keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Impozit pe cladire detinuta de o societate comerciala. Cum se stabilesc obligatiile de plata?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Dec. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, impozit cladire, oug 102/2013, hg 2139/2004, impozit pe constructii

In randurile urmatoare, analizam cazul unei societati comerciale care detine un imobil (o casa) in valoare de 26.000 lei la data de 31.12.2013. Firma plateste pentru acest imobil impozit la Primarie. Vom stabili daca se va datora pe aceasta cladire si "Impozit pe constructii", introdus prin OUG 102/2013.

Conform art. 249 alin. (1) si (2) Cod fiscal, orice persoana care are in proprietate o cladire situata in Romania datoreaza anual impozit pentru acea cladire, exceptand cazul in care in Titlul IX Cod fiscal se prevede diferit.

Impozitul pe cladiri, precum si taxa pe cladiri se datoreaza catre bugetul local al comunei, al orasului sau al municipiului in care este amplasata cladirea. In cazul municipiului Bucuresti, impozitul si taxa pe cladiri se datoreaza catre bugetul local al sectorului in care este amplasata cladirea.

Conform art. 253 Cod fiscal, o societate comerciala va datora impozit pe cladiri pentru constructiile pe care le detine, calculat la valoarea de inventar a acestei imobilizari prin aplicarea unei cote de impozit cuprinsa intre 0,25% si 1,5% inclusiv la aceasta valoare. Valoarea de inventar este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale in vigoare.

OUG 102/2013 modifica prevederile Codului fiscal, in sensul ca se introduce impozitul pentru constructiile speciale, altele decat cladirile pentru care se datoreaza impozitul  pe cladiri potrivit Codului Fiscal, incepand cu data de 01.01.2014.

Aceste constructii speciale, pentru care se datoreaza un nou impozit din 2014, sunt cele prevazute in HG 2139/2004 - Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, grupa 1, in care se regasesc, spre exemplificare: hidrocentrale, termocentrale, central nuclear-electrice,  sonde de titei, gaze sis are, rampe de incarcare-descarcare, cosuri de fum si turnuri de racier, iazuri, helestee, bazine, ecluze si ascensoare, cai ferate, drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semen circulatie, marcaje, etc), lacuri artificial, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii, etc.

In cazul dumneavoastra, pentru imobilul detinut (casa), veti plati in continuare impozitul pe cladire detinuta, cu cota de impozit stabilita prin hotarare de catre  consiliul local al localitatii unde se afla amplasata cladirea, aplicata la valoarea de inventar  a constructiei, din evidentele contabile ale firmei. Impozitul pe cladire datorat va fi varsat in bugetul local al localitatii respective.

Nu intrati sub incidentele prevederilor OUG 102/2013, cu privire la introducerea impozitului pe constructiile speciale pentru acest imobil (casa).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016