Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In acest articol vom discuta despre achizitiile intracomunitare de bunuri, dar si despre achizitiile intracomunitare de servicii. Printre altele, vom vedea ce sunt acestea, cine le poate efectua si care este baza lor de impozitare, dar si ce noutati legislative au mai aparut.
Ce inseamna o achizitie intracomunitara?
Achizitiile intracomunitare se refera la dreptul statelor din Uniunea Europeana de a efectua tranzactii in spatiul comunitar. In plus, atunci cand se efectueaza o achizitie intracomunitara, firmele pot beneficia de scutirea de TVA, dar si de alte facilitati.
Ce este o achizitie intracomunitara de bunuri?
Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor, conform art. 273 alin. (1) din Codul fiscal.
in sensul art. 273 alin. (1) din Codul fiscal, conform pct. 10 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, daca in statul membru din care incepe expedierea sau transportul bunurilor are loc o livrare intracomunitara de bunuri, intr-un alt stat membru are loc o achizitie intracomunitara de bunuri in functie de locul acestei operatiuni stabilit conform prevederilor art. 276 din Codul fiscal.
Aceste prevederi nu au suferit modificari in anul 2023. Justificarea scutirilor se face ?i incepand cu acest an de catre persoana impozabila care are calitatea de furnizor.
Ce este o achizitie intracomunitara de servicii?
Achizitiile intracomunitare de servicii sunt operatiunile prin care o firma poate sa primeasca sau sa presteze servicii catre o alta persoana impozabila din U.E.
Ce este codul (special) de TVA intracomunitar si cum se obtine in 2023
Codul de TVA intracomunitar, denumit si cod special de TVA, este un cod pe care trebuie sa il obtina firmele care nu sunt inregistrare in scopuri de TVA, daca vor sa faca achizitii de bunuri si servicii cu alte firme din U.E.
Codul de TVA intracomunitar se obtine in 2023 prin depunerea online la ANAF, prin SPV, a Declaratiei 700.
Noutati privind achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii
Noutati aduse tranzactiilor intracomunitare de bunuri si servicii, de OG 4/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
1. Sunt asimilate unei achizitii intracomunitare cu plata si urmatoarele operatiuni:
utilizarea de catre fortele armatei romane care participa la o actiune de aparare desfasurata pentru a implementa o activitate a Uniunii Europene in cadrul politicii de securitate si aparare comune, pentru uzul acestora sau pentru uzul personalului civil care le insoteste, a unor bunuri pe care le-au dobandit in alt stat membru, la a caror achizitie nu s-au aplicat regulile generale de impozitare din acel stat membru, atunci cand importul bunurilor respective nu poate beneficia de scutire’’.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
2. Sunt scutite de TVA si urmatoarele operatiuni:
- importul de bunuri efectuat in Romania de catre fortele armate ale altor state membre in scopul utilizarii de catre fortele armate respective sau de catre personalul civil care le insoteste ori pentru aprovizionarea popotelor sau a cantinelor acestora, atunci cand fortele armate respective participa la o actiune de aparare desfasurata pentru a implementa o activitate a Uniunii Europene in cadrul politicii de securitate si aparare comune;
- livrarea de bunuri netransportate in afara Romaniei si/sau prestarea de servicii efectuate in Romania, destinate fie utilizarii de catre fortele armate ale altor state membre sau de catre personalul civil care le insoteste, fie aprovizionarii popotelor sau cantinelor acestora, atunci cand fortele armate respective participa la o actiune de aparare desfasurata pentru a implementa o activitate a Uniunii Europene in cadrul politicii de securitate si aparare comune;
- livrarea de bunuri si/sau prestarea de servicii catre alt stat membru decat Romania, destinate fortelor armate ale oricarui alt stat membru decat statul membru de destinatie, in scopul utilizarii de catre fortele armate respective sau de catre personalul civil care le insoteste ori pentru aprovizionarea popotelor sau a cantinelor acestora, atunci cand fortele armate respective participa la o actiune de aparare desfasurata pentru a implementa o activitate a Uniunii Europene in cadrul politicii de securitate si aparare comune.
De retinut : Aceste prevederi au intrat in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2022.
TVA-ul si livrarile intracomunitare. Documente pentru scutirea de TVA
Potrivit art. 292 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sunt scutite de TVA livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru.
Livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora, conform art. 270 alin. (9) din Codul fiscal.
Tot ce trebuie sa stiti despre tranzactiile intracomunitare in 2023! Scutiri de TVA, documente justificative, greseli de evitat, AICI»
Scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu exceptiile de la pct. 1 ?i 2 ale aceleia?i litere a), se justifica pe baza urmatoarelor documente:
1. factura in care trebuie sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
2. documentele care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru, care poate fi diferit de statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA comunicat de cumparator.
