keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitii intracomunitare de bunuri sub valoarea de 10.000 euro, exclusiv

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: tva, achizitie bunuri, furnizor, omfp 75/2010, tva, achizitii intracomunitare

Analizam mai jos cazul unui cabinet stomatologic (executa servicii scutite cf art 141 alin 1 din Codul fiscal) care doreste sa achizitioneze din Germania un aparat medical pentru stomatologie. Vom vedea cum se procedeaza cu TVA tinand cont ca furnizorul este platitor de TVA in Germania., precum si ce implicatii fiscale apar si daca este obligatorie inregistrarea in ROI.

Solutia consultantului:
In situatia in care valoarea aparatului medical este sub 10.000 euro, exclusiv TVA, cabinetul stomatologic nu este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA, dar nici in Registrul operatorilor intracomunitari pentru achizitia intracomunitara a bunului respectiv. In acest caz, in lipsa unui cod de TVA comunicat de catre cumparatorul din Romania, firma din Germania va emite factura cu TVA colectata in Germania prin aplicarea cotei de TVA 19%. In aceasta situatie, cabinetul din Romania nu are nicio obligatie fiscala de plata si declarativa fata de autoritatea fiscala din Romania deoarece responsabilitatea platii TVA pentru livrarea efectuata revine furnizorului din Germania catre autoritatea fiscala din Germania.
 
D.p.d.v. contabil, valoarea sumei TVA achitate partenerului din Germania va reintregi costul de achizitie al aparatului urmand ca valoarea acesteia sa fie recuperata de catre cabinetul medical prin amortizarea aparatului respectiv.
 
Plafonul de 10.000 euro este reglementat prin art. 126 alin. (5) "Plafonul pentru achizitii intracomunitare prevazut la alin. (4) lit. b) este constituit din valoarea totala, exclusiv TVA, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor." si se refera la valoarea totala a achizitiilor efectuate intr-un an calendaristic de catre o persoana impozabila, neinregistrata in scopuri de TVA in regim normal.
 
Acest fapt rezulta si din prevederile punctului 2 alin. (6) din normele de aplicare ale art. 126 alin. (5) prin care se reglementeaza elementele de calcul care trebuie insumate pentru determinarea plafonului de 10.000 euro:

-    valoarea tuturor achizitiilor intracomunitare de bunuri;
-    valoarea fiecarei tranzactiei ce conduce la depasirea plafonului pentru achizitii intracomunitare;
-    valoarea oricarui import de bunuri efectuat in alt stat membru, pentru bunurile transportate in Romania dupa import.
 
Asa cum rezulta din prevederile punctului 2 alin. (5) din norme metodologice de aplicare ale art. 126 alin. (5), pentru determinarea echivalentul in lei al plafonului de 10.000 euro se utilizeaza cursul valutar al B.N.R. in vigoare la data aderarii. Rotunjit, echivalentul celor 10.000 euro, exclusiv TVA este de 34.000 lei.

Depasirea acestui plafon de 34.000 lei, exclusiv TVA impune inregistrarea in scopuri de TVA pentru realizarea A.I.C. in baza prevederilor articolului 153^1 alineatul 1 litera a) din Codul fiscal si, concomitent, inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari.

Pentru A.I.C. efectuata, cabinetul medical este obligat sa achite efectiv TVA bugetului de stat din Romania si sa raporteze operatiunea prin decontul special de TVA cod 301 reglementat prin OMFP 75/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de TVA".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Regimul TVA pentru comertul online
Mai multe articole despre OMFP 75/2010
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016