Tags: inregistrare contract de munca la anaf, servicii prestate in strainatate
Dorim sa incheiem un contract de consultanta cu o persoana juridica (PFA) din India. Contractul prevede ca acesta sa caute si sa ne propuna pentru import produse farma. Pentru acesta am acceptat sa ii platim o suma fixa pe luna si, in caz de reusita, un comision de succes calculat la valoarea achizitiilor facute din India. Activitatea prestatorului se desfasoara pe teritoriul Indiei. Dorim sa achizitionam produse fabricate in India. Acest contract trebuie inregistrat in Romania la Ministerul de Finante?
Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu:
Art. 8 alin. (8) din Codul fiscal stabileste:
Persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si persoanele juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat, beneficiare ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei, au obligatia sa inregistreze contractele incheiate cu acesti parteneri la organele fiscale competente, potrivit procedurii instituite prin ordin al presedintelui A.N.A.F. Contractele incheiate pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu fac obiectul inregistrarii potrivit prezentelor dispozitii. Pentru incadrarea ca sediu permanent a unui santier de constructii sau a unui proiect de constructie, ansamblu ori montaj sau a activitatilor de supraveghere legate de acestea si a altor activitati similare se vor avea in vedere data de incepere a activitatii din contractele incheiate sau orice alte informatii ce probeaza inceperea activitatii. Perioadele consumate pentru realizarea unor contracte conexe care sunt legate in mod direct cu primul contract ce a fost executat se adauga la perioada care s-a consumat la realizarea contractului de baza.
Asadar, intrucat serviciile nu sunt prestate pe teritoriul Romaniei societatea nu are obligatia sa inregistreze acest contract la ANAF pe baza formularului 017.
Insa, chiar daca cele doua servicii (consultanta si comision) sunt prestate in afara Romaniei acestea intra in sfera impozitului pe veniturile nerezidentilor conform art. 223 alin. (1) lit. f) si i) din Codul fiscal urmand ca societatea sa isi indeplineasca obligatiile privind impozitul retinut la sursa conform Titlului VI din Codul fiscal (sau conventiei de evitare a dublei impuneri – daca beneficiarul prezinta certificatul de rezidenta fiscala si impozitul nu este suportat de catre platitorul de venit).

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitii de la unitati protejate
Intrebare:
Societatea in cauza, la luna aprilie, pentru care se face statul de plata in luna mai, a generat taxa cf legii 446/2006 art 78, dar nu a facut achizitie la unitate protejata in cursul lunii aprilie si nici nu are 2 angajati (4%) cu handicap. In aceasta situatie, plateste taxa integrala? Mentionez ca achizitie de echipamente s-a facut in luna mai.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchiriere imobil
Intrebare:
O firma noua platitoare de TVA de la infiintare, cumpara un apartament de la o firma cu TVA taxare inversa. La inchiriere factureaza cu TVA sau fara TVA? Toate facturile pentru renovare si modernizare ale apartamentului contin TVA. Sunt deductibile?
Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Esalonare la plata
Intrebare:
Am achitat anticipat o esalonare simpla la plata a obligatiilor fiscale (TVA = 429.993 lei si accesorii TVA = 24.323 lei). Termenul de plata din decizia de esalonare era 15.10.2025.
Avand in vedere ca accesoriile TVA sunt calculate pana in octombrie 2025 dar achitate mai devreme, eu, ca firma, pot beneficia de o reducere a acestor accesorii? Daca raspunsul este afirmativ, cum procedez, ce formulare folosesc?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<