keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Nov. 2024
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UE
Tags: comert online, regim tva comert online

Comertul online a inceput sa fie preferat de clienti, fiind o varianta mai rapida si mai comoda fata de metoda clasica de a face cumparaturi, cand trebuie sa mergi efectiv la magazinul fizic. Iar multe firme de acest gen, de la noi din tara, vand produse, de toate felurile, catre persoane fizice, atat din Romania, cat si din din UE.

In articolul care urmeaza specialistii nostri vor dezbate o speta cu privire la regimul fiscal TVA care se aplica in cazul in care clientii sunt persoane fizice cu domiciliul in UE. 

Regim fiscal TVA pentru vanzari online. Clienti persoane fizice cu domiciliul in UE

Livrarile de marfuri prin platforma EMAG catre persoane fizice din UE ce regim au dpdv TVA si al decontului TVA respectiv D390?
Raspuns:
In cazul unei livrari de bunuri catre persoane neimpozabile din alte state membre decat din Romania, locul livrarii se considera a fi in Romania pana la realizarea unui plafon de 10.000 euro (46.337 lei/an calendaristic, exclusiv TVA colectata 19%) din astfel operatiuni, caz in care operatiunea este taxabila in Romania si trebuie aplicat regimul normal de taxare prin colectarea TVA aplicabila bunurilor vandute. Deci, pana la momentul realizarii plafonului de 46.336 lei/an calendaristic (10.000 euro) din astfel de operatiuni, locul livrarii bunurilor este in Romania conform prevederilor art. 275 alin. (1) lit. a) "(1) Se considera a fi locul livrarii de bunuri:

a) locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert."
 
La depasirea plafonului de 46.337 lei format din operatiuni taxabile, locul livrarii se considera in statul membru de consum al cumparatorului persoana neimpozabila conform prevederilor art. 275 alin. (2) " (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta este considerat a fi locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client."
 
Referitor la plafonul de 10.000 euro am in vedere conditia de la alin. (1) lit. c) al art. 278^1 "Pragul pentru persoanele impozabile care efectueaza operatiunile prevazute la art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h)", conform careia nu se aplica exceptia de la art. 275 alin. (2), daca valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro

" (1) Prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a), sau sunt expediate ori transportate bunuri catre un stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a); si
c) valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent."
 
Livrarile de bunuri pentru care locul livrarii se considera a fi in statul membru de consum (domiciliul cumparatorului, de exemplu in Italia, Spania, Grecia,...) trebuie tratate drept vanzari intracomunitare de bunuri la distanta asa cum sunt definite in Codul fiscal la art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (1) pct. 35
"(1) In sensul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
.......................
 35. vanzarea intracomunitara de bunuri la distanta inseamna o livrare de bunuri expediate sau transportate de furnizor sau in numele acestuia, inclusiv in cazul in care furnizorul intervine in mod indirect in transportul sau expedierea bunurilor, dintr-un alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) livrarea de bunuri este efectuata pentru o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila ale carei achizitii intracomunitare de bunuri nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania in temeiul art. 268 alin. (4) si alin. (8) lit. a) si art. 315^1 alin. (9) sau corespondentul acestor articole din legislatia statului membru de destinatie, in cazul in care acesta este altul decat Romania, sau pentru orice alta persoana neimpozabila;
b) bunurile livrate nu sunt mijloace de transport noi sau bunuri livrate dupa asamblare sau instalare, cu sau fara functionare de proba, de catre furnizor sau in numele acestuia;"
 
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 1 alin. (8) din normele de aplicare ale acestui articol "(8) In aplicarea art. 266 alin. (1) pct. 35 si art. 266 alin. (1) pct. 36 din Codul fiscal, se considera ca bunurile au fost expediate sau transportate de catre furnizor sau in contul acestuia, inclusiv in cazul in care furnizorul intervine in mod indirect in expedierea sau transportul bunurilor, in situatii precum cele prevazute la art. 5a din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata (reformare), cu modificarile si completarile ulterioare."
 
Pana la realizarea plafonului de 36.447 lei/an, valoarea acestor operatiuni, evidentiata intr-o coloana distincta din jurnalul pentru vanzari, se raporteaza de catre persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316, dupa cum urmeaza:

d.p.d.v. fiscal: 
 
1. la randul 17 "Randul 17 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata colectata pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 35 din Codul fiscal, si pentru prestarile de servicii ..... in situatia in care bunurile sunt expediate sau transportate catre un alt stat membru al Uniunii Europene, ......., inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri partiale pentru aceste vanzari/prestari de servicii.
 
Locul livrarii/prestarii se considera a fi in Romania daca valoarea totala, fara TVA, a acestor operatiuni nu depaseste in anul curent 46.337 lei si nu a depasit aceasta suma nici in anul precedent, daca furnizorul/prestatorul nu a optat ca locul livrarii/prestarii sa fie la beneficiar potrivit art. 275 alin. (2) sau art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal."
si/sau
 
1. la randul 18 " - se inscriu regularizarile ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate la rd. 17 din decont in alta perioada, precum: modificarea pretului generata de alte situatii decat cele prevazute la art. 287 din Codul fiscal, nedeclararea din eroare a operatiunilor respective in perioada in care intervine exigibilitatea etc. "

