Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

RO e-Factura: 25 de intrebari si raspunsuri ANAF cu privire la utilizarea sistemului, necesare contribuabililor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 05 Oct. 2022
RO e-Factura: 25 de intrebari si raspunsuri ANAF cu privire la utilizarea sistemului, necesare contribuabililor
Tags: sistemul ro e-transport , utilizare e-transport, intrebari si raspunsuri e-transport

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat un material informativ prin care a raspuns la 25 cele mai frecvente intrebari legate de utilizare sistemului RO e-Factura.

Intrebari/raspunsuri RO e-Factura 


1. Intrebare 

O societate efectueaza livrari intracomunitare si exporturi de bunuri care sunt incadrate in categoria produselor cu risc fiscal ridicat, potrivit Ordinul Presedintelui ANAF nr.12/2022 privind stabilirea produselor cu risc fiscal ridicat, comercializate in relatia B2B (OPANAF nr. 12/2022) si prestari de servicii, de manopera asupra unor bunuri cu risc fiscal ridicat, primite spre prelucrare pe teritoriul Romaniei de la parteneri nerezidenti. 

a) Exista obligatia transmiterii facturii in sistemul electronic RO e- Factura, in situatia descrisa, respectiv in situatia in care cumparatorul este un operator economic nerezident? 

b) Se transmit in sistemul electronic RO e-Factura facturile de prestari servicii de manopera asupra bunurilor cu risc fiscal ridicat, primite spre prelucrare pe teritoriul Romaniei de la parteneri nerezidenti? 

Raspuns:

a) in cadrul tipului de relatie B2B, obligatia transmiterii facturii in sistemul national RO e-Factura, incepand cu data de 1 iulie 2022, intervine doar in conditiile in care facturarea vizeaza livrari de bunuri (nu prestari de servicii), iar bunurile sunt considerate cu risc fiscal ridicat, incadrare realizata in baza reperelor mentionate in anexa la OPANAF nr. 12/2012. 

b) Facturile de prestari servicii de manopera asupra bunurilor cu risc fiscal ridicat, primite spre prelucrare pe teritoriul Romaniei de la parteneri nerezidenti nu trebuie transmise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura conform prevederilor art. XXXVII din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative (OUG nr. 130/2021). 

 


2. Intrebare

Un cabinet medical individual are obligatia de a transmite facturi electronice prin sistemul national privind factura electronica RO e- Factura catre casele teritoriale de asigurari de sanatate? 

Raspuns:

Obligatia agentilor economici de a emite facturi electronice si a le transmite prin intermediul sistemului national privind factura electronica RO e-Factura se aplica doar in cazul tranzactiilor B2G efectuate in baza contractelor incheiate in temeiul actelor normative reglementate expres la art.2 alin.(1) lit.m) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind 

omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea (OUG nr. 120/2021). 

Tranzactiile B2G efectuate in temeiul contractelor incheiate in baza altor acte normative decat cele prevazute la art.2 alin.(1) lit.m) din OUG nr.120/2021 sau in temeiul unor contracte pentru care actele normative reglementate la art.2, alin. (1) lit.m) din OUG nr.120/2021 prevad exceptari de la aplicare, nu fac obiectul obligatiei prevazute la art.II din Legea nr.139/2022 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, respectiv operatorii economici nu au obligatia sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura autoritatilor/entitatilor contractante incepand cu data de 1 iulie 2022. 



3. Intrebare:

Furnizorii persoane juridice nerezidente inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligati sa transmita facturile emise pentru produse cu risc fiscal ridicat, incepand cu data de 1 iulie 2022, prin intermediul sistemului electronic RO e-Factura? 

Raspuns:

Persoanele juridice nerezidente inregistrate in scopuri de TVA in Romania, fie direct, fie prin reprezentant fiscal, au obligatia, incepand cu data de 1 iulie 2022, sa trimita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
 

 Pentru continurea materialului click AICI»


Sursa: ANAF

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "RO e-Factura: 25 de intrebari si raspunsuri ANAF cu privire la utilizarea sistemului, necesare contribuabililor":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016