Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Achizitiile intracomunitare si data declararii TVA pot genera confuzii in practica, mai ales cand exista decalaj intre data facturii si data livrarii bunurilor. In acest articol, analizam un caz frecvent intalnit: factura emisa la sfarsitul lunii, dar livrarea/receptia efectiva avand loc in luna urmatoare. Explicam cand intervine exigibilitatea TVA, cum se reflecta acest aspect in contabilitate si in declaratiile fiscale (D300, D390, Intrastat, e-Transport), precum si ce tratament este corect conform Codului fiscal si normelor in vigoare.
Avem acest caz. Societatea are lunar achizitii intracomunitare. Exista situatii in care factura este emisa in ultima zi a lunii, dar livrarea si receptia au loc in luna urmatoare. Codul UIT este obtinut la data facturii, inaintea livrarii. Contabil, factura se inregistreaza in luna facturii (ex. aprilie) cu 321 = 401 si 4426 = 4427. Este declarata in decontul de TVA si D390 in aceeasi luna (aprilie). Ulterior, la receptia din mai, se face stornarea 321 = 401 cu minus si 371 = 401 cu plus, iar raportarea in INTRASTAT se face in luna mai. Din aceasta cauza apar diferente intre e-TVA (care preia datele din e-Transport) si decontul propriu de TVA, bazat pe factura.
Este corect ca achizitia intracomunitara sa fie inregistrata si declarata la data facturii, chiar daca livrarea se face ulterior? Pana acum nu s-au primit notificari de conformare, desi au existat doua cazuri in 2025, cu diferente semnificative.
Cuprins
Cand se face plata TVA in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri
Avand in vedere faptul ca obligatia platii TVA in cazul achizitiei intracomunitare de bunuri intervine la data emiterii facturii de catre furnizorul intracomiunitar, valoarea facturii primite trebuie raportata, atat d.p.d.v. fiscal prin decontul de TVA cod 300, cat si d.p.d.v. informativ prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES in perioada fiscala in care intervine exigibilitatea acesteia (obligatia de plata a TVA de catre cumparatorul din Romania).
Cand intervine exigibilitatea TVA

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Ce se intampla in cazul in care livrarea bunurilor se face in alta luna decat cea a emiterii facturii
- sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 utilizand cota TVA 19% asupra bazei de impozitare TVA determinata in lei prin utilizarea cursului de schimb valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor, data facturii fiind data exigibilitatii TVA. Prin aplicarea regimului de taxare inversa se respecta prevederile art. 326 "Plata taxei la buget" alin. (2) din Codul fiscal
- sa raporteze valoarea achizitiei prin:
Curs valutar pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA
Astfel, pentru determinarea bazei de impozitare a TVA aferenta unei A.I.C., in curs de realizare sau efectiv realizata, se utilizeaza cursul valutar al BNR in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor, ca data a exigibilitatii TVA, fara a se lua in considerare cursul valutar din data receptiei bunurilor.
Referitor la utilizarea cursului valutar din data facturii, indiferent de data receptiei bunurilor, am in vedere prevederile pct. 35 alin. (4) din normele de aplicare ale art. 290 din Codul fiscal "Cursul de schimb valutar" "In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, cursul de schimb utilizat pentru determinarea in lei a bazei impozabile a taxei este cursul din data exigibilitatii taxei, astfel cum este stabilita la art. 284 din Codul fiscal, indiferent de data la care sunt sau vor fi receptionate bunurile."
Cum trebuie sa procedati cu sistemul VIES - exemple utile
Respectand data emiterii facturi drept data exigibilitatii TVA, se asigura in sistemul VIES concordanta dintre livrarea intracomunitara de bunuri efectuata de catre furnizor si achizitia intracomunitara efectuata de catre cumparator.
In acest context, va recomand:
Exemplul nr. 1: Factura pentru livrarea intracomunitara este emisa in luna urmatoare celei in care se efectueaza livrarea si
Exemplul nr. 2: Factura pentru livrarea intracomunitara este emisa in aceeasi luna in care se efectueaza livrarea intracomunitara din normele de aplicare ale art. 282, la pct. 28 alin. (3).
Ce trebuie sa stiti despre factura dpdv contabil
D.p.d.v. contabil, factura emisa de furnizorul extern se inregistreaza in luna apriliie 2025 (data exigibilitatii TVA) in debitul contului 327 "Marfuri in curs de aprovizionare" in corespondenta cu creditul contului 401, aspect reglementat si prin monografia contabila stabilita pentru contul 401 prin O.M.F.P. nr. 1802/2014 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale:
" Contul 401 "Furnizori"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta datoriilor si a decontarilor in relatiile cu furnizorii, .........., pentru aprovizionarile de bunuri sau serviciile prestate.
Contul 401 "Furnizori" este un cont de pasiv.
