Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Totul despre emiterea facturii cu si fara TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Aug. 2019
Tags: factura fara tva, emitere factura fara tva, facturare fara tva

Factura se emite obligatoriu de catre persoanele impozabile din punct de vedere al TVA (persoane fizice, juridice care desfasoara activitati economice), atat pentru evidentierea TVA colectata, cat si pentru inregistrarea veniturilor aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii.

Factura se emite obligatoriu de persoanele impozabile din punct de vedere al TVA (persoane fizice, juridice care desfasoara activitati economice), atat pentru evidentierea TVA colectata, cat si pentru inregistrarea veniturilor aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii.

Emitere factura fara TVA

Persoanele impozabile din punct de vedere al TVA au obligatia sa emita facturi si in situatia in care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici – nu sunt inregistrate in scopuri de TVA.
 
Factura se emite si pentru situatiile in care nu exista obligatia colectarii TVA, cum ar fi de exemplu, operatiunile de livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere a TVA sau neimpozabile in Romania.

Facturare fara TVA

In cazul operatiunilor scutite de TVA fara drept de deducere nu este obligatorie emiterea facturii, insa si pentru aceste operatiuni furnizorul/prestatorul poate opta pentru emiterea facturilor. 

Factura firma neplatitoare de TVA sau platitoare de TVA

In cadrul firmei dvs. trebuie sa fie desemnata in scris, pe baza de decizie interna, una sau mai multe persoane cu atributii privind alocarea si gestionarea numerelor aferente facturilor, documentelor justificative care se vor emite in fiecare an fiscal pentru inregistrarea veniturilor (facturi, avize de insotire a marfii, monetare si alte documente specifice activitatii).

Emiterea acestor documente justificative se face pe baza unei proceduri interne proprii de stabilire si/sau alocare de numere ori serii prin care se va mentiona, pentru fiecare exercitiu financiar, care este numarul sau seria de la care se emite primul document. Fiecare document va avea un numar de ordine sau o serie, dupa caz, numar sau serie ce trebuie sa fie secvential(a), stabilit(a) de entitate. In alocarea numerelor se va tine cont de structura organizatorica, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale etc.
 
Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas

Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

1. factura se intocmeste in doua sau mai multe exemplare, pentru livrari de bunuri si prestari de servicii. Daca este cazul, inscrieti pe factura numarul si data avizului de insotire a marfii, data incasarii avansului.
 
2. factura se intocmeste in limba romana, dar si intr-o limba straina, in functie de optiunea firmei emitente. Baza de impozitare a TVA o puteti inscrie in lei sau in valuta, insa, daca operatiunea este impozabila TVA, suma taxei colectate trebuie inscrisa obligatoriu si in lei. 
Baza de impozitare in valuta se converteste in lei la cursul de schimb valutar comunicat de BNR sau la cursul utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea realizata. 
 
3. termenul de emitere este pana cel mai tarziu in cea de-a 15-a zi calendaristice a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei (data livrarii bunurilor, data prestarii serviciilor, data acceptarii de catre beneficiar a situatiilor de lucrari etc.). 
 
4. trebuie sa emiteti o factura si pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au fost incasate avansurile.

Elemente obligatorii factura 2019

O factura trebuie sa contina obligatoriu urmatoarele informatii impuse prin art. 319 alin. (20) din Codul fiscal: 
 