In cazul livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi catre un cumparator care nu comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, prevazute la art. 294 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, scutirea de taxa se justifica prin:
1. factura sau, daca furnizorul nu este o persoana impozabila, contractul de vanzare-cumparare;
2. documentele care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru.
In cazul livrarilor intracomunitare de produse accizabile prevazute la art. 294 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, cu exceptiile de la pct. 1 ?i 2 ale aceleiasi litere c), catre o persoana impozabila sau catre o persoana juridica neimpozabila care nu ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, in cazul in care transportul de bunuri este efectuat conform art. 34 alin. (1) ?i (2) ori art. 19 din Directiva nr. 2008/118/CE a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind regimul general al accizelor si de abrogare a Directivei nr. 92/12/CEE, scutirea de taxa se justifica prin:
1. factura care nu trebuie sa contina codul de inregistrare in scopuri de TVA al cumparatorului in alt stat membru;
2. documentele care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru.
In cazul livrarilor intracomunitare asimilate de bunuri prevazute la art. 270 alin. (10) din Codul fiscal, respectiv transferurile de bunuri, scutirea de taxa prevazuta la art. 294 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal se justifica, cu exceptiile prevazute la acela?i alineat, pe baza urmatoarelor documente:
a) autofactura prevazuta la art. 319 alin. (9) din Codul fiscal in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit in alt stat membru al persoanei care realizeaza transferul din Romania;
b) documente de transport al bunurilor din Romania in alt stat membru, precum un document CMR semnat sau o scrisoare de trasura semnata, un conosament, documentul specific de transport aerian de marfuri (Air Waybill).
Achizitii intracomunitare de bunuri sau de servicii?!
De retinut ca atunci cand este vorba de o reparatie la un bun pe teritoriul altui stat, chiar daca respectiva operatiune implica si anumite achizitii de piese/materiale pentru repararea respectivului bun, avem de-a face cu o achizitie intracomunitara de servicii .
Societatea din Romania efectueaza o achizitie de servicii intracomunitare , pentru care locul prestarii este considerat a fi in Romania conform prevederilor art.278 alin.2 din Codul fiscal, astfel ca operatiunea este impozabila in Romania, persoana obligata la plata taxei fiind firma din Romania, prin mecanismul taxarii inverse (4426 = 4427).
Exemplu: inlocuire anvelopa uzata in Germania
In situatia in care o firma cu obiect de activitate transport rutier de marfuri pe timpul transportului de marfa Romania - Germania - Luxemburg - Romania achizitioneaza o anvelopa de la o firma din Germania care se si monteaza, deoarece cea veche s-a defectat pe teritoriul Germaniei, livrarea anvelopei constituie o livrare intracomunitara de bunuri?
Firma noastra este platitoare de TVA si inregistratat in scopuri de TVA in Romania;
Firma din Germania este platitoare de TVA;
Firma din Germania intocmeste factura fara TVA si factureaza atat anvelopa, cat si montaj si materiale accesorii;
Camionul se intoarce in Romania pe 26.09.2022; achizitia are loc pe 7.09.2022.
Nedumeriri pentru contabili
Tinand cont ca s-a facturat pe aceeasi factura si montajul, intreaga factura se va inregistra ca achizitie intracomunitara de servicii sau se vor declara separat? Trebuie sa existe o dovada a transportului in Romania? Trebuia sa existe un document CMR (scrisoare de trasura) care sa dovedeasca transportul? Faptul ca s-a montat direct pe camion face sa fie tratata ca o achizitie intracomunitara de bunuri sau servicii? Germanii au trimis o scrisoare de confirmare a primirii anvelopei si in care sa mentionam data cand a ajuns in Romania si data cand s-a incheiat transportul.
Solutie:
Operatiunea este o reparatie auto a carei valoare totala este reprezentata de intreaga valoare a facturii , respectiv materiale (anvelopa+accesorii) si manopera;
Prin urmare societatea din Romania efectueaza o achizitie de servicii intracomunitare, pentru care locul prestarii este considerat a fi in Romania conform prevederilor art.278 alin.2 din Codul fiscal:
(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.( )
In evidenta contabila, intreaga valoare a facturii se va inregistra in contul 611- Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile;
In declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (D390) , operatiunea se va incadra ca achizitie intracomunitara de servicii;
Dovada transportului in Romania / existenta unui CMR in acest sens, este o conditie necesara doar pentru achizitia intracomunitara de bunuri;
Anvelopa a fost montata in Germania, inlocuind o anvelopa uzata si cu defectiuni, in scopul de a reda mijlocului de transport starea de functionare. Operatiunea nu reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri;
Solicitarea confirmarii de primire a anvelopei in Romania, indica faptul ca societatea din Germania, in mod eronat a asimilat operatiunea unei livrari intracomunitare de bunuri.
