Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
![](https://infotva.manager.ro/images/ICON_WhatsApp-01.png)
![PFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?](https://infotva.manager.ro/dbimg/articole/6792615a_img.jpg)
Daca v-ati hotarat sa va deschideti un PFA in 2025, trebuie sa stiti ca o activitate profesionala pe cont propriu nu este mereu usor de gestionat. Trebuie sa aveti in vedere toate responsabilitatile administrative care apar, pe langa obligatiile fiscale extrem de importante, care nu pot fi ignorate daca nu vreti sa fiti amendat sau sanctionat de autoritati.
Un aspect esential in acest proces este depunerea corecta a Declaratiei Unice, care reflecta veniturile realizate si contributiile sociale datorate. Incepand cu anul 2025, modificarile legislative aduse prin Ordonanta de Urgenta nr. 128/2024 au impactat modul in care persoanele fizice autorizate trebuie sa raporteze veniturile si contributiile, in special in cazurile in care activitatea incepe in cursul anului.
PFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?
In acest articol, vom detalia care sunt obligatiile fiscale si procedurile de urmat pentru un PFA inregistrat in anul 2025, chiar si in lipsa veniturilor si vom lua un exemplu concret. PFA inregistrat in anul 2025 trebuie sa depuna declaratia unica chiar daca nu va obtine venituri in 2025? Care sunt taxele obligatorii de plata aferente?
Specialistul ne spune ca prin OUG 128/2024, incepand cu 01.01.2025 a fost eliminata obligatia depunerii declaratiei unice pentru estimarea veniturilor pentru persoanele fizice autorizate care in cursul anului incep o activitate.
Asadar, pentru veniturile realizate in anul 2025 persoana fizica autorizata care incepe o activitate in 2025 va depune la organul fiscal declaratia unica pana la data de 25 mai 2026, pentru declararea veniturilor realizate in acest an, precum si a obligatiilor aferente acestora (impozit pe venit, CAS, CASS, dupa caz).
Potrivit art. 122 din Codul fiscal:
(1) Contribuabilii au obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, in cazul in care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi, dupa caz, din urmatoarele categorii de venit:
a) activitati independente;
b) drepturi de proprietate intelectuala;
c) cedarea folosintei bunurilor;
d) investitii;
![Ghidul Practic al Monografiilor Contabile](https://www.rs.ro/dbimg/product/3203-ghidul-practic-.png)
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
![Cartea Verde a Contabilitatii](https://www.rs.ro/dbimg/product/2850-cartea-verde-a-.jpg)
Cartea Verde a Contabilitatii
![Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile](https://www.rs.ro/dbimg/product/2851-marea-carte-ver.jpg)
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
e) activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
f) alte surse.
(2) Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune si in cazul in care in cursul anului fiscal contribuabilii prevazuti la alin. (1) incep sau inceteaza o activitate, potrivit legii, respectiv incep sa obtina venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, pentru care impunerea este finala, precum si in situatia in care intrerup temporar activitatea sau intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie, respectiv in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul incetarii valabilitatii, in cursul anului fiscal, a contractelor de inchiriere incheiate intre parti. Contribuabilii care realizeaza venituri impuse pe baza normelor de venit ajusteaza norma anuala de venit prin reducerea acesteia proportional cu perioada in care nu au desfasurat activitate.
(3) Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza si se depune la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Prevederea se aplica si in situatiile prevazute la alin. (2).
Asadar, chiar daca nu realizati venituri in anul 2025, veti depune Declaratia Unica pe 0 pana la 25.05.2026, pentru a nu fi sanctionat pentru nedepunerea declaratiei.
Daca persoana fizica nu are calitatea de salariat, atunci are obligatia platii CASS la nivelul a 6 salarii minime pe ecopnomie in calitate de PFA, chiar daca PFA este fara activitate.
Ce impozite si contributii va plati un PFA in 2025
Contributia la asigurarile sociale (CAS)
Daca este cazul se cumuleaza veniturile(de ex. venituri din activitati independente cu venituri din drepturi de autor).
