keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum se inregistreaza in scopuri de TVA o persoana impozabila stabilita pe teritoriul comunitar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: tva, inregistrare scopuri de tva, furnizori, cod valid tva, prestator, teritoriul comunitar

Inregistrarea in scopuri de TVA in Romania a unei persoane impozabile stabilite pe teritoriul comunitar va fi ilustrata prin cazul unei persoane juridice din Austria care construieste o cladire in Romania pentru un beneficiar din Franta. Se folosesc materiale locale si forta de munca din Romania, fiind platit TVA la diversi furnizori.


Ramane astfel de vazut cum va fi recuperat acest TVA. In acest sens, mentionam ca persoana juridica din Austria realizeaza operatiuni taxabile pe teritoriul Romaniei, motiv pentru care este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei fie conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Codul fiscal daca are un sediu fix in Romania "Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania printr-un sediu fix, conform art. 125^1 alin. (2) lit. b), este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, astfel:

c) inainte de realizarea unor activitati economice de la respectivul sediu fix in conditiile stabilite la art. 125^1 alin. (2) lit. b) si

c) care implica:…. 2. prestari de servicii taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, altele decat cele prevazute la lit. a) si b);", fie conform prevederilor art. 153 alin. (4) din Codul fiscal daca nu are un sediu fix in Romania "O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 143 alin. (1) lit. c) - m), art. 144 alin. (1) lit. c) si art. 144^1, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 150 alin. (2) - (6)."

Persoana impozabila din Austria se poate inregistra la autoritatea fiscala din Romania fie direct, fie prin reprezentant fiscal. In acest caz, suma TVA achitata diversilor furnizori si prestatori stabiliti pe teritoriul Romaniei se recupereaza prin decontul de TVA cod 300 care se depune la organul fiscal de administrare. Trebuie retinut faptul ca serviciul efectuat de catre prestatorul din Austria este impozabil in Romania prin colectarea TVA cu cota standard TVA de 24%, chiar daca beneficiarul din Franta ii comunica un cod valid de TVA emis de catre autoritatile fiscale din Franta sau din oricare alt stat membru. Pentru acest serviciu prestat pe teritoriul Romaniei, prestatorul din Austria trebuie sa aplice prevederile art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi: a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile".

Similar unei persoane impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei, persoana impozabila din Austria raporteaza prin decontul de TVA cod 300 cele doua operatiuni realizate, evidentiate in jurnalele de TVA, dupa cum urmeaza:
-    la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".
-    la randul 22 "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25"

Daca din decontul de TVA cod 300 rezulta TVA de rambursat prin diferenta dintre TVA colectata si TVA deductibila, persoana impozabila din Austria are dreptul sa solicite rambursarea TVA organului fiscal unde este inregistrat fiscal.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016