keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Firme care intra sub incidenta Legii 129/2019. Au obligatia de a se inregistra la ONPCSB?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Sep. 2023
Firme care intra sub incidenta Legii 129/2019. Au obligatia de a se inregistra la ONPCSB?
Tags: legea 129/2019 , inregistrare la onpcsb

Firma nou infiintata Cod CAEN 6831 - Agentii imobiliare, are obligatia de a se inregistra la ONPCSB si de a desemna una sau mai multe persoane care au responsabilitati cf. Legea 129/2019? Mentionez ca veniturile sunt incasate numai prin banca si doar din comisioane. Sau ce obligatii are?

 

 

Firme care au obligatia de a se inregistra la ONPCSB – raspunsul specialistului:

 

Agentiile imobiliare sunt entitati raportoare si intra sub incidenta Legii 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative:

Art. 5. (1) Intra sub incidenta prezentei legi urmatoarele entitati raportoare:
h) agentii si dezvoltatorii imobiliari, inclusiv atunci cand actioneaza in calitate de intermediari in inchirierea de bunuri imobile, dar numai in ceea ce priveste tranzactiile pentru care valoarea chiriei lunare reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro sau mai mult;

Legea nr. 129/2019 impune mai multe obligatii pentru entitatile raportoare, inclusiv agentiile imobiliare:

1. Raportarea Tranzactiilor:
-Tranzactii suspecte (Art. 6): Trebuie sa raporteze orice tranzactie pe care o considera suspecta catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). Daca exista suspiciuni ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului, sau daca informatiile pe care le detine firma pot fi folosite pentru impunerea prevederilor prezentei legi.


-Tranzactii care nu prezinta indicatori de suspiciune (Art. 7): Sunt obligati sa raporteze tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro.

2. Masuri de cunoastere a clientelei (Art. 11):
-Entitatile raportoare sunt obligate sa identifice si sa verifice identitatea clientului si a beneficiarului real.
-Trebuie sa evalueze scopul si natura relatiei de afaceri cu clientul.
-Este necesar sa se monitorizeze continuu relatia de afaceri pentru a se asigura ca tranzactiile sunt in conformitate cu informatiile detinute despre client.
-Poate fi necesar sa verifice daca o persoana care pretinde ca actioneaza in numele clientului este autorizata in acest sens.

3. Desemnarea unei persoane responsabile (Art. 23): Entitatile raportoare trebuie sa desemneze una sau mai multe persoane care sa fie responsabile cu aplicarea acestei legi. Aceste persoane vor avea responsabilitati clare in aplicarea prevederilor legale si trebuie sa fie aprobate de conducerea entitatii.

Avand in vedere complexitatea acestei legislatii si consecintele severe ale nerespectarii sale, este esential sa va asigurati ca aveti proceduri interne bine stabilite pentru identificarea si raportarea tranzactiilor suspecte sau relevante.

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a introdus schimbari semnificative in lupta impotriva spalarii banilor. Prin adoptarea Ordinului presedintelui ONPCSB nr. 215/2023, a fost aprobat un nou regulament care detaliaza inregistrarea entitatilor raportoare in evidentele ONPCSB. Noua reglementare va intra in vigoare pe 7 noiembrie 2023, inlocuind Ordinul nr. 47/2021 si a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 764, din 23 august 2023.

Totodata, ONPCSB a lansat si un portal de raportare modernizat la adresa raportari.onpcsb.ro.



Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016