Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 25 Oct. 2024
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiile
Tags: operatiuni taxabile, cine plateste taxa, exceptii

In acest articol vom vedea cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiile in cazul operatiunilor taxabile in Romania.

Operatiuni impozabile in Romania

Din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) operatiunile care, in sensul art. 270-272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata; 

b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278;

c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;

d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).

Este, de asemenea, operatiune impozabila si importul de bunuri efectuat in Romania de orice persoana, daca locul importului este in Romania, potrivit art. 277.

Sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 276:

a) o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de o persoana juridica neimpozabila, care nu beneficiaza de exceptia prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 275 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 275 alin. (2) cu privire la vanzarile la distanta;

b) o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana;

c) o achizitie intracomunitara de produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila, care actioneaza ca atare, sau de o persoana juridica neimpozabila.

Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiile

Conform art. 307-309 din Codul fiscal, in functie de locul operatiunilor realizate, persoana obligata la plata taxei pentru operatiunile taxabile din Romania este vanzatorul.

Prin exceptie de la aceasta regula, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul atunci cand: 

1) achizitioneaza servicii care au locul prestarii conform regulii generale de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei. Furnizorul va intocmi factura fara TVA, iar beneficiarul:

– daca este inregistrat in scopuri de TVA – va aplica taxare inversa;

– daca nu este inregistrat in scopuri de TVA – va calcula, va declara prin decontul special 301 si va plati TVA;

2) achizitioneaza gaze naturale, energie electrica, energie termica sau agent frigorific (operatiunile de la art. 275 alin. (1) literele e) si f)) de la o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania;

3) este beneficiarul unei livrari ulterioare efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare;

4) este persoana din cauza careia bunurile ies din regimurile vamale de admitere temporara (de la art. 295 alin. (1) literele a) si d));

5) achizitioneaza orice alte bunuri sau servicii care au locul livrarii/pres - tarii in Romania de la o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania.

Prin exceptie de la acest ultim punct: persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA (nici normal, nici pentru operatiuni intra - comunitare) care achizitioneaza servicii electronice (prevazute la art. 278 alin. (5) lit. h)) NU este obligata la plata taxei daca prestatorul aplica unul dintre regimurile speciale prevazute la art. 314 „Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de catre persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana“ sau 315 „Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de catre persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar intr-un alt stat membru decat statul membru de consum“. 

Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare este – conform art. 308 din Codul fiscal – persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila. 

Persoana obligata la plata taxei pentru importul de bunuri este – conform art. 309 din Codul fiscal – importatorul.
 

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016