Daca se depaseste plafonul de 12 salarii minime brute pe economie (4.050 lei, la acest moment *12=48.600 lei) se datoreaza obligatoriu CAS, prin aplicarea cotei de 25% la o baza impozabila de:
- 48.600 lei daca veniturile cumulate sunt mai mari de 12 salarii minime, dar mai mici de 24 salarii minime brute pe economie
-97.200 lei daca veniturile sunt mai mari decat plafonul de 24 salarii minime brute pe economie
Contributia la asigurarile de sanatate (CASS)
Se datoreaza CASS pentru veniturile din activitati independente, prin aplicarea cotei de 10% la o baza impozabila determinata astfel:
- 6 salarii minime brute pe economie (24.300 lei daca veniturile nete sunt mai mici decat acest plafon)
-veniturile nete realizate, daca veniturile nete sunt mai mari decat plafonul de 6 salarii minime brute pe economie, dar mai mici decat 60 salarii minime brute pe economie (243.000 lei)
-60 salarii minime brute pe economie (243.000 lei) daca veniturile nete sunt mai mari decat acest plafon
Impozitul pe venit
Din venitul brut (venitul incasat in anul 2025) se scad cheltuielile deductibile si se obtine venitul net.
Cheltuielile unui PFA sunt mentionate la art.68 al Codului fiscal, astfel:
(4) Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, sunt:
a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente;
b) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
c) sa reprezinte cheltuieli cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit cap. III - Venituri din salarii si asimilate salariilor, cu exceptiile prevazute de prezentul capitol;
d) sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz;
e) sa respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale, in conformitate cu prevederile art. 28 alin. (20);
f) sa reprezinte cheltuieli cu prime de asigurare efectuate pentru:
1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
2. activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul;
3. bunurile utilizate in cadrul unor contracte de inchiriere sau de leasing, potrivit clauzelor contractuale;
4. asigurarea de risc profesional;
g) sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare;
h) sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara si in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport, altele decat cele prevazute la alin. (7) lit. k);
i) sa reprezinte contributii de asigurari sociale platite la sistemele proprii de asigurari sociale si/sau contributii profesionale obligatorii platite, potrivit legii, organizatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii;
j) sa fie efectuate in scopul desfasurarii activitatii si reglementate prin acte normative in vigoare;
k) In cazul activelor neamortizabile prevazute la art. 28 alin. (4), cheltuielile sunt deductibile la momentul instrainarii si reprezinta pretul de cumparare sau valoarea stabilita prin expertiza tehnica la data dobandirii, dupa caz.
Venitul net impozabil se determina prin scaderea din venitul net a sumei reprezentand CAS si CASS. Suma obtinuta se inmulteste cu cota de 10% si se obtine impozitul pe venit.
Impozitul pe venit, CAS si CASS se achita la bugetul de stat pana la data de 25.05.2026, prin depunerea declaratiei unice.
In concluzie, chiar daca nu veti avea venituri in anul 2025, va trebui sa depuneti Declaratia Unica pe 0 pana la 25.05.2026, iar daca detinatorul PFA nu are calitatea de salariat, va trebui sa declare si sa plateasca CASS la nivelul a 6 salarii minime pe economie.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
![Gina Popescu](https://infotva.manager.ro/images/autori//gina-popescuautor_avatar.png)
Economist cu peste 20 de ani experienta in domeniul public si privat. Specialist in: impozitare persoane fizice, Declaratia Unica, impozit pe venit si contributii sociale, nerezidenti, TVA.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ghiduri practice pentru PFAPFA 2024: Taxe, impozite, deduceri, contributiiPFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiPFA: Taxe, Impozite si Deduceri luam in calcul in 2014Ce taxe, CAS, CASS si impozit sunt aplicabile unui PFA pentru a ramane cu suma de 8.000 ron net lunarUltimele articole
TAXE PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaPFA, activitati independente. Obligatii fiscale an 2024Ce taxe trebuie sa platesti in Romania daca ai o afacere. Lista COMPLETA![Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz](https://media.rs.ro/filemanager/Decontul_precompletat_de_TVA.png)
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"