keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Raspunsuri OFICIALE de la ANAF cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice 2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: intrebari si raspunsuri anaf, completare declaratie unica, depunerea declaratiei unice

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un nou document cu privire la Completarea si depunerea declaratiei unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2020.

Documentul contine raspunsurile la toate intrebarile adresate de contribuabili in cadrul sesiunii de indrumare si asistenta ANAF, organizata pe pagina oficiala de Facebook ANAF, in data de 17 iunie 2020. 

INTREBARI SI RSPUNSURI:

1. Pentru DU depusa in 2019 privind veniturile estimate, daca am estimat si contributii (cas si cass), este vreo problema daca declar aceste contributii si in declaratia privind venitul realizat in 2019? Se dubleaza contributiile declarate prin estimat? sau cele declarate in declaratia privind venitul realizat anuleaza sau inlocuiesc pe cele declarate in estimat? Cum este corect sa procedez in acest caz: sa depun realizatul cu aceleasi contributii sociale ca in estimat (in speranta ca nu se dubleaza contributiile) sau sa rectific estimatul depus in 2019 si sa nu mai declar contributiile atunci, urmand a se lua in considerare cele declarate prin realizat?

Raspuns: Referitor la contributiile sociale, daca ati estimat venituri din activitati independente in sistem real, peste plafon si venitul realizat este tot peste plafon, completand corespunzator cap II al declaratiei unice 2018/2019, atunci dvs nu trebuie sa completati CAS si CASS in cap I din Declaratia unica 2019/2020.

In instructiunile de completare a Declaratiei unice 2019/2020 sunt precizate de altfel urmatoarele precizari: Sectiunea a 3-a "Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate "Subsectiunea 1 "Date privind contributia de asigurari sociale datorata" Subsectiunea se completeaza de catre persoanele fizice care indeplinesc urmatoarele conditii cumulative, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte:
a) au realizat in anul fiscal de declarare venituri din activitati independente (venituri dinactivitati de productie, comert, prestari de servicii, din profesii liberale si contracte de activitate sportiva) si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia celor prevazute la art. 72 alin. (3) din Codul fiscal, din una sau mai multe surse si/sau categoriide venituri; si
b) au estimat pentru anul fiscal de declarare un venit net/brut anual cumulat din veniturile prevazute la lit. a), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii declaratiei prevazute la art. 120 din Codul fiscal.

Subsectiunea a 2-a "Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata" Subsectiunea se completeaza de catre persoanele fizice care au estimat in anul fiscal curent un venit net/brut anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, din urmatoarele categorii, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale,precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:
a) venituri din activitati independente;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
c) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II si III din Codul fiscal sau Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
f) venituri din investitii;
g) venituri din alte surse,iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia instructiunile de completare pot fi consultate la urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../Instructiuni_DU_OP ANAF_1107...
 

2. Va rog sa ne comunicati daca trebuie depusa declaratia unica pentru o persoana care are contract din drepturi de autor cu retinerea taxelor la sursa?

Raspuns: Daca impozitul si contributiile sociale sunt retinute la sursa de catre platitorul de venit, nu trebuie sa depuneti declaratia unica.


3. Casutele nou introduse in formular sunt conditionate de bifa uneia dintre casetele anterioare "Declaratie rectificativa privind capitolul I" si/sau "Declaratie rectificativa privind capitolul I pentru aplicarea bonificatiei"?


4. Persoana fizica - venituri din chirii in lei: venitul declarat ca estimat in 2019 corespunde cu cel realizat in acel an. In declaratia din 2020 mai declara ca a realizat acel venit? Daca l-a declarat se dubleaza informatiile sau se suprascriu?

Raspuns: Pentru veniturile in lei aferente contractelor de inchiriere nu exista obligatia depunerii capitolului 1 a declaratiei unice pentru anul 2019. Totusi, daca doriti sa beneficiati de bonificatie pentru obligatiile fiscale aferente anului 2019, se poate completa declaratia, strict in scopul acordarii bonificatiei, dupa cum urmeaza:

Se bifeaza casutele:
1. Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal, de la lit.B din formular
2. Sumarul obligatiilor datorate de persoanele fizice care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazute la art.120 din Codul fiscal, precum si de persoanele fizice care au optat in anul 2019 pentru plata contributiei de asigurari sociale sau a contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art.148 alin.(3), respectiv art.180 din Codul fiscal, de la sectiunea 5 a capitolului I din declaratie.
Daca contractul este in derulare si in acest an, va rugam sa aveti in vedere ca este necesar sa completati si cap II, in care veti estima venitul, calcula impozitul si CASS, dupa caz.


