keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Incadrare leasing operational sau financiar. Cum procedam corect si care sunt implicatiile fiscale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: leasing financiar, leasing operational, mijloace fixe, durata contract, incadrare leasing

Urmeaza sa clarificam ce presupune OMFP 1802/2014 prin "durata contractului de leasing acopera, in cea mai mare parte, durata de viata economica a bunului, chiar daca titlul de proprietate nu este transferat". Vom vedea daca trebuie explicat auditorului independent de ce a fost incadrat un contract de leasing (care juridic indeplineste toate conditiile unui contract de leasing operational) in leasing operational si nu in leasing financiar.


Vom vedea ce presupune "cea mai mare parte din durata de viata economica a unui bun", cu mentiunea ca firma are durata de leasing de 48 luni, cu posibilitatea de a prelungi durata acesteia pana la cel mult 54 luni (potrivit Codului fiscal unde se mentioneaza ca nu trebuie sa se depaseasca 80% din durata normala de functionare maxima a bunului conform HG 2139/2004). Toate celelalte conditii din OMFP 1802/2014 sunt indeplinite din punct de vedere al leasingului operational.

In motivarea raspunsului, vom utiliza prevederile art. 7 punctele 7 si 8 din Codul fiscal si punctele 57 si 213 din OMFP 1802/2014. Potrivit puncului 8 al art. 7 din codului fiscal si alin. (2) al punctului 213 din OMFP 1802/2014, este suficient sa fie indeplinita o singura conditie pentru ca un contract de leasing sa fie incadrat ca leasing financiar.

Avand in vedere ca ati mentionat faptul ca toate celelalte conditii din OMF 1802/2014 sunt indeplinite dpdv al leasingului operational, vom trata numai aspectul prevazut la litera d) aferenta punctului 7 al art. 7 din Codul fiscal si la litera c) aliniatul (2) al punctului 213 din OMFP 1802/2014.

Durata normala de functionare in cazul mijloacelor fixe este durata prevazuta de catalogul mijloacelor fixe. Perioada de leasing include orice perioada pentru care contractul de leasing poate fi prelungit. In cazul de fata, perioada contractului de leasing este 54 luni, adica 4,5 ani.

In opinia mea, prevederile Ordinului 1802/2014 nu pot fi considerate mai importante decat prevederile codului fiscal, cu atat mai mult cu cat nu exista specificatii clare. Prevederile OMFP 1802/2014 nu constituie baza legala pentru inregistrarea operatiunilor. Baza legala este in acest caz Codul fiscal. La punctul 212. alin  (1) din OMFP 1802/2014 se mentioneaza ca imobilizarile corporale detinute in baza unui contract de leasing se evidentiaza  in contabilitate in functie de prevederile contractelor incheiate intre parti, precum si legislatia in vigoare. Astfel, sintagma „cea mai mare parte” este clarificata de codul fiscal, prin definirea clara a procentului de 80% intre durata contractului de leasing care include si perioada pe care leasingul poate fi prelungit si durata maxima de viata stabilita prin catalogul mijloacelor fixe.


Exemplu:

Daca avem un mijloc fix a carui durata in catalogul mijloacelor fixe este cuprinsa in 4 si 6 ani, se poate calcula exact procentul de 80% prevazut la litera d) aferenta punctului 7 al art. 7 din Codul fiscal
astfel:4,5 ani x 100/6 ani= 75%.

Din punct de vedere al duratei, in exemplul dat, nu putem incadra leasingul ca leasing financiar.

Concluzie:
Sintagma "durata contractului de leasing acopera, in cea mai mare parte, durata de viata economica a bunului, chiar daca titlul de proprietate nu este transferat" prevazuta de OMFP 1802/2014 este clarificata de prevederile art. 7 din Codul fiscal. De asemenea, respectarea prevederii din Codul fiscal nu contravine prevederilor OMFP 1802/2014. In exprimarea unei opinii contrare, auditorul trebuie sa justifice cu alte prevederi legale.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016