Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Zvonurile legate de TVA aduc dureri de cap

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Aug. 2010

Dan Chitaru, presedintele Kia RomAuto, importatorul marcii coreene pe piata locala, spune ca primele zvonuri legate de o posibila revenire a taxei pe valoarea adaugata de la 24% la 19% au determinat ...


Dan Chitaru, presedintele Kia RomAuto, importatorul marcii coreene pe piata locala, spune ca primele zvonuri legate de o posibila revenire a taxei pe valoarea adaugata de la 24% la 19% au determinat multi clienti sa amane decizia de a achizitiona o masina noua.

"Atat timp cat au aparut oficiali care au declarat in media ca este posibil sa se revina la vechea cota de TVA, nu ne putem astepta la volume importante in perioada urmatoare. Personal am discutat cu 20 de clienti despre acest lucru", a spus Dan Chitaru.

Vanzarile Kia in prima jumatate a acestui an au inregistrat un declin de peste 86%, la 391 de autoturisme, in conditiile in care piata auto a scazut in acelasi interval cu 25%. Cel mai bine vandut model a fost cee'd cu aproape 340 de masini, in scadere cu acelasi procent ca si marca.

"Media lunara in a doua jumatate a anului in ceea ce priveste vanzarile Kia va fi de aproximativ 100-150 de unitati. Cel mult 200. In contextul economic actual nu ne putem astepta la volume importante in ceea ce priveste vanzarile de masini noi", a spus seful importatorului.

Se mai inchid ochii la reexporturi
La nivelul anului trecut vanzarile marcii coreene au scazut cu aproximativ 28%, la aproape 6.200 de autoturisme, pe o piata care a scazut cu peste 50%, pe fondul crizei economice. Pe de alta parte, aproximativ 70% dintre vanzari nu se regasesc si in statisticile inmatricularilor, o parte dintre acestea fiind exportate catre Germania.

"Noi am vandut masini diversilor clienti, clienti pe care nu i-am cautat noi. Au fost atat clienti straini, cat si din Romania. Noi nu am facut un studiu de caz la fiecare client sa vedem ce fac acestia cu masinile", a spus Chitaru

Cu cateva mici exceptii, la nivel european toti importatorii sunt detinuti de Kia. Exceptiile se regasesc in Europa de Est si Italia.

"Fabrica voia productie maxima, si astfel mai inchidea ochii la reexporturi, deoarece dorea ca masinile sa fie pe strada, indiferent de provenienta acestora. A fost vorba de o situatie temporara, de lichidare de stoc", a spus Dan Chitaru.

In conditiile in care un importator nu isi lichideaza stocul de masini, acesta nu mai comanda la fabrica si implicit producatorul se confrunta cu o problema de stocuri.
Criza si-a spus cuvantul

"Pe noi ne-a prins inceputul anului cu 1.000 de masini in curte, in conditiile in care vanzarile din ianuarie au fost de 50 de masini. La 50 de masini pe luna cu 1.000 de masini pe stoc ar fi durat aproape doi ani pana vindeam tot ce aveam, interval in care noi nu am mai fi comandat nimic de la fabrica", a spus Chitaru.

Reteaua Kia pe piata locala numara in prezent 18 dealeri Kia. In 2008 reteaua crescuse la un total de 25 de centre, dar o parte s-au inchis pe fondul crizei economice.

"Criza si-a spus cuvantul. Dealeri s-au inchis in toate regiunile tarii. Aici a depins de fragilitatea financiara a companiei respective care au pariat prost pe investitii mari si care nu au fost ulterior sustinute. Degeaba construiesti showroom-uri mari daca nu ai bani sa-ti platesti angajatii sau sa ai masini pe stoc", a spus seful Kia.

Potrivit statisticilor Porsche Romania, anul trecut s-au inchis aproximativ 10% din cei 400 de dealeri de pe piata locala, pe fondul reducerii vanzarilor cu peste 50%.

Sursa Ziarul Financiar 04/08/2010

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Zvonurile legate de TVA aduc dureri de cap":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016