Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum declaram corect in D 394?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Marilena Radulescu la 30 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: d394, declaratia 394, livrari, taxare inversa, baza, tva, rectificative

Stabilim cum se completeaza D 394 avand livrari cu taxare inversa (cereale), cu mentiunea ca s-a completat doar baza fara TVA. Controlul fiscal a stabilit ca baza si TVA-ul, astfel ca vor trebui depuse rectificative. Acelasi lucru se aplica si la achizitii cu taxare inversa si achizitii intracomunitare. Vom vedea cum este corecta sa se declare.


1.      Referitor Declaratia 394

Declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA este reglementata de OPANAF 3596/2011, modificat prin OPANAF 3806/2013.
 
Incepand cu facturile emise/primite in ultima perioada fiscala de raportare din 2013, pentru care exista obligatia de declarare de catre fiecare operator inregistrat in scopuri de TVA se va completa conform instructiunilor specificate in Anexa 2 a OPANAF 3806/2013.
 
In speta de mai sus, o societate comerciala, inregistrata in scopuri TVA, ce desfasoara activitate de cultivare a cerealelor  - cod CAEN 0111 ,  inregistreaza in contabilitatea proprie livrari de cereale, atat pe teritoriul national cat si in spatiul intracomunitar. Vom presupune ca beneficiarii sunt persoane impozabile, inregistrate in scopuri TVA.
 
Livrarile pe teritoriul national sunt supuse masurilor de simplificare (taxare inversa), conform art.160 alin.(2) lit.c)- Cod fiscal, valabil pana la 31 decembrie 2018.
 
Conform art.160 alin.(3) - Cod fiscal, pe facturile emise pentru livrarile de cereale efectuate pe teritoriul national societatea, in calitatea sa de furnizor, nu va inscrie taxa colectata aferenta si a inscrie in aceste facturi o mentiune referitoare la faptul ca au aplicat taxare inversa, conform pct.82 din Normele de aplicare.
 
Ei vor cacula si inscrie in facturile de achizitie, precum si in jurnalul de cumparari, fiind preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa, inregistrad in cursul perioadei fiscale 4426 = 4427 cu suma taxei aferente.
 
Societatea furnizoare va declara livrarile de cereale, efectuate pe tertoriul national, atat in decontul de taxa, cat si in Declaratie (394), depunand-o pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare declarae pentru depunerea decontului si numai daca in aceasta perioada au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.
 
In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.
 
In declaratia 394, se completeaza valoarea cumulata a livrarilor de cereale, supusa taxarii inverse, inscrisa in facturile emise  pentru fiecare cod de inegistrare in scopuri de TVA ale partenerilor de tranzactii (beneficiarii).
 
In cazul in care exista, catre acelasi beneficiar, atat livrari supuse masurilor de simplificare (taxare inversa), cat si livrari impozabile TVA, care nu se incadreaza in aceasta categorie, acestea se vor declara separat, completandu-se diferit, pe randuri distincte, livrarile cu taxare inversa separat de celelalte operatiuni.
 
Pentru livrarile de cereale, cu taxare inversa, se va completa in coloana  "Tip L/A/V/C" - simbolul  V - pentru livrările de cereale si plante tehnice.
 
Coloana "Baza impozabila" - se inscrie baza de impozitare, exclusiv TVA, aferenta livrarilor,  inclusiv cele pentru care se aplica taxarea inversa, precum si baza de impozitare aferenta facturilor de stornare, in lei. In cazul in care baza de impozitare este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-).
 
Coloana "Taxa pe valoarea adaugata" - se inscrie suma TVA aferenta livrarilor,  inclusiv cele pentru care se aplica taxarea inversa, precum si TVA aferenta facturilor de stornare, in lei. Daca taxa colectata este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-).
 
Coloana "Cod si denumire NC produs" - se inscriu livrarile de cereale si plante tehnice, care figureaza in nomenclatura combinata stabilita prin Regulamentul (CEE) 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun, modificată conform Regulamentului de punere in aplicare(UE) nr. 927/2012 al Comisiei din 9 octombrie 2012.
 
Coloana "Baza impozabila" - se inscrie baza de impozitare, exclusiv TVA, aferenta livrarilor pentru care se aplica taxarea inversa pentru cereale si plante tehnice, pentru fiecare cod si denumire NC produs, inclusiv baza de impozitare aferenta facturilor de stornare, in lei. In cazul in care baza de impozitare este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-).
 
Coloana "Taxa pe valoarea adaugata" - se inscrie suma TVA, aferenta livrarilor pentru care se aplica taxarea inversa, pentru cereale si plante tehnice, pentru fiecare cod si denumire NC produs, inclusiv TVA aferenta facturilor de stornare, in lei. Daca taxa colectata este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-).
 
 
2.      Referitor Declaratia 390

Conform art.156^4 alin.(1), daca societatea in cauza efectueaza livrari de cereale  intr-un stat intracomunitar, unui beneficiar, persoana impozabila si cu un cod valid TVA, indeplinind in intelesul prevazut la art.128 alin.(9), trebuie sa intocmeasca si sa depuna la orgale fiscale competente, pana la 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa – Declaratia 390.
 
Conform art.143 alin.(2) lit.a)- Cod fiscal, aceasta operatiune este scutita de taxa, cu conditia indeplinirii prevederilor OMFP 2222/2006.
 
Conform art.156^4 alin.(3)- Cod fiscal, referitor la valorile inscrise, pentru livrarea intracomunitara de bunuri scutite de TVA,  declaratia recapitulativa cuprinde valoarea totala a livrarilor (fara a avea inclusa taxa, avand in vedere scutirea).
 
Simbolul aferent este litera (L), in cazul in cazul dumneavoastra.

Autor: Marilena Radulescu
Economist si expert contabil


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum declaram corect in D 394?":
Rating:

Nota: 4.32 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016