Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In acest articol vom vedea cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiile in cazul operatiunilor taxabile in Romania.
Operatiuni impozabile in Romania
Din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care, in sensul art. 270-272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).
Este, de asemenea, operatiune impozabila si importul de bunuri efectuat in Romania de orice persoana, daca locul importului este in Romania, potrivit art. 277.
Sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 276:
a) o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de o persoana juridica neimpozabila, care nu beneficiaza de exceptia prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 275 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 275 alin. (2) cu privire la vanzarile la distanta;
b) o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana;
c) o achizitie intracomunitara de produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila, care actioneaza ca atare, sau de o persoana juridica neimpozabila.
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiile
Conform art. 307-309 din Codul fiscal, in functie de locul operatiunilor realizate, persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania este vanzatorul.
Prin exceptie de la aceasta regula, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul atunci cand:
Manual de politici contabile - Stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
1) achizitioneaza servicii care au locul prestarii conform regulii generale de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei. Furnizorul va intocmi factura fara TVA, iar beneficiarul:
– daca este inregistrat in scopuri de TVA – va aplica taxare inversa;
– daca nu este inregistrat in scopuri de TVA – va calcula, va declara prin decontul special 301 si va plati TVA;
2) achizitioneaza gaze naturale, energie electrica, energie termica sau agent frigorific (operatiunile de la art. 275 alin. (1) literele e) si f)) de la o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania;
3) este beneficiarul unei livrari ulterioare efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare;
4) este persoana din cauza careia bunurile ies din regimurile vamale de admitere temporara (de la art. 295 alin. (1) literele a) si d));
5) achizitioneaza orice alte bunuri sau servicii care au locul livrarii/pres - tarii in Romania de la o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania.
Prin exceptie de la acest ultim punct: persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA (nici normal, nici pentru operatiuni intra - comunitare) care achizitioneaza servicii electronice (prevazute la art. 278 alin. (5) lit. h)) NU este obligata la plata taxei daca prestatorul aplica unul dintre regimurile speciale prevazute la art. 314 „Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de catre persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana“ sau 315 „Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de catre persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar intr-un alt stat membru decat statul membru de consum“.
Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare este – conform art. 308 din Codul fiscal – persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila.
Persoana obligata la plata taxei pentru importul de bunuri este – conform art. 309 din Codul fiscal – importatorul.
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Verifica daca operatiunile firmei tale intra in sfera de deducere TVASchimbarea ireversibila a perioadei fiscaleExplicatii plata TVA: ce inseamna Scutire cu drept de deducerePersoana impozabila cu regim mixt. Operatiuni excluse din calculul pro-rataCheltuieli sociale vs avantaje in bani si natura. Cum se delimiteazaUltimele articole
Persoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaFirme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVAFacturi emise cu TVA zero. Acestea se declara in D394? Sau nu se declara deloc?TVA deductibil. Ce este si conditii de aplicareArticole similare
Este OBLIGATORIE purtarea mastii de protectie de tip medical cu 3 pliuri sau FFP2 (N95). EXCEPTII de la regulaSchimbarea memoriei fiscale la punct de lucru nou, al aceluiasi utilizator – raspuns oficial ANAFVenituri obtinute pe teritoriul Romaniei. Cine trebuie sa depuna declaratia 200?TVA - Regimul special pentru agentiile de turismMasinile cu volan pe dreapta ar putea fi INTERZISE in Romania. Care sunt EXCEPTIIleUltimele articole
Plafon de 50.000 lei in casierie. Exista EXCEPTII in privinta PFA/II/IF?Cladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareA fost introdusa o noua exceptie de la obligativitatea folosirii caselor de marcatTaxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"