Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca termenul limita pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice este luni, 26 mai 2025. Declaratia trebuie completata si transmisa de persoanele fizice care au obtinut in anul 2024 venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, investitii, drepturi de proprietate intelectuala, agricultura, silvicultura, piscicultura sau alte surse, precum si de cei care doresc sa opteze pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) in anul 2025.
In continuare, regasiti detalii despre categoriile de venituri pentru care este necesara depunerea declaratiei, persoanele care pot opta pentru plata CASS, precum si modalitatile prin care declaratia poate fi transmisa catre ANAF.
Cuprins
Termen limita de depunere Declaratie Unica in 2025
Persoanele fizice care in anul 2024 au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal sau persoanele fizice care opteaza in cursul anului 2025 pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) ca termenul de depunere a ”Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” este luni 26 mai 2025, inclusiv.
Pentru ce categorii de venituri se depune Declaratia Unica
Categoriile de venituri realizate in anul 2024 pentru care se depune Declaratia Unica sunt:
- activitati independente;
- drepturi de proprietate intelectuala;
- cedarea folosintei bunurilor;
- investitii;
- activitati agricole;
- silvicultura si piscicultura;
- alte surse.
Categoriile de persoane care pot opta pentru plata CASS
Categoriile de persoane care pot opta pentru plata CASS pentru anul 2025 sunt persoanele fizice care:
- incep in cursul anului fiscal sa desfasoare activitati independente, altele decat cele din contracte sportive incheiate potrivit Legii nr.69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care au inregistrat pierdere fiscala in anul fiscal anterior sau un venit net anual egal cu zero;
- realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din asociere cu o persoana juridica, contribuabil potrivit Titlului II sau Titlului III din Codul fiscal, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din investitii si/sau din alte surse, prevazute la art .155 alin.(1) lit .c)- h) din Codul fiscal;
- nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art din. 155 Codul fiscal si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art . 154 alin. (1) din Codul fiscal; realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
Mentionam faptul ca Declaratia Unica se poate depune oricand in cursul anului 2025, in vederea declararii contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei.
Cine depune declaratia unica?
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul 2024 au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal.
Declaratia se depune si de catre persoanele fizice care opteaza in cursul anului 2025 pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS).
Cine completeaza declaratia?
Declaratia se completeaza pe surse si categorii de venit, de catre:
- contribuabil sau
- imputernicitul/curatorul fiscal al acestuia, desemnat potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala.
Persoana fizica are obligatia de a inscrie corect, complet si cu buna-credinta informatiile prevazute de Formular, corespunzatoare situatiei fiscale a contribuabilului.
In situatia indeplinirii de catre succesorii persoanelor care si-au incetat existenta a obligatiilor fiscale aferente perioadei in care persoana a avut calitatea de subiect de drept fiscal se bifeaza rubrica "Declaratie depusa potrivit art.90 alin.(4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala" si se completeaza codul de identificare fiscala al succesorului in rubrica din formular prevazuta in acest scop. La rubrica "Cod de identificare fiscala" de la lit.A. „Date de identificare a contribuabilului” din formular se inscrie codul de identificare fiscala al persoanei care si-a incetat existenta.
Modalitatile de depunere a declaratiei unice
Modalitatile de depunere a declaratiei unice sunt:
Prin mijloace electronice de transmitere la distanta : prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV), pe site-ul e-guvernare.ro - https://decl.anaf.mfinante.gov.ro/
In format hartie, direct la registratura organului fiscal de domiciliu sau prin posta, cu confirmare de primire.
Sursa: ANAF

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
DECLARATIA UNICA. Venituri din chirii si dividende 2019PFA in IT, servicii prestate din alt stat: ce declaratii trebuie intocmite si termenul de depunereSesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independenteCASS - cum procedam daca in 2018 am estimat venituri peste plafon insa veniturile realizate sunt sub plafonDECLARATIA UNICA se completeaza si se depune pana la data de 25 mai 2022. Precizari ANAFUltimele articole
DECLARATIA UNICA in 2025. Cum se declara in formular veniturile din chiriiDepunere DECLARATIA UNICA in 2025. Ce obligatii CAS si CASS are un PFA cu CIMDepunere D. Unica. EXEMPLU de completare pentru activitatile independente impuse la norma de venitContractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fiziceDECLARATIA UNICA. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiArticole similare
Reminder ANAF! Declaratia unica se depune pana la 25 mai 2022, inclusivDeclaratia Unica in 2023: ANAF recomanda ca documentul sa fie depus prin mijloace electronice de transmitere la distantaDeclaratia unica se completeaza si se depune pana la data de 25 mai 2022. Precizari ANAFDEPUNERE DECLARATIA UNICA. Cine poate opta pentru plata CASS in 2025Modificare D212 in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii care obtin venituri din chiriiUltimele articole
DEPUNERE DECLARATIA UNICA in 2025. Ce obligatii CAS si CASS are un PFA cu CIMDepunere D. Unica. EXEMPLU de completare pentru activitatile independente impuse la norma de venitDeclaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiDeclaratia Unica in 2024. Persoanele care obtin venituri din CHIRII sunt obligate sa depuna formularulDepunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"