Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sfatul expertului: Paradoxul acordarii si suspendarii concomitente a codului de inregistrare in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: inregistrare scopuri de tva, depasire plafon, plafonul de scutire

Potrivit articolului 316 al Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, persoana impozabila neplatitoare de TVA (care aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici) si a carei cifra de afaceri depaseste plafonul de scutire de 220.000 RON trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului.

Desi nu se precizeaza in mod specific aceasta situatie, firmele care depasesc plafonul de scutire trebuie sa urmeze procedura actuala de inregistrare in scopuri de TVA, adica trebuie sa dovedeasca faptul ca indeplinesc criteriile care conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA, prevazute in Ordinul MFP nr. 3840/2015.

Organul fiscal competent poate aproba sau respinge cererea de inregistrare in scopuri de TVA, ca urmare a analizei informatiilor cuprinse in cererea de inregistrare si in documentele anexate acesteia.

Astfel, desi firma depaseste plafonul prin care este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, in unele situatii nu indeplineste criteriile prevazute de legea in vigoare pentru a deveni platitoare de TVA. In cele mai multe cazuri, este vorba despre faptul ca firma nu reuseste sa dovedeasca, in acceptiunea organului fiscal, ca este capabila sa desfasoare activitate economica, desi tocmai a facut acest lucru, prin inregistrarea unei cifre de afaceri substantiale.

Motive recente de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA au fost:
Administratorul firmei nu a avut nicio ocupatie in ultimul an (ceea ce era perfect explicabil prin faptul ca era de 20 ani pensionar);
Societatea nu a vrut sa dezvaluie veniturile administratorilor si asociatilor din motive de confidentialitate;
Firma nu a declarat activitate la sediu (desi prin specificul activitatii - comert online - nu avea nevoie de un sediu fix de la care sa-si desfasoare activitatea).

Continuarea aici.

Autor: Robert Gearba

Auditor, Expert Contabil Mondo Conta Consult
Membru CECCAR & INPACT International
www.mondoconta.ro

Coautor "Consilier Management Financiar" (editura Rentrop&Straton)
Coautor "Manualul Specialistului in Fiscalitate" (editura Irecson)



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sfatul expertului: Paradoxul acordarii si suspendarii concomitente a codului de inregistrare in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016