– numarul de ordine si data emiterii facturii; 
– denumirea, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al firmei emitente; 
– denumirea, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale reprezentantului fiscal (daca furnizorul sau prestatorul nu este stabilit in Romania si a desemnat un reprezentant fiscal); 
– denumirea, numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale cumparatorului de bunuri sau servicii;
– denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare ale reprezentantului fiscal al beneficiarului – daca beneficiarul nu este stabilit in Romania si a desemnat un reprezentant fiscal;
– denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate si particularitatile de identificare ale mijloacelor de transport noi, in cadrul livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi; 
– data livrarii bunurilor, a prestarii serviciilor sau a incasarii avansurilor – in masura in care aceasta data este anterioara datei emiterii facturii; 
– baza de impozitare a bunurilor si serviciilor, pentru fiecare cota, scutire sau operatiune netaxabila; 
– pretul unitar, exclusiv taxa; 
– rabaturile, remizele, risturnele si alte reduceri de pret in cazul in care acestea nu sunt incluse in pretul unitar; 
– cota de taxa aplicata;
– suma taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei; 
– pentru operatiile scutite, supuse masurilor de simplificare, neimpozabile sau neincluse in sfera aplicarii taxei, una dintre mentiunile: "scutit cu drept de deducere", "scutit fara drept de deducere", "taxare inversa", "neimpozabil in Romania", "neinclus in baza de impozitare", baza legala din Codul fiscal ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri; 
– referiri la alte facturi sau documente emise anterior pentru aceeasi operatiune;
– mentiunea "autofactura – daca factura este emisa de beneficiar in numele si in contul furnizorului;
– mentiunea "regimul marjei - agentii de turism" – daca se aplica regimul special pentru agentiile de turism;
– una dintre mentiunile "regimul marjei - bunuri second-hand", "regimul marjei - opere de arta" sau "regimul marjei - obiecte de colectie si antichitati" - daca se aplica unul dintre regimurile speciale pentru bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati; 
– mentiunea "TVA la incasare" – in cazul in care exigibilitatea TVA intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii. 
 
Ce alte informatii trebuie sa mai contina o factura fie ca este emisa de un program de facturare, fie ca este facuta intr-un program in xls? 
 
Nu sunt suficiente informatiile impuse prin Codul fiscal, obligatorii fiind si informatiile impuse prin alte acte normative, altele decat cele cu caracter fiscal. 
 
Ma refer la urmatoarele trei acte normative:
 
a) Legea nr. 31 din 16 noiembrie 1990, republicata, privind societatile comerciale, prin art. 74, impune suplimentar urmatoarele informatii: 
– forma juridica a firmei si numarul din registrul comertului; 
– sediul social; 
– codul unic de inregistrare; 
– mentiunea "societate administrata in sistem dualist" in situatia in care o societate pe actiuni opteaza pentru un sistem dualist de administrare; 
– capitalul social daca factura este emisa de o societate cu raspundere limitata; 
– capitalul social subscris si varsat daca factura este emisa de o societate pe actiuni sau in comandita pe actiuni; 
– oficiul registrului comertului si numarul de inregistrare daca factura este emisa de o sucursala; 
 
ATENTIE!  Daca firma dvs. detine o pagina de internet proprie, informatiile prevazute la alin. (1) si (3) din art. 74 trebuie publicate si pe pagina de internet a societatii. 
 
b) Legea nr. 26 din 5 noiembrie 1990, republicata, privind registrul comertului, care impune: 
- codul numeric personal al emitentului (prin art. 29); 
- emblema ca semn distinctiv pentru fiecare firma inscrisa in acelasi registru al comertului, pentru acelasi fel de comert (prin art. 30 si art. 43); 
 
c) Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei: 
- daca factura este emisa de un grup (prin art. 152): 
- denumirea grupului; 
- mentiunea "grup de interes economic" sau initialele "G.I.E."; 
- sediul grupului; 
- codul unic de inregistrare si oficiul registrului comertului in care a fost inmatriculat grupul; 
- cand este cazul, mentiunea ,, grupul se afla in lichidare”; 
- daca factura este emisa de un grup european de interes economic (prin art. 243^3): 
- denumirea grupului; 
- mentiunea "grup de interes economic" sau initialele "G.E.I.E."; 
 
Nu uitati! 
 
Pentru respectarea actelor normative mentionate, toate elementele enumerate trebuie inscrise atat pe facturi cat si pe alte documente necesare pentru derularea unei activitati economice: oferte, comenzi, tarife, prospecte, scrisori, anunturi, publicatii.
 
