Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Depunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 14 Mai. 2024
depunere-declaratie-unica
Tags: declaratia unica, depunere declaratie unica, completare declaratie unica

Declaratia Unica este un formular important care trebuie depus la fisc in fiecare an, insa este mai tot timpul modificat de autoritati, in functie de schimbarile legislative care apar, iar contribuabilii intampina des dificultati legate de completarea lui, de depunere sau de incarcarea pe platformele online.

Tocmai de aceea venim in ajutorul dumneavoastra si va oferim in acest articol un Ghid complet privind depunerea Declaratiei Unice.

 

Ce este declaratia unica 

 

Declaratia Unica este un formular care trebuie depus la ANAF de catre contribuabili pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate  pe anul trecut, precum si a impozitului estimat si a contributiilor sociale datorate pe anul curent.

 

Pasi de urmat pentru depunerea declaratiei unice

 

Pentru a depune Declaratia Unica trebuie sa urmati mai multi pasi specifici, dupa cum urmeaza:

 

Pasul 1: Inregistrarea in SPV

 

Pentru utilizarea serviciului SPV trebuie sa va inregistrati in acest sens. Toti pasii pe care trebuie sa ii urmati sunt detaliati in ACEST articol»

 

Pasul 2: Conditii necesare completarii Declaratiei Unice

 

Atunci cand vei declara veniturile obtinute in anul anterior in Declaratia Unica, trebuie in mod obligatoriu sa iei in calcul atat veniturile din investitii, cat si veniturile din alte surse (chirii, activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, activitati agricole, silvicultura, etc.) obtinute atat in Romania, cat si in strainatate.

 

Nu uitati sa adaugati aceste venituri la sectiunea aferenta fiecarei categorii de castig.

 

Pasul 3: Obtinerea formularului Declaratia Unica 


Urmatorul pas este obtinerea formularului Declaratia Unica. Il puteti descarca de pe site-ul www.anaf.ro

 

Descarcare declaratie unica


Puteti descarca Declaratia Unica, Soft A, de AICI»
Dupa ce ati descarcat si salvat in calculator varianta PDF – Soft A, trebuie sa deschideti fisierul pe calculator, pentru a vedea daca il puteti vizualiza. 

Nu uitati sa descarcati ultima versiune Adobe Reader: https://get.adobe.com/ro/reader/ 

 

 

Pasul 3: Completarea Declaratiei Unice. 

 

Dupa ce ati salvat fisierul PDF al Declaratiei Unice, trebuie sa completati datele dumneavoastra de identificare.


 

Mai apoi, bifati sectiunea  I.1.3.”Date privind contributia la asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)” si subsectiunea “Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata''


 


Imediat trebuie sa completati datele privind contributia de asigurari sociale de sanatate la care va incadrati, ca in modelPentru a vedea care sunt instructiunile de completare complete, conform Ordinului 6/2024, click AICI»

 

La final se va valideaza formularul.

 

Pasul 4: Depunerea Declaratiei Unice

 

Declaratia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:

 

- prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", disponibil pe portalul www.anaf.ro;


Click AICI»

 

- prin intermediul serviciului "Depunere declaratii", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;

 

In cazul in care ati ales varianta de transmitere a Declaratiei Unice prin portalul www.e-guvernare.ro, trebuie sa inregistrati semnatura electronice la ANAF prin depunerea Declaratiei 150, adica o cerere pentru a putea utiliza certificatul digital calificat cu ajutorul caruia aveti dreptul sa depuneti online declaratiile fiscale.


Si in acest caz aveti nevoie de crearea unui cont SPV (cu semnatura electronica) si adaugarea formularului 150 completat, in arhiva incarcata a contului.

Pasi de urmat pentru depunerea declaratiei unice prin e-guvernare

  1.  Intrati pe site-ul e-guvernare.ro, sectiunea Depunere Declaratii ANAF.
  2.  Logati-va in cont cu certificatul de semnatura electronica.
  3.  Mai apoi selectati PDF-ul ce contine declaratia unica completata si incarcarea sa pe site.
  4.  Veti primi un idex pe care trebuie sa il incarcati alaturi de CNP pe site-ul https://www.anaf.ro/StareD112/, iar mai apoi descarcati recipisa.
  5.  Ca sa verificati recipisa trebuie sa vedeti daca mesajul corespunde cu cel din imaginea de mai jos.
  6.  La final, dupa validarea declaratiei si verificarea recipisei puteti plati contributiile si impozitul declarate.

De asemenea, declaratia se poate depune in format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire. 

 

Pasul 5: Plata impozitului

 

Plata impozitului se efectueaza pana pe data de 27 mai 2024.

 

Cine trebuie sa depuna declaratia unica in 2024

 

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. 


Declaratia se depune si de catre: 

a) profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul civil, si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020; 


b) persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate;

c) persoanele fizice prevazute la art. LXI alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023: 

c1) care in cursul anului 2023 au realizat venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care la determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, la depunerea declaratiei prevazute la art. 120 din Codul fiscal au utilizat un alt nivel al salariului minim garantat in plata decat cel de 3.000 lei prevazut in Hotararea Guvernului nr. 1.447/2022 pentru stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata; 

c2) care au realizat in cursul anului 2023 venituri din drepturi de proprietate intelectuala, in baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlului II sau III din Codul fiscal, pentru care impozitul se retine la sursa de platitorii de venituri, in situatia in care, la verificarea incadrarii venitului in plafoanele anuale, precum si la determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, platitorul a utilizat un alt nivel al salariului minim brut pe tara decat cel de 3.000 lei prevazut in Hotararea Guvernului nr. 1.447/2022 pentru stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata. 

 

Termen depunere declaratia unica 2024

 

Termenul de depunere a declaratiei unice este urmatorul:

- pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale; 

- pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate; 

- pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private. 

Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Depunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016