Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Un PFA cu cod CAEN 6202 - consultanta in IT, care a obtinut venituri exclusiv din strainatate poate lucra pe norma de venit? Sau trebuie sa declare in declaratia unica venituri din strainatate in sistem real? Multumesc.
PFA care obtine venituri din strainatate – raspunsul specialistului:
Potrivit art. 69 alin. (1) din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale definite la art. 67, venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii.
De asemenea, potrivit art. 67 din acelasi act normativ, Veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania, potrivit legii, se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate.
Daca activitatea PFA cu cod CAEN 6202 se desfasoara exclusiv in Romania (adica, serviciile sunt prestate in sistem online), chiar daca obtine venituri din facturarea servicii catre persoane juridice din UE, poate sa aplice sistemul de impunere pe baza de norme de venit deoarece aceste venituri sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, chiar daca veniturile sunt incasate din strainatate.
Dar daca pentru onorarea contractelor incheiate cu beneficiarii persoane juridice din afara tarii, PFA ar trebui sa se deplaseze si in strainatate s-ar aplica prevederile art. 130 alin. (3 1) din actul normativ sus-mentionat, respectiv prin exceptie de la alin. (2), in situatia in care venitul net anual in Romania se determina pe baza normei de venit, pentru veniturile obtinute din strainatate de natura celor obtinute din Romania, venitul net anual obtinut in statul strain se determina in conformitate cu regulile prevazute la art. 68 sau se raporteaza la venitul brut obtinut din statul strain, dupa caz."
Astfel, pentru veniturile obtinute din strainatate pentru situatia in care venitul net anual in Romania se determina pe baza normei de venit, venitul net anual obtinut in statul strain se determina in conformitate cu regulile prevazute la art. 68 adica in sistem real sau se raporteaza la venitul brut obtinut din statul strain.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Cartea verde a contabilitatii
Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
PFA: Pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in cadrul activitatilor independenteArticole similare
Zoom fiscal: Depunerea Declaratiei 201 privind veniturile realizate din strainatateFormularul 201 privind veniturile realizate din strainatate se depune pana la 25 maiIata principalele obligatii declarative cu termene in luna mai 2016PFA in IT, servicii prestate din alt stat: ce declaratii trebuie intocmite si termenul de depunereCalendar fiscal complet: Obligatii declarative cu termene in luna mai 2013Ultimele articole
Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalDeclaratia Unica in 2024. In anumite conditii persoanele fizice NU mai trebuie sa depuna declaratiaModificare D212 in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii care obtin venituri din chiriiImpozitare PFA: 3 studii de caz utile pentru contribuabiliDeclaratia Unica 2022: Ce riscuri exista pentru NEDEPUNEREA formularului?Articole similare
PFA NORMA DE VENIT. In ce context e corect sa se retina CASS?PFA NORMA DE VENIT. Cum procedam in ce priveste Declaratia 392?PFA infiintat in 2024. Taxe, impozite si declaratiiRaspunsuri OFICIALE de la ANAF cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice 2020Taxe PFA 2024: Ghid Complet | Impozite, Contributii si Optimizare FiscalaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"