Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


La finalul acestei luni anumiti contribuabili trebuie sa depuna Declaratia Unica la ANAF. Avand in vedere ca legislatia a tot fost modificata, inca exista nedumeriri pentru calcularea CAS si CASS datorate de persoanele fizice care au si CIM.
Avem cazul urmator. O persoana fizica este angajata cu CIM in perioada 1.01.2024-30.09.2024. In lunile noiembrie-decembrie obtine venituri din drepturi de autor astfel: in luna noiembrie 511 lei (baza impozabila reprezentand 60% din venitul brut), respectiv 18.282 lei in luna decembrie.
Astfel, totalul bazei impozabile reprezentand 60% din venitul brut in perioada in care nu are CIM activ este de 18.793 lei. Pentru perioada in care nu este angajat am recalculat plafonul in vederea stabilirii CAS. CASS nu plateste. Am incercat sa completez declaratia unica, insa nu ma lasa sa completez un plafon de referinta mai mic de 12 salarii minime. Va rog sa imi spuneti daca rationamentul meu este corect si cum trebuie sa completez Declaratia Unica.
Cuprins
Plafon recalculat CAS la PFA
In aceasta situatie sunt cateva clarificari importante de facut in legatura cu plafonul recalculat pentru CAS si modul in care se completeaza Declaratia Unica pentru venituri din drepturi de autor obtinute in perioada in care nu exista un contract individual de munca activ.
Angajat: 1 ianuarie – 30 septembrie 2024 (CIM activ → NU se datoreaza CAS/CASS pentru alte venituri)
Fara CIM: octombrie – decembrie 2024
Impozit venituri din drepturi de autor
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri, la momentul platii acestora.
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Calculare CAS si CASS pentru PFA
In cazul in care venitul net depaseste pragul de 12 salarii minime brute pe tara (respectiv 39.600 lei), sunteti obligat sa achitati si contributiile sociale:
CAS (fondul de pensii) in procent de 25%;
CASS (asigurare de sanatate) in procent de 10%.
Baza legala relevanta ( Codul fiscal)
ART. 148 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
(1) Persoanele fizice care in anul fiscal pentru care se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de personale fizice prevazuta la art. 122 au realizat venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, a caror valoare anuala cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (2).
(2) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
(4) Persoanele fizice prevazute la alin. (1) care nu se incadreaza in plafonul de cel putin 12 salarii prevazut la alin. (3) pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul de realizare a venitului la un venit ales, care nu poate fi mai mic decat nivelul prevazut la alin. (2) lit. a). Exercitarea optiunii se efectueaza anual prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de personale fizice prevazute la art. 122, pana la termenul prevazut la art. 122 alin. (3).
ART. 151 - Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
(1) (1) Contribuabilii prevazuti la art. 148 alin. (1) si (4) calculeaza contributia de asigurari sociale prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a) asupra bazei anuale de calcul mentionate la art. 148 alin. (2), depun Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la termenul legal prevazut la art. 122 alin. (3) si au obligatia de a efectua plata acesteia in cadrul aceluiasi termen.
(2) Prevederile alin. (1), precum si cele ale art. 148 sunt aplicabile si in cazul contribuabililor care in cursul anului fiscal incep o activitate independenta si/sau incep sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, precum si in cazul celor care intra in suspendare temporara a activitatii potrivit legislatiei in materie ori isi inceteaza activitatea.
(3) Prin exceptie de la prevederile art. 148 alin. (1) si (2), pentru contribuabilii care datoreaza contributia de asigurari sociale si care in cursul anului de realizare a venitului se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei potrivit dispozitiilor art. 150, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat echivalentul salariului minim brut pe tara inmultit cu numarul de luni calculat de la inceputul anului in care se produce evenimentul pana la luna in care contribuabilul se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei. Daca venitul anual realizat corespunzator lunilor de activitate luate in calcul, cumulat conform dispozitiilor art. 148 alin. (3), din una sau mai multe surse de venituri, este sub nivelul plafonului minim astfel recalculat, contribuabilul nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru anul respectiv.
Art. 148 alin. (2): Prevede ca baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS) pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala este venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
-12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute;
-24 de salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute.
Astfel, se permite recalcularea plafonului anual al CAS corespunzator perioadei in care persoana nu a avut calitatea de salariat. ( art. 151 alin. 3).
Calcul CAS si CASS pentru PFA in perioada fara CIM
Calculul contributiilor pentru perioada fara CIM (octombrie – decembrie 2024)
Salariul minim brut in 2024: 3.300 lei
Plafon CAS recalculat pentru 3 luni: 3.300 lei × 3 luni = 9.900 lei
Venituri din drepturi de autor in perioada fara CIM:
Deoarece baza impozabila depaseste plafonul recalculat (9.900 lei), se datoreaza CAS.
CAS datorat: 25% × 9.900 lei = 2.475 lei
Pentru CASS, plafonul de 6 salarii minime brute este de 19.800 lei. Deoarece baza impozabila este sub acest plafon, nu se datoreaza CASS.
Completarea Declaratiei Unice 2025
Pentru a completa Declaratia Unica aferenta veniturilor din 2024, urmati pasii de mai jos:
Sectiunea "Date privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate":
Selectati tipul de venit: "Venituri din drepturi de proprietate intelectuala".
Alegeti modul de determinare a venitului net: "sistem real" (aplicarea cotei forfetare de 40%).
Introduceti venitul net-
Sectiunea "Contributia de asigurari sociale (CAS)":
Bifati optiunea: "Se datoreaza contributia de asigurari sociale".
Alegeti optiunea: "La o baza anuala egala cu" si introduceti suma de 9.900 lei, rezulta CAS = 2.475 lei (calcul automat sau manual)
Sectiunea "Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)"
Nu bifati optiunea de plata, deoarece nu se datoreaza CASS.
Este important sa utilizati cea mai recenta versiune a formularului Declaratiei Unice disponibila pe site-ul ANAF sau sa completati declaratia online prin Spatiul Privat Virtual (SPV).
Termen limita depunere Declaratia Unica
Declaratia Unica pentru veniturile realizate in anul 2024 trebuie depusa pana la data de 26 mai 2025.
Daca nu reusiti, veti depune Declaratia Unica in format letric (pe hartie, semnata olograf) sau PDF semnat electronic, insotita de un referat justificativ, in care:
- mentionati perioada cu CIM activ (ian.-sept.),
- explicati ca venitul relevant se refera doar la perioada fara CIM (3 luni),
- justificati baza recalculata de 9.900 lei conform art. 151 alin. (3) Cod fiscal
- solicitati acceptarea bazei recalibrate pentru CAS.
Raspunsuri oferite in luna MAI 2025 de catre specialistii site-ului PortalPersoaneFizice.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Modificare D212 in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii care obtin venituri din chiriiDepunere D. Unica. EXEMPLU de completare pentru activitatile independente impuse la norma de venitANAF indruma contribuabilii sa utilizeze SPV pentru depunere Declaratiei Unice si obtinerea certificatelor de atestare fiscalaDeclaratia Unica in 2024. Persoanele care obtin venituri din CHIRII sunt obligate sa depuna formularulReminder ANAF! Declaratia unica se depune pana la 25 mai 2022, inclusivUltimele articole
Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiDEPUNERE DECLARATIA UNICA. Cine poate opta pentru plata CASS in 2025Depunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]Declaratia Unica in 2024. Pana cand se depune in acest anDeclaratia Unica in 2023: ANAF recomanda ca documentul sa fie depus prin mijloace electronice de transmitere la distanta
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"