Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Comertul online a inceput sa fie preferat de clienti, fiind o varianta mai rapida si mai comoda fata de metoda clasica de a face cumparaturi, cand trebuie sa mergi efectiv la magazinul fizic. Iar multe firme de acest gen, de la noi din tara, vand produse, de toate felurile, catre persoane fizice, atat din Romania, cat si din din UE.
In articolul care urmeaza specialistii nostri vor dezbate o speta cu privire la regimul fiscal TVA care se aplica in cazul in care clientii sunt persoane fizice cu domiciliul in UE.Regim fiscal TVA pentru vanzari online. Clienti persoane fizice cu domiciliul in UE
a) locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert."
" (1) Prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
a) livrarea de bunuri este efectuata pentru o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila ale carei achizitii intracomunitare de bunuri nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania in temeiul art. 268 alin. (4) si alin. (8) lit. a) si art. 315^1 alin. (9) sau corespondentul acestor articole din legislatia statului membru de destinatie, in cazul in care acesta este altul decat Romania, sau pentru orice alta persoana neimpozabila;
• d.p.d.v. fiscal:
1. la randul 17 "Randul 17 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata colectata pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 35 din Codul fiscal, si pentru prestarile de servicii ..... in situatia in care bunurile sunt expediate sau transportate catre un alt stat membru al Uniunii Europene, ......., inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri partiale pentru aceste vanzari/prestari de servicii.
Locul livrarii/prestarii se considera a fi in Romania daca valoarea totala, fara TVA, a acestor operatiuni nu depaseste in anul curent 46.337 lei si nu a depasit aceasta suma nici in anul precedent, daca furnizorul/prestatorul nu a optat ca locul livrarii/prestarii sa fie la beneficiar potrivit art. 275 alin. (2) sau art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal."
1. la randul 18 " - se inscriu regularizarile ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate la rd. 17 din decont in alta perioada, precum: modificarea pretului generata de alte situatii decat cele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, nedeclararea din eroare a operatiunilor respective in perioada in care intervine exigibilitatea etc. "
Deci, valoarea livrarilor intracomunitare la distanta pentru care nu s-a depasit plafonul de 10.000 euro, exclusiv TVA si pentru care vanzatorul din Romania nu a optat sa aplice regimului special UE, nu se raporteaza de catre vanzator la randul 9 sau 10 sau 11, ci la randul 17 conform Instructiunilor din O.M.F.P. nr. 1253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata". De altfel, se poate constata ca suma TVA colectata de la randul 17 este inclusa in totalul TVA colectata de la randul 19 "TOTAL TAXA COLECTATA (suma de la rd. 1 pana la rd. 18, cu exceptia celor de la rd. 3.1, 5.1, 7.1, 12.1, 12.2, 12.3)"
Se inscriu informatiile privind baza de impozitare a prestarilor de servicii inscrise la rd. 17 si 18 din deconturile de TVA, cumulat pentru anul precedent, respectiv cumulat pentru anul curent.
Nu se admit intocmirea si depunerea de deconturi rectificative pentru corectarea datelor din deconturile anterioare."
In concluzie, valoarea livrarilor intracomunitare la distanta a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare, se raporteaza, obligatoriu, la randul 17 din decontul de TVA cod 300, fara a se raporta la randul 9, 10 sau 11, in functie de cota TVA.
Desi conform Notelor explicative pentru vanzarile de bunuri la distanta in interiorul UE, in cazul in care se utilizeaza regimul UE, nu exista nicio obligatie legala de a se emite o factura in cazul livrarii B2C, aspect reglementat prin articolul 220 alineatul (1) punctul 2 din Directiva TVA CEE nr. 112/2006, totusi, este recomandabila emiterea facturii pe numele cumparatorului persoana neimpozabila.
• fie inregistrarea in regim normal in scopuri de TVA, direct, la autoritatea fiscala din fiecare stat membru de consum, de exemplu, in Germania, Italia, Franta, etc., stat in care clientul persoana neimpozabila are domiciliul. Inregistrarea trebuie efectuata similar prevederilor art. 316 alin. (4) din Codul fiscal aplicabil in Romania deoarece furnizorul din Romania are obligatia colectarii TVA pentru acea autoritate fiscala, livrarea fiind taxabila in acel stat. In acest caz, furnizorul din Romania are obligatia sa respecte legislatia fiscala privind TVA aplicabila in acel stat cu privire la:
1. emiterea facturii;
In concluzie, in relatia comerciala cu persoane fizice cu domiciliul pe teritoriul UE, tratate drept persoane neimpozabile d.p.d.v. al TVA, nu trebuie transmisa declaratia recapitulativa cod 390, aceasta declaratie fiind transmisa doar pentru operatiunile intracomunitare cu bunuri si servicii efectuate in relatia juridica cu persoane impozabile d.p.d.v. al TVA.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
A aparut Ghidul practic care explica cum se taxeaza si se impoziteaza vanzarile pe Internet1,37 milioane euro din COMERT ONLINE fraudulos organizat de 6 persoaneCOMERT ONLINE. Cum facem vanzarea prin curier si incasarea facturilor?Nu ai inca Gestiunea in cloud? Mai gandeste-te! 37 de motive ca sa folosesti aplicatia Smart BillRegimul TVA pentru comertul onlineUltimele articole
PFA in 2023: Aspecte pe care trebuie sa urmareasca PFA-urile care vand produse ONLINESe utilizeaza sistemul E-Factura in cazul comertului online?4 modificari aduse Codului de procedura fiscala: esalonare la plata, eliminare obligatii declarative, impozit pe dividende si COMERT ONLINECOMERT ONLINE in UE. Plafonul de 10.000 euro pentru aplicarea cotei de TVA este valabil pentru fiecare tara in parte?COMERT ONLINE. Care este regimul TVA pentru aceste magazine?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"