keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Factura de asigurari de la firma-mama. Achizitii intracomunitare. Declaratia 390

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Nov. 2010
Tags: firme, tva, codul fiscal

de Georgeta Serban Matei, valabil la 10-Nov-2010Intrebare: Societatea A din Romania primeste o factura de asigurari de la firma mama, societatea B din Germania. Factura este emisa fara TVA si ...

de Georgeta Serban Matei, valabil la 10-Nov-2010

Intrebare:

Societatea A din Romania primeste o factura de asigurari de la firma mama, societatea B din Germania.


Factura este emisa fara TVA si reprezinta asigurari pentru posibilele greseli de management ale societatii A si asigurare pentru posibilele daune pe care marfurile vandute de catre A clientilor si care nu sunt corespunzatoare calitativ provoaca clientilor anumite daune. Mentionam ca societatea B din Germania a incheiat o asigurare globala pentru toate firmele din grup si apoi a refacturat fiecareia o cota parte, printre care si firmei A din Romania. Va rugam sa ne precizati care este tratamentul fiscal dpv al TVA si al cheltuielilor pentru aceasta factura (este achizitie intracomunitara de servicii cu taxare inversa si cheltuiala deductibila?) precum si modul de declarare in declaratiile 300 si 390.


Raspuns:

D.p.d.v. al TVA operatiunea se incadreaza in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii pentru care se aplica regimul de taxare inversa prin formula 4426 = 4427.
 
Pentru operatiunea prezentata de dvs. se aplica regula generala de taxare de la articolul 133 alineatul 2 conform careia locul prestarii este considerat a fi locul activitatii economice a beneficiarului, deci in Romania.
            
Asa cum rezulta din normele de aplicare ale Codului fiscal de la punctul 13, la alineatul (13) pentru serviciile carora le sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA de la art. 140 din Codul fiscal.  La acelasi punct se prevede ca "Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa." in Romania, serviciul de asigurari este scutit de TVA in baza prevederilor art. 141 alineatul 2 litera b) " operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni;".
 
Desi se refera la operatiunea de asigurare, serviciul prestat nu se incadreaza la operatiuni scutite fara drept de deducere deoarece firma din Germania nu este o firma de asigurare care isi asuma eventualele riscuri pentru care s-a incheiat asigurarea. Firma din Germania este un cumparator revanzator care refactureaza costurile aferente politei de asigurare achitate in numele sau pentru toate firmele din grup.
 
In calitate de beneficiar al serviciilor intracomunitare, d.p.d.v. al TVA firma dvs. are urmatoarele obligatii fiscale  aferente  serviciului achizitionat:
 
1. sa impoziteze serviciul primit prin aplicarea regimului de taxare inversa materializat prin formula contabila:
4426                               = 4427                               
"TVA deductibila"           "TVA colectata"
 
2. sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari  intocmit pentru luna in care a fost emisa factura furnizorului, corespunzator rulajului debitor al contului 4426 "TVA deductibila". 

Valoarea serviciului prestat se inscrie in lei, la cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii. Recomandabil  este ca operatiunea de achizitie servicii sa se evidentieze si in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427.  Avand in vedere frecventa achizitiilor intracomunitare de servicii in cadrul unei firme, este recomandabil sa creati in jurnalele de TVA coloane distincte pentru evidentierea acestor operatiuni. Astfel, va fi mult mai usor sa   preluati valoarea acestora in vederea raportarii prin decontul de TVA si declaratia recapitulativa cod 390.

 
3. sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod  (390 VIES) denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"
Raportarea serviciului achizitionat  se efectueaza cu simbolul S care reprezinta "achizitii intracomunitare de servicii" prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.  
 
4.  sa raporteze  serviciul achizitionat   prin decontul de TVA cod 300 "Decont de taxa pe   valoarea adaugata". Raportarea se efectueaza in baza  informatiilor preluate din jurnalul   pentru vanzari si jurnalul pentru cumparari .  
 
Decontul de TVA  se completeaza la  urmatoarele randuri
• la randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din  Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), " cu preluarea sumei la:     
- randul 7.1  denumit "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" ;
- randul 7.1.1. deoarece prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc prestarea intracomunitara.
    Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427 "TVA colectata";
• randul 19 cu preluarea sumei la:     
- randul 19.1;
- randul 19.1.1 .  
     Suma TVA se preia din rulajul debitor  al contului 4426 "TVA deductibila".                
 
D.p.d.v. al impozitului pe profit, contravaloarea politei de asigurare reprezinta pentru firma dvs. o cheltuiala deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil in masura in care se poate demonstra ca este aferenta veniturilor impozabile realizate.
 
De asemenea, consider ca firma mama din Germania are un criteriu bine stabilit pentru repartizarea costurilor cu asigurarea catre firmele din grup astfel incat cheltuiala inregistrata de firma dvs. in evidenta contabila si fiscala sa nu cada sub incidenta preturilor de transfer. La momentul efectuarii unei inspectii fiscale privind impozitul pe profit, exista posibilitatea ca organele de inspectie fiscala sa va solicite intocmirea si prezentarea unui dosar al preturilor de transfer asa cum este reglementat prin OMEF 222/2008 privind continutul dosarului preturilor de transfer. Numai dupa prezentarea si analizarea unui astfel de dosar, echipa de inspectie fiscala decide daca respectivele cheltuieli sunt deductibile sau nedeductibile la determinarea profitului impozabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016