Tags: inregistrare contract de munca la anaf, servicii prestate in strainatate
Dorim sa incheiem un contract de consultanta cu o persoana juridica (PFA) din India. Contractul prevede ca acesta sa caute si sa ne propuna pentru import produse farma. Pentru acesta am acceptat sa ii platim o suma fixa pe luna si, in caz de reusita, un comision de succes calculat la valoarea achizitiilor facute din India. Activitatea prestatorului se desfasoara pe teritoriul Indiei. Dorim sa achizitionam produse fabricate in India. Acest contract trebuie inregistrat in Romania la Ministerul de Finante?
Raspunsul consultantului fiscal Irina Dumitrescu:
Art. 8 alin. (8) din Codul fiscal stabileste:
Persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si persoanele juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat, beneficiare ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei, au obligatia sa inregistreze contractele incheiate cu acesti parteneri la organele fiscale competente, potrivit procedurii instituite prin ordin al presedintelui A.N.A.F. Contractele incheiate pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu fac obiectul inregistrarii potrivit prezentelor dispozitii. Pentru incadrarea ca sediu permanent a unui santier de constructii sau a unui proiect de constructie, ansamblu ori montaj sau a activitatilor de supraveghere legate de acestea si a altor activitati similare se vor avea in vedere data de incepere a activitatii din contractele incheiate sau orice alte informatii ce probeaza inceperea activitatii. Perioadele consumate pentru realizarea unor contracte conexe care sunt legate in mod direct cu primul contract ce a fost executat se adauga la perioada care s-a consumat la realizarea contractului de baza.
Asadar, intrucat serviciile nu sunt prestate pe teritoriul Romaniei societatea nu are obligatia sa inregistreze acest contract la ANAF pe baza formularului 017.
Insa, chiar daca cele doua servicii (consultanta si comision) sunt prestate in afara Romaniei acestea intra in sfera impozitului pe veniturile nerezidentilor conform art. 223 alin. (1) lit. f) si i) din Codul fiscal urmand ca societatea sa isi indeplineasca obligatiile privind impozitul retinut la sursa conform Titlului VI din Codul fiscal (sau conventiei de evitare a dublei impuneri – daca beneficiarul prezinta certificatul de rezidenta fiscala si impozitul nu este suportat de catre platitorul de venit).

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Avans vanzare imobil si loc de parcare in iulie 2025
Intrebare:
O societatea urmeaza sa vanda un apartament + loc parcare.
Trebuie sa emita factura de avans la incheierea unei promisiuni de vanzare-cumparare pentru o suma partiala incasata pana se va incheia contractul de vanzare cumparare.
Acest contract se va incheia ulterior, in alta luna.
Va rog sa imi spuneti in luna iulie 2025 ce cota de TVA trebuie sa aplic pentru vanzare de imobil si ce cota de TVA pentru locul de parcare?
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie intracomunitara
Intrebare:
Pornind de la aceatsa prevedere "Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.". In cazul in care cumpar marfa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cod UIT generat cu valoare gresita
Intrebare:
In luna iunie la o achizitie din Bulgaria pentru care am creat cod UIT am trecut gresit valoarea in sensul ca in loc de 3000,22 lei am trecut 300022 lei (nu a luat virgula). Am sesizat greseala dupa ce transportul a fost efectuat.
Am facut adrese pe SPV prin formularul de contact, am atasat avizele, factura de la client si am primit raspuns ca nu se poate corecta valoare in e-transport.
Ce ma sfatuiti sa fac? In decontul precompletat vor aparea diferente...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<