Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Daca vrei sa lucrezi pe cont propriu, sa iti faci singur programul si sa nu mai depinzi de un sef, poti sa iti deschizi un PFA. In acest fel te asiguri ca muncesti legal si ca platesti darile aferente la stat.
In acest articol vom vedea ce este mai exact un PFA, ce tipuri de impozitare exista pentru el, plafoane sau alte exceptii, cum se completeaza Decaratia Unica, dar si deducerile si cheltuielile in cazul PFA.
Ce este un PFA?
PFA-ul, adica persoana fizica autorizata, este forma legala sub care o persoana fizica poate desfasura individual si independent activitati economice, folosind in principal forta sa de munca.
Tipuri de impozitare pentru PFA
Exista mai multe tipuri de impozitare pentru PFA, dupa cum urmeaza:
PFA in sistem real
Daca alegi impozitarea unui PFA in sistem real, acest lucru inseamna ca impozitarea se bazeaza pe venitul net, adica venitul brut obtinut din activitatea PFA-ului din care se scad cheltuielile deductibile. Impozitul se calculeaza pe profitul real obtinut, nu pe venitul total.
PFA la norma de venit
In cazul in care alegi impozitarea unui PFA la norma de venit, acest lucru inseamna ca impozitul se calculeaza pe baza unui venit prestabilit ( adica norma de venit), stabilit de autoritati pentru anumite activitati economice, fara sa fie luat in considerare venitul real inregistrat de PFA.
Taxe PFA in sistem real
Daca ai ales deschiderea unui PFA in sistem real, ai mai multe obligatii fiscale de indeplinit precum plata impozitelor, aplicarea cotelor CAS si CASS, dar si inregistrarea si plata TVA, in anumite cazuri.
Impozit pe venit
Se aplica o cota de 10% asupra impozitului pe venit.CASS
Contributia la sanatate este obligatorie daca venitul net anual depaseste 6 salarii minime brute. Cota este de 10%.
CAS
Contributia la pensii este obligatorie daca venitul net anual depaseste 12 salarii minime brute pe economie. Cota standard este de 25%.
TVA
Vei avea obligatia inregistrarii in sistem TVA, doar in anumite conditii si situatii, dupa cum urmeaza:
- daca PFA-ul depaseste plafonul anual de 300.000 lei (aproximativ 88.500 euro) din cifra de afaceri ( daca veniturile anuale sunt sub acest prag, PFA-ul nu are obligatia);
- PFA-ul poate opta sa e inregistreze ca platitor de TVA, chiar daca nu a atins plafonul, daca considera ca are mai multe beneficii in acest fel. Un exemplu in acest sens ar fi deducerea TVA-ului pentru cheltuieli.
Taxe PFA la norma de venit
Si pentru PFA-ul la norma de venit exista mai multe taxe, precum plata impozitului pe venit, dar si a CAs-ului si CAss-ului. Reamintim ca daca PFA-ul este la norma de venit, norma va fi stabilita anual de autoritati, in functie de activitatea desfasurata si de zona geografica in care te afli.
Conditii de eligibilitate
Pentru a putea face trecerea catre impozitarea la norma de venit, trebuie sa respecti un anumit plafon stabilit pentru acest tip de impozitare, de 25.000 euro.Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Pe langa cest plafon, mentionam si urmatoarele:
1. Nu toate activitatile pot fi trecute la norma de venit
Ministerul Finantelor Publice elaboreaza nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, care se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in conformitate cu activitatile din Clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN.
Directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti au urmatoarele obligatii:
a) stabilirea nivelului normelor de venit;
b) publicarea acestora, anual, in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica.
2. Nu este obligatoriu sa optam pentru norma de venit daca avem activitatile din Nomenclator. Numai daca estimati ca activitatea va aduce un venit net (”profit”) mai mare decât norma, atunci este avantajos sa treceti la norma.
3. Norma nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
Impozit pe venit
Se aplica o cota de 10% asupra normei de venit stabilite.
CASS
Se calculeaza cu 10% din norma de venit (chiar daca va realiza venituri mult mai mari sau mult mai mici decât norma);
CAS
Se calculeaza in functie de norma de venit; 25% calculata plafonat la 12, respectiv 24 de salarii minime.
Plafoane si exceptii
Plafoane pentru PFA:
Plafonul pentru impozitarea la norma de venit etse de 25.000 de euro.
Plafonul pentru inregistrarea in scopuri de TVA este de 300.000 de euro.
Plafonul pentru contributia la pensii (CAs) este de 12 salarii minime brute pe economie.
Plafonul pentru contributia la sanatate (CAss) este de 6 salarii minime brute pe economie.
Exista si anumite exceptii pentru PFA, dupa cum urmeaza:
-anumite venituri obtinute de PFA nu platesc impozit (aici intra persoanele care au primit subventii de la stat, ajutoarele financiare, etc);
-persoanele cu dizabilitati sau veteranii de razboi pot primi reduceri asupra impozitului;
-persoanele care lucreaza in domeniul IT pot beneficia de scutirea de la impozitul pe venit daca indeplinesc mai multe conditii.