Nu sunt obligate sa emita facturi firmele care realizeaza urmatoarele tipuri de operatiuni: 
 
– livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale conform OG 28/1999; 
– livrarile de bunuri si prestarile de servicii furnizate catre beneficiari persoane neimpozabile, altele decat persoanele juridice neimpozabile pentru care este obligatorie emiterea de documente legal aprobate, fara nominalizarea cumparatorului, cum ar fi: transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau abonamentelor, accesul pe baza de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, targuri, expoziti. 
– livrarile de bunuri si prestarile de servicii furnizate catre beneficiari, persoane neimpozabile, altele decat persoanele juridice neimpozabile, care prin natura lor nu permit furnizorului/prestatorului identificarea beneficiarului, cum sunt: livrarile de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate, servicii de reincarcare electronica a cartelelor telefonice preplatite. 
 
ATENTIE!  Orice persoana impozabila care nu are obligatia de a emite facturi poate opta pentru emiterea facturii, caz in care factura trebuie sa contina informatiile obligatorii reglementate de legislatie. 
Firmele care nu au obligatia sa emita factura si nu opteaza pentru emiterea acesteia trebuie sa inregistreze veniturile realizate zilnic pe baza monetarului, a chitantei, a raportului zilnic emis de casa de marcat si a altor documente specifice activitatii desfasurate.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Totul despre emiterea facturii cu si fara TVA":
Rating:

Nota: 4.21 din 5 din 182 voturi
Comentarii 16 comentarii

Sergiu Iulian 2018-03-05 18:49:42

In ce situatii o factura trebuie emisa in mai mult de 2 exemplare? Multumesc!

MARINETA POSTELNICU 2017-07-31 14:09:17

o firma a achizitionat un utilaj din china pentru care transportul s-a efectuat de o alta firma din Romania.Mentionez ca ambele firme sunt platitoare de TVA,adica si cumparatorul si transportatorul.Ulterior s-au constatat cateva probleme probabil din cauza transportului.Dupa negociere cu firma transportatoare s-a ajuns la intelegere pe o anumita suma,sume ce trebuie sa i-o facturez eu pentru a primi banii si a-mi repara utilajul.Acum vine intrebarea,transportatorul pretinde factura fara tva si eu intreb e legal sa ii intocmesc asa ceva in vreme ce ambii sunt platitori de TVA?

Serban dumitru 2017-04-07 00:53:58

Bun? ziua eu de?in un pfa M am ?(R)nscris ?(R)n roi cu cod de tva firma din ue la care dau factura nu e pl?titoare de tv ca ?i mine ?i spune va nu e obligata sa aib? cod de tv ?(R)n franta cum procedez

BALMAU MARIA 2016-01-17 11:44:52

in cit timp anunta MF pe pagina sa , ca un platitor de tva devine neplatitor de tva. un an ii ajunge ca este jale cu angrosistii din capitala ca fac facturi cum doreste fiecare, iar pa MF gasesti ca este platitor de tva si , dupa ceva vreme vine fiscul si.... pardon nu este platitor de tva. oameni buni in a cui tata suntem?

TIRZIU LAURENTIU 2015-05-14 15:00:31

Am infiintat PFA pt un proiect european , intrebarea catre dumneavoastra : Doresc sa achizitionez utilaje agricole din ITALIA , SERBIA, UNGARIA,BELARUS,POLONIA dar nu stiu se plateste TVA in situatia mea ?

Muntean Valentin 2015-05-08 08:55:01

Buna ziua. Sunt administrator al unui srl cu raspundere limitata cu 3% impozit pe venit. Firma este infiintata cu 4 asociati din care fac parte si eu avand 25% parti egale la infiintare. Nu am emis facturi in UE. ,dar in cazul ca doresc sa prestez servicii catre o firma straina ,pot sa facturez in UE ,si ce demersuri ar trebuii sa fac in acest sens. Cu stima MunteanValentin