In creditul contului 401 "Furnizori" se inregistreaza:
- valoarea la pret de cumparare sau standard (prestabilit) al materiilor prime, ......., marfurilor si ambalajelor, achizitionate cu titlu oneros de la terti pe baza de facturi (301, 302, 303, 361, 371, 381, 321, 322, 323, 326, 327, 328), ......."
Concomitent, se aplica si regimul de taxare inversa deoarece obligatia platii TVA revine cumparatorului din Romania conform prevederilor art. 308 "Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare " alin. (1) "(1) Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform prezentului titlu, este obligata la plata taxei."
In luna mai 2025, de exemplul, in baza notei de intrare receptie ca document justificativ pentru intrarea in gestiune a bunurilor, se va efectua doar urmatoarea inregistrare contabila, fara a se mai aplica regimul de taxare inversa si fara a se mai efectua raportarea fiscala si informativa a achizitiei intracomunitare de bunuri deoarece exigibilitatea TVA aferenta A.I.C. a intervenit in perioada fiscala anterioara de raportare, la data emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar:
371 = 327
“Marfuri” “Marfuri in curs
de aprovizionare”
Concluzie
In concluzie, pentru aplicarea unui tratament fiscal TVA corect d.p.d.v. al TVA, relevanta este data inscrisa in factura primita de catre cumparatorul din Romania.
Conform prevederilor pct. 28 alin. (2) din norme:
" (2) Daca furnizorul opteaza pentru emiterea facturii anterior faptului generator de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 294 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare la beneficiar intervine la data emiterii facturii, conform art. 284 alin. (2) din Codul fiscal."
Raspunsuri oferite in luna IUNIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Tratamentul fiscal TVA pentru operatiuni bilaterale pe teritoriul unui stat membruTRATAMENT FISCAL TVA aplicabil despagubirilor: Documente si monografie contabilaVanzarea mijloacelor fixe sub valoarea amortizata, TRATAMENT FISCAL TVA si impozit pe profitAsociere in participatie. TRATAMENT FISCAL TVATRATAMENT FISCAL TVA pentru export in Romania efectuat de furnizor din stat membruUltimele articole
TVA Intracomunitar: ghidul completDarea in plata. Ce inseamna si studii de caz practice cu privire la sfera de aplicare a TVADespagubiri pentru pierderi pe parcursul transportului. TRATAMENT FISCAL TVA si inregistrari contabileExport de bunuri. TRATAMENT FISCAL TVAPrestari servicii pe teritoriul Romaniei. TRATAMENT FISCAL TVAArticole similare
BNR modifica regulamentul privind institutiile financiare nebancareConsiliul fiscal: Strategia Finantelor are ipoteze nerealiste sau insuficient fundamentateZoom fiscal: Regimul special de TVA pentru bunuri second-handContract de asociere in participatiune. Decont. Inregistrari contabileDeclaratia 390. Cum se corecteaza formularul transmis eronat si sanctiunile aferenteUltimele articole
Majorare TVA din 2025: Cota unica ajunge la 21%, cea redusa la 11% si se aplica limitatE-TVA ANAF. MODEL de raspuns in cazul in care exista diferente de TVASAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394TVA de recuperat prescris: scadere automata din fisa de rol si ajustare contabilaArticole similare
Conditii pentru modificarea perioadei fiscale de raportare din luna 2023 in trimestru 2024Activitati economice scutite de TVA fara drept de deducere a TVA. Persoana impozabila mixta. Pro rataLocul prestarii serviciului de reparatii naveMicrointreprindere. ACHIZITII INTRACOMUNITARE. Regim TVACe declaratii au termen-limita la 25 septembrie?Ultimele articole
Comert cu masini second-hand. Regimul TVA si o MONOGRAFIE contabila utilaAchizitii si servicii din UE. Se mai depun D301 si D390 de firmele care NU platesc TVA?Neplatitor de TVA? Ghid pentru achizitii din UE, cu accent pe fiscalitatea TVA-uluiACHIZITII INTRACOMUNITARE. Declararea transportului in D300 si D390Firme care fac ACHIZITII INTRACOMUNITARE. EXEMPLU util pentru completarea D390Articole similare
Achizitie bilete avion platite in avans. Cursul de schimb pentru reflectarea fiscala si contabila a operatiuniiRegularizarea avansurilor incasate pentru livrarea cerealelor si plantelor tehniceBon valoric nr. 3Declaratia 318. Descarcati ultima versiuneGHID de plata pentru intreprinderile care beneficiaza de scheme de ajutor de stat, elaborat in baza Hotararii 807/2014Ultimele articole
Microintreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVASe aplica amenzi pentru inregistrarea facturii in E-Factura cu o data ANTERIOARA primirii prin SPV?Firmele care nu isi indeplinesc obligatiile de raportare catre ANPM risca amenzi de pana la 20.000 de leiSistemul TVA la incasare, ajustarea negativa a bazei de impozitare. TVA neexigibilaRegim TVA aplicat serviciilor de procesare
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"