keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

TVA - Locul livrarii de bunuri - Studiu de caz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007

Locul livrarii de bunuri Ipoteza O societate din Romania livreaza bunuri catre o societate care este inregistrata in scopuri de TVA atat in Spania, cat si in Franta. In acest sens, societatea din ...

Locul livrarii de bunuri

Ipoteza

O societate din Romania livreaza bunuri catre o societate care este inregistrata in scopuri de TVA atat in Spania, cat si in Franta. In acest sens, societatea din Romania inscrie pe factura, din proprie initiativa, denumirea/adresa/codul de TVA al beneficiarului din Franta insa bunurile sunt transportate la locatia acestuia din Spania.

Regula generala aplicabila acestei tranzactii, conform dispozitiilor alin. (1) al art. 1321 Cod fiscal, este aceea conform careia locul operatiunii va fi in statul membru in care se gasesc bunurile in momentul incheierii transportului. Asadar, conform regulii generale, in aceasta situatie, evident cu respectarea conditiei ca beneficiarul sa furnizeze codul sau de inregistrare in scopuri de TVA, locul impozitarii va fi Spania, locul incheierii transportului.

Totodata, alin. (2) al aceluiasi art. 1321 al Codului fiscal reglementeaza si situatia in care beneficiarul comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA, valabil emis de autoritatile altui stat membru decat cel in care se incheie transportul bunurilor.

In aceasta situatie, locul impozitarii acestei operatiuni va fi considerat statul membru care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA transmis de beneficiar, in cazul nostru Franta.

Mai mult decat atat, in ceea ce priveste adresa de livrare a bunurilor, obligativitatea inscrierii acesteia in factura este prevazuta de Codul fiscal (art. 155 alin. (5) lit. f)) doar in cazul livrarilor intracomunitare asimilate – transferul de catre o persoana impozabila a bunurilor ce apartin activitatii sale economice intr-un alt stat membru – nu si in cazul livrarilor intracomunitare simple.

In concluzie, consideram ca facturarea astfel realizata nu este " gresita"“, trecerea denumirii/adresei/codului TVA al furnizorului aferente locatiei din Spania nefiind in masura sa incalce dispozitiile legale. Cu toate acestea, atragem atentia asupra faptului ca legislatia foloseste expresia „cumparatorul ii comunica furnizorului un cod de
inregistrare in scopuri de TVA valabil emis de autoritatiile unui stat membru...“, expresie ce contine un element volitiv deosebit de important - dorinta cumparatorului de a folosi un alt cod de TVA decat cel de incheiere al transportului. Or, in cazul de fata, societatea din Romania a folosit codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului din proprie initiativa, fapt ce rezulta in primul rand din observatia facuta de beneficiar.

Din aceste considerente, opinia noastra este ca societatea din Romania ar putea, daca este cazul si la solicitarea beneficiarului, sa corecteze factura emisa, urmand procedura reglementata de art. 159 alin. (2) Cod fiscal, respectiv:

'fie se emite un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite un nou document continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data documentului corectat."

Cu toate acestea, consideram ca societatea din Romania nu este supusa nici unui risc in conditiile in care, la rubrica „cumparator, inscrie denumirea si adresa acestuia din Franta si codul de TVA din Spania, cu atat mai mult cu cat, in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (2) lit. a), societatea aplica masurile de simplificare – factureaza fara TVA – in conditiile in care dispune de cele 2 elemente obligatorii: dovada faptului ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei si codul valabil de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016