Elena 2014-10-04 22:03:20

buna seara! Nu inteleg cum trebuie sa procedez in cazul unei firme care ofera servicii de cazare, dar care ofera si bauturi comert cu amanuntul la inregistrarea monetarelor, cum defalchez monetarul, in conditiile in care nu se factureaza serviciile cu cazarea, de ex pentru personae fizice, pot sa creez la monetar 2 rubrici: un monetar = 500 lei: Marfa cu amanuntul 200 lei si venituri din prestari de servicii 300 lei. Este corect? si inca o intrebare am primit chitante de plata , dar n-am primit facturile aferente. pot inregistra chitantele? ele merg in avans 409, desi nu este corect! multumesc

ciobanu eugen 2013-10-11 12:23:16

daca sunt neplatitor de tva pot da factura in euro unei firme din afara?

cristi 2013-06-23 13:09:50

Buna O intrebare: Pot sa emit factura fara tva pentru o firma din Romania daca ea a incasat factura fara tva de la o firma din Republica Moldova.

ap349br 2013-04-19 00:26:13

Ma intereseaza un lucru care nu l-ati specificat si va detaliez cu un fapt concret. O regie de apa emite o factura la inceputul lunii sa zicem in data de 4 dar o comunica utilizatorului abia pe 15 in fiecare luna. Avand in vedere ca scadenta trecuta pe factura se ia in calcul in functie de la data emiterii facturii si avand in vedere ca Legea 51/2006 privind serviciile comunitare de utilitati publice prevede la art 42 alin 9 ca: ??? Termenul de scaden??? privind plata facturii se ia ?(R)n calcul ?(R)ncep??nd cu data primirii facturii.?, oare furnizorul nu incalca legea? Deci furnizorul emite o factura pe care ti-o comunica abia dupa 10-11 zile atunci cand ea mai are cateva zile de scadenta si in felul acesta incaseaza si penalitati mai mari din cauza mutarii scadentei. Pentru noi este importanta aceasta scadenta deoarece suntem o asociatie de proprietari iar facturile se ridica la valori de zeci de milioane iar penalitatile bineinteles sunt si ele foarte mari si cu sprijinul "binevoitor" al furnizorului. In caz ca e ilegal, care sunt solutiile de rezolvare? Va multumesc

Grigoriu George 2012-10-19 19:07:23

Buna seara, Am contractat cu o firma o lucrare de constructii in baza unui deviz oferta care prevede si o suma aferenta TVA 16%. La efectuarea platii firma respectiva a emis o factura fara TVA. Intrebari: Este corecta procedura ? Daca din valoarea lucrarii nu se factureaza TVA-ul rezulta ca el este insusit de catre firma ? Beneficiarului lucrarii i se poate imputa neplata TVA daca firma in cauza a emis factura fara TVA ? Va mumtumesc

mimi 2012-01-05 13:24:25

vreau sa stiu care este statausul unei facturi fiscale emise de catre o unitate in cazul in care aceasta factura nu are atasate bonurile fiscale care atesta achitarea facturii. spre ex . am desc operit facturi p e care le cosider falsuri la cantitati de 850 kg produs sunt atasate bonuri pentru 250 kg, restul ????.Aceste facturi sunt inregistrate in contabilitate pentru recuperari tva. este ok? pls un raspuns la obiect . as vrea sa fac o sesizare , falsul este repetat pe mai multe luni si nu stiu cum sa procedez.

Facturare PRO 2011-11-17 09:58:19

Program Facturare Gratuit 30 de zile - http://www.FacturarePRO.ro

marius 2011-09-23 09:57:18

pt.un p.f.a.in domeniul constructiilor cum se calculeaza un t.v.a.Am inteles ca se scade din t.v.a in momentul cand cumperi de ex. un picamer,e adevarat?

2010-11-10 18:34:23

Doresc sa ma ajutati, este legal sa efectuezi prestari de servicii fara sa detii firma? Exemplu: lucrari agricole efectuate de un detinator de tractor agricol si utilaje

2010-10-08 12:53:09

consider ca sunteti un grup de economisti si juristi buni profesionisti-mult succes

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016