Declaratia Unica pentru PFA
In 2024, in linii mari s-a pastrat Declaratia unica, cu urmatoarele precizari:
- s-au modificat plafoanele pentru contributia la sanatate
- Contributia la sanatate se va calcula spearat pentru PFA, respectiv celelalte tipuri de venituri nesalariale.
TERMEN - Declaratia se depune, ca si anii trecuti, astfel:
- pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale;
- pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate;
- pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pâna la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câstigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
- in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pâna la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
PENTRU CE SE DEPUNE:
- determinarea impozitului pe venit;
- determinarea obligatiilor de plata privind asigurarile sociale (CAs/pensie), respectiv asigurarile sociale de sanatate (CAss) pentru 2024 (estimare) si 2023 (consolidare);
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din România sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Deduceri si cheltuieli pentru PFA
In cazul PFA-ului in sistem real, deducerile si cheltuielile sunt foarte importante, fiindca atunci cand este calculat venitul net, se poate reduce baza de impozitare.
Codul fiscal face referire la trei categorii de cheltuieli:
- deductibile integral, adica acele cheltuieli care se pot scadea integral din venituri (cu consecinta scaderii impozitelor);
- deductibile limitat, adica intr-o anumita cota/suma sau in anumite conditii (si atunci impozitul se reduce pentru partea deductibila, dar se plateste pentru suma/cota care nu e deductibila);
- nedeductibile (care nu pot fi scazute din venituri).
Cheltuielile deductibile integral
Principii aparent clare
In privinta deductibilitatii cheltuielilor, C. fiscal mentioneaza doar cateva principii:
a) sa fie efectuate in cadrul activitatii PFA, justificate prin documente;
b) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
c) sa reprezinte cheltuieli cu salariile si cele asimilate salariilor, cu exceptiile pe care le vom discuta la cheltuieli nedeductibile (spre exemplu cheltuielile cu asigurari private de sanatate peste limita a 400 de euro, despre care vom discuta mai jos);
d) sa respecte regulile privind amortizarea (discutam mai pe larg la punctul 14 de mai jos despre acest aspect);
e) cheltuielile cu primele de asigurare sa fie efectuate pentru:
1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii [intra aici si cele primite cu donatie;
2. activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul;
3. bunurile utilizate in cadrul unor contracte de inchiriere sau de leasing, potrivit clauzelor contractuale;
4. prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional [atentie - indiferent de suma!]
f) sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentând indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare;
g) sa fie efectuate pe perioada delegarii/detasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara si in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentând cheltuieli de cazare si transport.
h) sa reprezinte contributii de asigurari sociale platite la sistemele proprii de asigurari sociale si/sau contributii profesionale obligatorii platite, potrivit legii, organizatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii;
i) sa fie efectuate in scopul desfasurarii activitatii si reglementate prin acte normative in vigoare;
j) in cazul activelor neamortizabile prevazute de Codul fiscal, cheltuielile sunt deductibile la momentul instrainarii si reprezinta pretul de cumparare sau valoarea stabilita prin expertiza tehnica la data dobandirii, dupa caz.
Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu:
-cheltuielile cu achizitionarea de materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar si marfuri;
-cheltuielile cu lucrarile executate si serviciile prestate de terti;
-cheltuielile efectuate de contribuabil pentru executarea de lucrari si prestarea de servicii pentru clienti;
-chiria aferenta spatiului in care se desfasoara activitatea, cea aferenta utilajelor si altor instalatii utilizate in desfasurarea activitatii, in baza unui contract de inchiriere;
-dobanzile aferente creditelor bancare;
-cheltuielile cu comisioanele si cu alte servicii bancare;
-cheltuielile cu primele de asigurare care privesc active corporale si/sau necorporale, inclusiv pentru stocurile detinute, precum si primele de asigurare efectuate pentru asigurarea de risc profesional; etc.
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
PFA 2020: Taxe, impozite, deduceri. Ce trebuie sa faci pentru a castiga mai multImpunerea veniturilor din apicultura pe baza normelor de venitPFA in 2023: Care sunt obligatiile fiscale si termenele de plata specifice unei persoane fizice autorizate?PFA cu sediul profesional la adresa locuintei. Cum aplicam impozitul pe cladiri?Cum vom plati impozite pe locuinte cu 2.500% mai mari din 2016. Exemple calculUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Plafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Venituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Microintreprindere 2024. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala intra in plafonul de 500.000 euro?Radiere SRL, PFA, II, IF. Procedura complexa, explicata pas cu pasArticole similare
PFA SISTEM REAL. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Articole similare
PFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiRaspunsuri OFICIALE de la ANAF cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice 2020PFA NORMA DE VENIT. Cum procedam in ce priveste Declaratia 392?PFA NORMA DE VENIT. In ce context e corect sa se retina CASS?PFA-uri care obtin venituri din strainatate. Pot lucra pe norma de venit?Articole similare
107 solutii pentru noile taxe si impoziteCum sa nu depasesti plafonul de TVA, indiferent cat incasezi ca PFACheltuieli deductibile PFA. Ce cheltuieli pot deduce persoanele fizice autorizate in anul 2022?Venituri si CHELTUIELI PFA. Cum stabilim cuantumul corect?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"