O microintreprindere este neinregistrata in scopuri de TVA, nu a desfasurat deocamdata activitate. Doreste sa construiasca un imobil in care isi va desfasura activitatea, respectiv va presta servicii medicale scutite de taxa. Poate societatea sa se inregistreze in scopuri de TVA prin optiune si sa recupereze TVA ce va fi facturat de antreprenorul ce ii construieste imobilul, avand in vedere ca ulterior va presta servicii scutite de TVA? Multumesc.
Raspunsul consultantului fiscal Dana Hristu:
Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 297 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294 , 295 si 296 ;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
Astfel, daca societatea va desfasura exclusiv servicii scutite de TVA, fara drept de deducere de la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, nu poate deduce TVA pentru nicio achizitie, daca ar fi inregistrata in scop de TVA.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cota tva 2025 livrare condimente
Intrebare:
In contextul noilor modificari legislative se pune intrebarea: ce cota de tva se va aplica pentru livrarea de ceai si condimente? Societatea noastra produce si ambaleaza ceaiuri si condimente, iar pana la 31.07.2025, cota cu care se facturau aceste produse a fost de 9%. Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<TVA avansuri. Regularizare pe baza cotei de TVA valabila la momentul livrarii
Intrebare:
Inchei un contract vanzare-cumparare cu plata de avansuri in transe, urmand ca marfa sa soseasca in octombrie. Avand in vedere ca vom factura 50% avans in luna iulie, la sosirea marfurilor in luna octombrie, avand in vederea faptul ca se va schimba cota de tva de la 1.08.2025, la ce cota de tva se va factura marfa sosita in octombrie? Dar daca avansul va fi facturat integral in luna iulie, la ce cota tva se va factura marfa in octombrie?
Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corelare stoc combustibil cu foi de parcurs
Intrebare:
Revin la intrebare si va facem precizarea ca in anii precedenti inregistram in contabilitate consumul de combustibil in baza foilor de alimentare stocul la combustibil din contabilitate era colerat cu cel din rezervor. Daca inregistrez 6022 = 302 storno nu mai coincide stocul din rezervor cu cel din contabilitate.
Incepand cu 2025 inregistram in contabilitate consumul in baza foilor de parcurs care nu coincid cu foile de alimentare (tinand cont de restul din rezervor la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<