5. Pentru dividende persoana fizica firma din Romania bifam numai sectiunea 1.3.2? dupa care la 1.5 venitul net? Si doar atat sau mai trebuie pe undeva ceva? Se depune pentru 2019 atat nu?! Am incasat dividente si in 2020. Scriu ceva in declaratia unica acum?

Raspuns: In situatia in care pana acum nu ati depus Declaratia unica, este corect cum ati spus. Daca in cazul in care estimati ca realizati venituri in acest an peste plafon atunci completati cap II, sectiunile specifice CASS. Va rugam sa utilizati ultima versiune a declaratiei unice disponibila pe site-ul nostru.


6. In cazul in care s-a mai depus o DU pentru CASS dividende, pe varianta fara bonificatie, ce bifam acum pentru a obtine bonificatie? Art.120 sau mai trebuie si bifa la Declaratie rectificativa privind capitolul I pentru aplicarea bonificatiei daca a mai fost depusa o decl...(a doua casuta)?

Raspuns: Daca ati mai depus DU 2019/2020, anterior aparitiei noului formular, intelegem ca ati completat cap. I, SECTIUNEA I.3, SUBSECTIUNEA I.3.2. in acest caz, dvs trebuie sa completati cap. I casuta Declaratie rectificativa privind capitolul I, pentru aplicarea bonificatiei (care se bifeaza daca anterior a fost depusa o Declaratie unica pentru veniturile realizate in anul 2019), I.5.1-CASS. Va rugam sa descarcati ultima versiune disponibila pe site-ul nostru.


7. O persoana care a depus declaratia unica avand atat venituri din activitati independente cat si venituri din chirii cum ar trebui sa depuna declaratia unica rectificativa pentru a beneficia de bonificatii pentru ambele venituri. Veniturile din cedarea folosintei bunurilor au fost dintr-un contract incheiat in lei iar veniturile din activitati independente au fost impuse in sistem real cu obligatia platii si a CASS si CASului.

Raspuns: Dvs veti completa la cap I: - Declaratie rectificativa privind capitolul I, pentru aplicarea bonificatiei (aceasta se bifeaza intrucat anterior a fost depusa o Declaratie unica pentru veniturile realizate in anul 2019) completand impozitul pe venitul din activitati independente, - Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal, completand impozitul pe venitul din cedarea folosintei bunurilor precum si CASS si CASS pentru veniturile estimate in anul 2019.


8. La ultima versiune si eu am probleme, am reusit sa depun declaratia pentru 2020 (impozit din chirie, fara CAS si CASS), dar rectificativa pentru bonificatie pe 2019, dupa ce validez formularul, la depunere in SPV apare eroare. Am incercat de 5 ori....Am bifat sectiunea 1.5.1, m-a trimis automat in sectiune, am completat suma pentru impozit, a generat automat bonificatiile amandoua, dar la depunere da eroare.

Raspuns: Presupunem ca realizati venituri doar din cedarea folosintei bunurilor, chiria fiind in lei, pentru a beneficia de bonificatii pentru anul 2019 veti bifa casuta Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal. In acest caz veti completa in mod corespunzator I.5.2.Sumarul obligatiilor datorate de persoanele fizice care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazute la art.120 din Codul fiscal, precum si de persoanele fizice care au optat in anul 2019 pentru plata contributiei de asigurari sociale sau a contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art.148 alin.(3), respectiv art.180 din Codul fiscal. In cazul in care cap. II este corect, nu trebuie sa il mai completati.


9. Pentru CASS pentru dividende ridicate pe 2019 depusa declaratia cu estimative in 2019, dorim sa beneficiem de bonificatie. Unde facem bifa pentru a nu avea erori?

Raspuns: Dvs. veti bifa Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal.


10. Daca am depus declaratia unica in 2019 cu dividende estimate pt 2019 peste plafon, acum in 2020 declar realizatul, adica aceeasi suma si bonificatii?

