Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere limitata TVA aferenta cheltuielilor cu autoturismele. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: tva, deducere, cheltuieli, autoturisme, leasing, persoana impozabila, nedeductibil

Reglementarile referitoare la deducerea TVA au ridicat multe probleme in profesia celor care au nevoie de solutii pentru cazuri concrete precum e si cel urmator: o firma are un contract de leasing operational pentru masini utilizate atat in activitatea firmei, cat si in scop personal (pentru expati).



Pentru acest leasing operational, se primesc diverse cheltuieli:

- rata lunara a leasingului operational

- ch. benzina

- ch consumabile.

1. Avand in vedere ca leasingul operational acopera atat cheltuieli (active) economice,  cat si cheltuieli personale, vom stabili daca se va deduce TVA tot in limita a 50 %  si daca ajustarea de TVA de 50% deductibil, si 50% nedeductibil se face pentru toata gama de cheltuieli aferente acestui leasing operational, indiferent daca vorbim de rata leasingului, costul benzinei sau alte cheltuieli acessorii sau daca se face doar pentru rata de leasing si pentru benzina.

2. Se va stabili daca TVA-ul care nu se deduce se inregistreaza pe costuri 635- ch. Nedeductibila.

Conform prevederilor art. 145^1 din Codul fiscal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
 
Conform normelor de aplicare a art. 145^1 din Codul fiscal, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile se intelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparatii, de intretinere, cheltuielile cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului.

Nu reprezinta cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul. In sensul prezentelor norme, prin vehicul se intelege orice vehicul avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
 
In concluzie, limitarea deducerii TVA se aplica la toate cheltuielile direct atribuibile autoturismelor respective (inclusiv intretinere, consumabile, parcare, spalare, etc.)
.
 
TVA ce nu se deduce se inregistreaza in contul de cheltuiala aferent achizitiei respective. De exemplu, TVA nedeductibil aferent consumabilelor se va inregistra in contul 6022, TVA nedeductibil aferent parcare, spalare se va inregistra in contul 628, TVA nedeductibil aferent reparatiilor se va inregistra in contul 611.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere limitata TVA aferenta cheltuielilor cu autoturismele. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016