Speta utila in cazul achizitiior intracomunitare efectuate de neplatitori de tva 2023
In continuare vom prezenta o speta utila in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cu furnizori neplatitori de TVA
Societatea ABC SRL, platitoare de TVA in Romania a achizitionat bunuri de la o firma fara TVA din Bulgaria, in valoare de 120 euro.
Stabilim care este tratamentul declarativ din punctul de vedere al TVA, cunoscand faptul ca societatea din Bulgaria aplica in tara sa un regim special pentru intreprinderi mici similar celui prevazut la art. 310 din Codul fiscal romanesc.
Solutie:
Furnizorul este neplatitor de TVA, deci aplica un regim special pentru intreprinderi mici, potrivit unui articol similar art. 310 din Codul fiscal romanesc. Daca furnizorul aplica un regim de scutire pentru intreprinderile mici societatea ABC SRL a realizat o achizitie intracomunitara care nu este taxabila in Romania, deci nu aplica taxare inversa, iar in decontul de TVA, formularul 300, va declara operatiunea la randul 30 „Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile”.
Nefiind o operatiune taxabila in Romania, operatiunea in cauza nu face obiectul declaratiei recapitulative, formularul 390, nici obiectul declaratiei informative, formularul 394.
Speta utila in cazul achizitiilor intracomunitare de autoturisme
In continuare vom dezbate o speta utila in cazul achizitiilor intracomunitare de autoturisme second-hand cu scopul revanzarii.
Societatea ABC SRL, inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, achizitioneaza autoturisme second-hand de la o alta societate din UE, inregistrata in scopuri de TVA in statul sau.
Stabilim care este tratamentul TVA la achizitia de autoturisme second-hand de catre o persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA in Romania, avand in vedere ca autoturismele sunt achizitionate cu scopul de a fi revandute, iar pe factura emisa furnizorul a inclus mentiunea „regimul marjei”.
Solutie:
Achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania conform art. 268 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal.
Faptul ca furnizorul a aplicat regimul marjei la momentul vanzarii autoturismului catre societatea ABC SRL inseamna ca a taxat livrarea in tara sa.
Documentele de achizitie sunt factura, contractul de vanzare-cumparare si nota de receptie si constatare de diferente (NIR) intocmita pentru intrarea autoturismului in gestiunea de marfuri iar in contabilitate se inregistreaza ca orice stoc de marfa, in contul 371 „Marfuri”, eventual cu un analitic distinct.
Operatiunea nu se declara in formularul 390 „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”, nefiind operatiune impozabila in Romania.
Regimul special poate fi aplicat de catre o societate din Romania numai daca este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, are calitatea de „revanzator” si a cumparat bunul din Romania sau din oricare alt stat membru de la una din urmatoarele categorii de furnizori, conform prevederilor de la art. 312 alin. (2) din Codul fiscal:
1. o persoana neimpozabila (de exemplu, o persoana fizica)
2. o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
3. o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
4. o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.
In speta data, societatea ABC SRL poate aplica regimul special la momentul revanzarii autoturismelor achizitionate deoarece livrarea acestora a fost supusa taxei in regim special.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Inregistrare in scopuri de TVA: Conditii pentru sucursale din Romania care fac import de bunuri din state non-UEPrejudicii de 459,71 milioane lei stabilite de Directia Antifrauda Fiscala in primele doua luni din 2015Declaratii fiscale cu termen la 6, respectiv 10 noiembrie. Ce obligatii indeplinim?TVA - Operatiuni impozabilePrestari de servicii - Consecintele acceptarii tacite a unui cod invalid de TVAUltimele articole
ACHIZITII INTRACOMUNITARE peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEFirme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiArticole similare
Declarare bunuri export in baza unei autorizatii unice. Ce documente justifica SCUTIREA DE TVA?TVA cursuri. Cum pot fi incluse in categoria celor scutite fara drept de deducere?Modificari TVA 2024. TOT trebuie sa stiiInchirierea bunurilor din punct de vedere al TVA – Studiu de cazMCSI: Scutire de TVA pentru serviciul de distribuire a taloanelor de pensieUltimele articole
Ce se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataOperatiuni scutite de TVA, reglementate de art. 294 din Legea 227/2015Decont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneD300 in 2024: Prin Ordinul 888/2024 a fost introdus noul model al formularului 300Aplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii destinate unitatilor spitalicesti si altor categorii de beneficiariAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"