Raspuns: Nu. Pentru acordarea bonificatiei bifati casuta Declaratie pentru acordarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal,, si completati Sectiunea 5 subsectiunea 2. Va rugam sa utilizati versiunea declaratiei unice ce este disponibila in acest moment pe site. https://static.anaf.ro/.../Declarat.../ declaratie_unica.html


11. Daca am depus declaratia unica cu bonificatii pentru impozit pe venituri chirii, si vreau sa modific doar estimatul pentru 2020 din chirii, nu mai rectific nimic la capitolul 1, nu-i asa? Bonificatiile raman declarate initial?

Raspuns: Rationamentul dvs. este corect.


12. O persoana fizica realizeaza venituri din activitati independente impuse in sistem real.In luna martie 2020 depune declaratia unica cu venitul realizat pe anul 2019 si venitul estimat pentru anul 2020. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa bifeze pentru a depune declaratia unica si a beneficia de bonificatiile conform oug 69/2020?

Raspuns: In cazul expus, bifati casuta Declaratie rectificativa privind capitolul I, pentru aplicarea bonificatiei si casuta subsectiunii 1 Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venit realizat si contributiile sociale datorate pentru anul 2019, de la Sectiunea 5 a capitolului I din declaratie.In ceea ce priveste contributiile sociale nu ati facut nicio mentiune, astfel incat, presupunem ca ati estimat si realizat in anul 2019 venituri sub plafon.


13. Pentru o persoana fizica care obtine venituri impozitate la sursa din drepturi de autor de la mai multe firme - la niciuna peste plafon, dar in total depasind plafonul si care in anul 2019 a depus DU cu contributii CAS si CASS, pentru a beneficia de bonificatii pentru anul 2019 avand in vedere ca a depus online si a achitat, ce se bifeaza acum la DU_2019 (cum se completeaza) pentru a beneficia de aceste bonificatii?

Raspuns: In situatia in care ati estimat depasirea plafonului in cursul anului veti bifa casuta Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal, completand corespunzator sectiunea I.5.2 (CAS,CASS).


14. Norma de venit depusa declaratia unica pe 2019 estimativa, cum fac acum pentru obtinerea bonificatiei ca sa nu am erori la validare? Norma este peste plafon, 28500 lei / an.

Raspuns: In cazul expus de dvs veti completa astfel: a) cap. I, casuta Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal, I.5.2 in care veti completa impozitul, CASS si CAS; b) cap. II, SECTIUNEA II.1, SUBSECTIUNEA II.1.2, SECTIUNEA II.2 si subsectiunile acesteia, SECTIUNEA II.3.


15. Daca norma se incadreaza sub plafon si nu s-a optat pentru plata contributii?

Raspuns: Daca nu ati mai depus declaratia unica in acest an, in cazul in care norma se incadreaza sub plafon si nu s-a optat pentru plata contributiilor sociale, atunci veti completa astfel: a) cap. I, casuta Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal, I.5.2 in care veti completa impozitul; b) cap. II, SECTIUNEA II.1, SUBSECTIUNEA II.1.2, SECTIUNEA II.2, SECTIUNEA II.3.


16. Pentru pfa la norma de venit peste plafon. Ce bife trebuie puse pentru bonificatii 2019?

Raspuns: In cazul expus veti bifa la cap I casuta Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal(se comleteaza la subsectiunea I.5.2 - impozitul pe venit,CAS si CASS)


17. Pentru veniturile din strainatate - stockoption- in anul 2019 ce categorie de venit se selecteaza in declaratia unica?

Raspuns: Referitor la intrebarea dvs., veti bifa declaratia unica cap I - sectiunea 2 Date privind impozitul pe veniturile realizate din strainatate pct 7- Transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si transferul aurului financiar.


18. Pentru perioada de raportare am o pierdere reportata din anii precedenti si un castig realizat in strainatate. La completarea DU cele doua nici nu pot fi salvate, nici sumele nu se insumeaza algebric. Ce e de facut?

Raspuns: Pierderile nete anuale provenind din strainatate se reporteaza si se compenseaza de catre contribuabil cu veniturile de aceeasi natura si sursa, realizate in strainatate, pe fiecare tara, inregistrate in urmatorii 7 ani fiscali.


19. Pensionar PFI - venituri in sistem real, plateste CASS, are si un apartament in inchiriere pentru care plateste impozit, trebuie sa plateasca si pentru acest venit din chirii CASS? 

