Inregistrarea sumei prin contul 4428 nu va afecta concordanta dintre decontul de TVA intocmit si depus in data de 25 ianuarie 2008 pentru luna decembrie 2007 si balanta sintetica de verificare a conturilor intocmita pentru luna decembrie 2007.

Suma din rulajul creditor al contului 4428 reprezinta “ TVA amanata la plata” asa cum a fost definita prin O.M.E.F. nr. 2374 din 12 decembrie 2007 privind modificarea si completarea O.M.E.F. nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.

Sa nu uitam!

Suma reprezentand TVA nedeductibila aferenta depasirii cheltuielilor de protocol inregistrata in contul 635 este cheltuiala nedeductibila la determinarea profitului impozabil.

Sa avem in vedere!

  TVA neexigibila in anul 2007 devine exigibila in anul 2008, la data emiterii autofacturii si depunerii situatiilor financiare anuale.

Acesta este momentul faptului generator si al exigibilitatii TVA aferenta sumelor reprezentand depasirea cheltuielilor deductibile limitat!

Sa retinem!

Din punct de vedere al impozitului pe profit suma inregistrata in contul 635 este o cheltuiala raportata prin situatiile financiare anuale ale anului 2007, iar din punct de vedere al TVA , suma inregistrata in contul 4428 in anul 2007 devine exigibila prin raportarea in decontul lunii aprilie 2008 prin transfer in contul 4427.

Depasirea cheltuielilor de protocol si sponsorizare reprezinta operatiune de livrare de bunuri sau prestare de servicii. Deci, pentru a prelua aceasta operatiune in jurnalul de vanzari si in decontul de TVA in luna aprilie 2008, efectuam inregistrarea contabila :

4428 = 4427
" TVA neexigibila" “ TVA colectata”

TVA neexigibila in anul 2007, dar exigibila in anul 2008, se preia in decontul de TVA intocmit si depus pentru luna aprilie 2008, la randul 12 “regularizari taxa colectata” din formularul de decont cod 300 al carui model a fost reglementat prin O.M.E.F. nr. 94 din 17 ianuarie 2008 (publicat in M.Of. nr. 68 din 29 ianuarie 2008).

Pe scurt, despre autofactura!

Pe autofactura se inscrie numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al firmei care a inregistrat depasirea, atat la rubrica “furnizor” cat si la rubrica “cumparator”.

Pe acelasi document, drept specificatie, in loc de denumirea si descrierea bunurilor sau a serviciilor, se inscrie mentiunea “depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat an fiscal 2007…."

Autofactura se emite doar pentru a se crea un document justificativ de inregistrare a taxei colectate atat in evidenta fiscala (jurnalul pentru vanzari) cat si in evidenta contabila.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Plata TVA influentata de protocol si sponsorizare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016