Deci, valoarea livrarilor intracomunitare la distanta pentru care nu s-a depasit plafonul de 10.000 euro, exclusiv TVA si pentru care vanzatorul din Romania nu a optat sa aplice regimului special UE, nu se raporteaza de catre vanzator la randul 9 sau 10 sau 11, ci la randul 17 conform Instructiunilor din O.M.F.P. nr. 1253/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata". De altfel, se poate constata ca suma TVA colectata de la randul 17 este inclusa in totalul TVA colectata de la randul 19 "TOTAL TAXA COLECTATA (suma de la rd. 1 pana la rd. 18, cu exceptia celor de la rd. 3.1, 5.1, 7.1, 12.1, 12.2, 12.3)"
 
De retinut sunt si precizarile din acelasi act normativ O.M.F.P. nr. 1253/2021
" Sectiunea "Informatii privind valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la art. 278^1 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, respectiv a vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta si a prestarilor de servicii de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si servicii furnizate pe cale electronica catre persoane neimpozabile din alte state membre UE"
 
Se inscriu informatiile privind baza de impozitare a prestarilor de servicii inscrise la rd. 17 si 18 din deconturile de TVA, cumulat pentru anul precedent, respectiv cumulat pentru anul curent.

 Nu se admit intocmirea si depunerea de deconturi rectificative pentru corectarea datelor din deconturile anterioare."
d.p.d.v. informativ: prin declaratia cod 394 in cartusul D. 

In concluzie, valoarea livrarilor intracomunitare la distanta a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare, se raporteaza, obligatoriu, la randul 17 din decontul de TVA cod 300, fara a se raporta la randul 9, 10 sau 11, in functie de cota TVA.
 
La depasirea plafonului de 10.000 euro/an, furnizorul din Romania este obligat sa solicite:
fie inregistrarea in sistemul OSS pentru aplicarea regimului special pentru toate vanzarile intracomunitare la distanta care urmeaza a fi efectuate in toate statele membre deoarece se va considera ca locul livrarii este in statul membru de consum, fara a fi in Romania.
Dupa inregistrarea in sistemul OSS, furnizorul din Romania va fi obligat:
 1. sa emita factura conform prevederilor legislatiei fiscale TVA ale statului membru de identificare, respectiv din Romania. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 315 "Regimul special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta" alin, (4) "Pentru operatiunile impozabile efectuate in conditiile prezentului regim special, persoana impozabila utilizeaza doar codul de inregistrare in scopuri de TVA alocat de statul membru de inregistrare. In cazul in care Romania este statul membru de inregistrare, codul de inregistrare utilizat de persoana impozabila este cel care i-a fost atribuit conform art. 316 sau art. 317. "

Desi conform Notelor explicative pentru vanzarile de bunuri la distanta in interiorul UE, in cazul in care se utilizeaza regimul UE, nu exista nicio obligatie legala de a se emite o factura in cazul livrarii B2C, aspect reglementat prin articolul 220 alineatul (1) punctul 2 din Directiva TVA CEE nr. 112/2006, totusi, este recomandabila emiterea facturii pe numele cumparatorului persoana neimpozabila.
 1. sa colecteze TVA aplicabila in fiecare stat membru de consum al cumparatorului;
 2. sa raporteze valoarea operatiunilor efectuate prin Declaratia speciala cod 398 (D398) reglementata prin anexa III la Regulamentul CEE nr. 194 din 12 februarie 2020 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului CEE nr. 904/2010 al Consiliului in ceea ce priveste regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile si care efectueaza vanzari de bunuri la distanta si anumite livrari interne de bunuri;
 3. sa vireze suma TVA colectata in beneficiul statelor membre de consum. Suma TVA datorata si declarata pentru vanzarile intracomunitare la distanta poate fi platita prin intermediul acestui portal de tip ghiseu unic. Astfel, declaratia de TVA OSS si TVA achitata, sunt transmise de catre statul membru de identificare (Romania) statului membru de consum /statelor membre de consum (Italia, Spania, Grecia, etc.), printr-o retea de comunicatii securizata.

fie inregistrarea in regim normal in scopuri de TVA, direct, la autoritatea fiscala din fiecare stat membru de consum, de exemplu, in Germania, Italia, Franta, etc., stat in care clientul persoana neimpozabila are domiciliul. Inregistrarea trebuie efectuata similar prevederilor art. 316 alin. (4) din Codul fiscal aplicabil in Romania deoarece furnizorul din Romania are obligatia colectarii TVA pentru acea autoritate fiscala, livrarea fiind taxabila in acel stat. In acest caz, furnizorul din Romania are obligatia sa respecte legislatia fiscala privind TVA aplicabila in acel stat cu privire la:

 1. emiterea facturii;
 2. organizarea evidentei fiscale a operatiunilor taxabile cu locul in acel stat membru;
 3. raportarea fiscala si informativa a operatiunilor efectuate in fiecare perioada de raportare fiscala;
 4. sa vireze bugetului de stat din acel stat membru suma TVA colectata pentru operatiunile taxabile in acel stat membru.

In concluzie, in relatia comerciala cu persoane fizice cu domiciliul pe teritoriul UE, tratate drept persoane neimpozabile d.p.d.v. al TVA, nu trebuie transmisa declaratia recapitulativa cod 390, aceasta declaratie fiind transmisa doar pentru operatiunile intracomunitare cu bunuri si servicii efectuate in relatia juridica cu persoane impozabile d.p.d.v. al TVA.
Referitor la tranzactiile derulate prin intermediul platformei EMAG, trebuie sa analizati toate clauzele inscrise in contractul incheiat cu Emag, clause referitoare, atat la obligatiile asumate de catre aceasta platforma electronica, cat si la obligatiile persoanei impozabile din Romania.


Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016