Raspuns: CASS se plateste la nivelul a 12 salarii minime, in situatia realizarii de venituri nete anuale care depasesc plafonul minim de 12 salarii minime.


20. In cazul in care nu se depaseste plafonul si nu doreste sa se plateasca CASS fiind pensionar, ce este de facut in acest caz?

Raspuns: Nu plateste CASS.


21. Un PFA la sistem real a incasat o suma de bani de la APISMB (indemnizatie OUG 32), deoarece activitatea sa a fost suspendata pe durata starii de urgenta. Cand are obligatia sa declare si sa plateasca impozit, CAS si CASS? In Declaratia unica nu am gasit nicio sectiune care sa cuprinda date referitoare la incasarile de la APISMB.

Raspuns: Indemnizatia la care faceti referire se va declara la anul prin Declaratia unica.


22. Pentru anul 2020, ce bonificatii se acorda pentru impozit si CASS? Completam noi la rubrica respectiva?

Raspuns: Pentru anul 2020 nu se acorda bonificatii la plata impozitului si contributiilor. Ca urmare, randul aferent de la sectiunea 3, capitolul II al declaratiei nu se completeaza.


23. PFA norma de venit - venituri peste plafon care casuta o bifam pentru bonificatii 2019?

Raspuns: Dvs. veti bifa la cap I Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal, completand corespunzator impozitul, CAS si CASS.


24. Pentru estimat 2020: plata sumelor pana la 30 iunie 2020 si depunere online se acorda bonificatia de 10% cumulat? Cum intelegem afirmatia de mai sus cum ca nu se acorda bonificatii pentru 2020?

Raspuns: Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale, s-a stabilit ca, daca Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune pana la 30 iunie 2020 inclusiv, se acorda urmatoarele bonificatii:
a) pentru plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, reprezentand obligatii fiscale anuale pentru ANUL 2019, se acorda o bonificatie de 5% din aceste sume, daca toate aceste obligatii fiscale de plata se sting prin plata sau compensare, integral pana la data 30 iunie 2020 inclusiv;
b) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.


25. Se acorda bonificatie pentru CASS pentru venituri obtinute sub plafon cu calcul doar pentru 6 luni (1248 lei)?

Raspuns: DA, pentru anul 2019.


26. La un contract de inchiriere in lei, avand in vedere ca nu s-au modificat veniturile aferente anului 2019 fata de 2018, este necesara depunerea declaratiei unice?

Raspuns: Daca este in derulare contractul de inchiriere atunci dvs trebuie sa completati cap II si pentru a beneficia de bonificatii, cap I casuta Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal.


27. La pct 1.6 trebuie completata suma de 3.5% din impozit? Cum calculam? cu 2% si/sau 3.5%?

Raspuns: Punctul se refera la I.6.DESTINATIA SUMEI REPREZENTAND PANA LA 3,5% din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil. In formularul 230 sunt cote distincte. https:// static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/23 0.html

28. PFA infiintat in Martie 2019 in sistem real. Prin estimativa s-a declarat peste plafon si s-a declarat CAS si CASS pentru 10 luni. S-a depus in mai 2020 declaratia finala pentru 2019 si estimativa pentru 2020. Ce trebuie bifat in DU rectificativa pentru obtinerea bonificatiilor? Am incercat cu I.5.1, dar la CASS nu exista butonul "Ignore" ca sa pot scrie manual suma, iar programul ma lasa sa scriu doar suma pt 6 sau 12 luni.

Raspuns: In situatia in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mici decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul a 12 salarii minime pe tara si au obligatia depunerii declaratiei unice, cap. I, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.In acest caz, trebuie sa depuneti Declaratia unica, Declaratie rectificativa privind capitolul I, completati cap. I, SECTIUNEA I.1.


29. Pentru PFA norma de venit, depasire plafon CAS si CASS, declaratia pentru anul 2020 a fost depusa in luna aprilie, pentru a beneficia de bonificatiile aferente anului 2019 ce bifam pe prima pagina? Declaratie rectificativa privind cap.1? Declaratie rectificativa cap 1, pentru aplicarea bonificatiei? Declaratie privind aplicarea bonificatiei prevazuta la art.120? Declaratie privind aplicarea bonificatiei potrivit art.148 respectiv art.180?

Raspuns: Dvs veti bifa casuta Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal.


Pentru a descarca documentul cu toate intrebarile si raspunsurile, click AICI.
 

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016