O microintreprindere este neinregistrata in scopuri de TVA, nu a desfasurat deocamdata activitate. Doreste sa construiasca un imobil in care isi va desfasura activitatea, respectiv va presta servicii medicale scutite de taxa. Poate societatea sa se inregistreze in scopuri de TVA prin optiune si sa recupereze TVA ce va fi facturat de antreprenorul ce ii construieste imobilul, avand in vedere ca ulterior va presta servicii scutite de TVA? Multumesc.
Raspunsul consultantului fiscal Dana Hristu:
Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294 , 295 si 296 ;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
Astfel, daca societatea va desfasura exclusiv servicii scutite de TVA, fara drept de deducere de la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, nu poate deduce TVA pentru nicio achizitie, daca ar fi inregistrata in scop de TVA.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O societate platitoare de TVA si impozit pe profit, cu o CA >2000000 Euro, ii construieste unei societati platitoare de TVA cu o CA = 10000 Euro (societatea este infiintata in cursul acestui an), o constructie usoara (un modul care nu necesita intabulare).
Pretul negociat este cval a 40.000 Euro. TVA
Beneficiarul, doreste ca in schimbul acestui modul construit, sa ii cedeze executantului, parti sociale si anume 10% din societate.
Este...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Am asigurat un client la o firma de asigurare. In baza contractului incheiat au recuperat de la client o suma de 6244.19 lei din care 60% trebuie restiuit asiguratorului. Pentru suma de restiuit am primit un decont in baza caruia am achitat asiguratorul. Nu stiu in fisa clientului cum inregistrez si pe ce cont. Am incasarea de 6244.19 lei din banca si apoi suma restituita asiguratorului, respectiv 3746,51 lei, se scade din soldul clientului? Daca da, prin ce cont?
...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O asociatie non profit organizeaza cursuri de dezvoltare personala, este platitoare de tva si de impozit pe profit, are si activitate economica (obtine venituri din sustinerea cursurilor de dezvoltare pesonala pentru care emite si factura).
Aceasta asociatie organizeaza o singura data un congres pentru membrii ei pentru care stabileste taxa de participare o anumita suma de persoana.
1. Va rog sa-mi spuneti, din punct de vedere al TVA daca acest venit intra...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Am rugamintea sa ne sprijiniti cu un raspuns privind tratamentul fiscal al burselor care se pot acorda in cadrul invatamantului DUAL preuniversitar si universitar. Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate cu codul CAEN principal 4110 - Dezvoltare imobiliara, dar care momentan realizeaza doar venituri din inchirierea spatiilor, poate beneficia de facilitatile fiscale acordate salariatilor in constructii? Obligatia salariului minim din domeniul constructiilor banuiesc ca exista, nu?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Institutiile religioase, parohii, protopopiate. Unii au contabilitate simpla, cei cu activitati economice cu contabilitate dubla au obligatia sa depuna declaratie SAF-T?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<