Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care va fi tratament fiscal al livrarilor intracomunitare de bunuri pentru un ONG?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, tratament fiscal, ong, livrari de bunuri, codul fiscal

Analizam mai jos cazul unui ONG neplatitor de TVA care vrea sa vanda carti pe baza de abonamente in strainatate. Vom vedea in ce masura este obligat ONG-ul sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari. De asemenea, vom stabili ce obligatii apar din punct de vedere TVA si al impozitului pe profit, precum si daca poate factura fara TVA, inclusiv in situatia in care vinde extracomunitar.



Solutia consultantului:

Pentru astfel de operatiuni, ONG dobandeste calitatea de persoana impozabila care este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA numai din momentul depasirii cifrei de afaceri de 220.000 lei reprezentand echivalentul a 65.000 euro la cursul valutar din data aderarii. Pana la momentul inregistrarii in scopuri de TVA, O.N.G. -ul nu va avea obligatia sa se inregistreze in ROI, dar nici obligatia raportarii operatiunii prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES deoarece nu realizeaza livrari intracomunitare de bunuri scutite cu drept de deducere TVA in Romania in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

Practic, O.N.G -ul respectiv realizeaza livrari intracomunitare de bunuri definite prin art. 125^1 punctul 15, dar pentru operatiunile realizate aplica regimul special de scutire reglementat prin art. 152 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici".

In ceea ce priveste definitia livrarii intracomunitare de bunuri, prin art. 125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii" punctul 15 se face trimitere la art. 128 alin. (9). Prin aceste articol, livrarea intracomunitara este definita drept o livrare de bunuri expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.

Referitor la R.O.I. trebuie retinute prevederile art. 158^2 "Registrul operatorilor intracomunitari" , alin. (8) lit a) din Codul fiscal:

"Nu pot fi inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari:

 a) persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1;"

O persoana impozabila din Romania care aplica regimul special de scutire de la art. 152 din Codul fiscal coroborat cu prevederile art. 143 alin. (2) lit. a) nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru realizarea unei livrari intracomunitare de bunuri asa cum ar fi obligata, conform prevederilor art. 153^1, sa se inregistreze in scopuri de TVA in situatia in care ar intentiona sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri care ar depasi valoarea de 10.000 euro, exclusiv TVA.

Pentru livrarea intracomunitara de bunuri este recomandabil ca furnizorul din Romania sa emita o factura pe care sa inscrie mentiunea "scutit cf. art. 152 - regimul special de scutire si art. 143 alin. (2) lit. a)" , inclusiv toate informatiile necesare identificarii cumparatorului si a bunurilor vandute. In mod similar, pe factura emisa pentru livrarea bunurilor pe teritoriul unui stat tert, trebuie inscrisa mentiunea "scutit cf. art. 152 - regimul special de scutire si art. 143 alin. (1) lit. a) sau lit. b)".

Astfel, trebuie retinut faptul ca dupa inregistrarea in regim normal in scopuri de TVA, ONG considera ca realizeaza o operatiune scutita cu drept de deducere numai daca:

-    livrarea cartilor se efectueaza catre persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, caz in care operatiunea reprezinta o livrare intracomunitara de bunuri care se incadreaza in prevederile art. 143 alin. (2) lit. a);
-    livrarea cartilor se efectueaza in baza unei declaratii vamale de export, caz in care operatiunea reprezinta un export de bunuri care se incadreaza in prevederile art. 143 alin. (1) lit. a) sau lit. b).

In ceea ce priveste iimpozitul pe profit, O.N.G. -urile care obtin venituri, altele decat cele  mentionate la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal, si depasesc limita prevazuta la alin. (3) platesc impozit pentru profitul corespunzator acestora. Determinarea profitului impozabil se face in conformitate cu prevederile de la cap. II, titlul II din Codul fiscal. In acest sens se va or avea in vedere, in principal:

 a) stabilirea veniturilor neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal;
 b) determinarea veniturilor neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (3) din Codul fiscal, prin parcurgerea urmatorilor pasi:
 - calculul echivalentului in lei a 15.000 euro prin utilizarea cursului mediu de schimb valutar EUR/ROL comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul fiscal respectiv;
 - calculul valorii procentului de 10% din veniturile prevazute la lit. a);
 - stabilirea veniturilor neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (3) din Codul fiscal ca fiind valoarea cea mai mica dintre sumele stabilite conform precizarilor anterioare;
 c) stabilirea veniturilor neimpozabile prin adunarea sumelor de la lit. a) si b);
 d) determinarea veniturilor impozabile prin scaderea din totalul veniturilor a celor de la lit. c);
 e) calculul profitului impozabil corespunzator veniturilor impozabile de la lit. d), avandu-se in vedere urmatoarele:
 (i) stabilirea cheltuielilor efectuate in scopul realizarii veniturilor impozabile de la lit. d). Este necesara utilizarea de catre contribuabil a unor chei corespunzatoare de repartizare a cheltuielilor comune.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care va fi tratament fiscal al livrarilor intracomunitare de bunuri pentru un ONG?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016