Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


ANAF a publicat, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la depunerea Declaratiei Unice in anul 2025. In continuarea acestui articol vom vedea cateva informatii cu privire la termenul de depunere si contribuabilii care au aceasta obligatie, dar si cum se declara impozitul pe veniturile din activitati independente impuse la norma de venit.
Cuprins
Termen depunere Declaratie Unica
Declaratia Unica se poate depune pana pe 26 mai 2025 inclusiv, in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale. Atentie! Intrucat data de 25.05.2025 este zi nelucratoare (duminica), termenul pentru indeplinirea obligatiei de depunere se prelungeste pana in prima zi lucratoare urmatoare - 26.05.2025.
Acesta este si termen de plata pentru obligatiile fiscale ale anului 2024
De asemenea, se poate depune oricand in cursul anului 2025, in vederea declararii CASS de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei.
Care este structura Declaratiei Unice
Structura Declaratiei Unice 2024-2025 este urmatoarea:
Capitolul I – Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul 2024
Cuprinde toate categoriile de venituri, cu exceptia:
- veniturilor impozitate la sursa pentru care impozitul este final;
Si (situatie tranzitorie)
- veniturilor care se declarau exclusiv in capitolul II (Declaratia unica estimativa) conform legislatiei anului 2024 (veniturile din activitati independente si din activitati agricole impuse pe baza normelor de venit, veniturile in lei din cedarea folosintei bunurilor impuse pe baza cotelor forfetare de cheltuieli).

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Capitolul II - Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) datorata de catre persoanele fizice care opteaza pentru plata contributiei pentru anul 2025.
Cine completeaza Declaratia Unica?
Declaratia se completeaza de:
- Contribuabil (persoana fizica care datoreaza impozit sau contributii sociale) sau
- Imputernicitul/curatorul fiscal contribuabilului, desemnat potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala.
In situatia indeplinirii de catre succesorii persoanelor care si-au incetat existenta a obligatiilor fiscale aferente perioadei in care persoana a avut calitatea de subiect de drept fiscal se bifeaza rubrica "Declaratie depusa potrivit art.90 alin.(4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala" si se completeaza codul de identificare fiscala al succesorului in rubrica din formular prevazuta in acest scop.
La rubrica "Cod de identificare fiscala" de la lit.A. „Date de identificare a contribuabilului” din formular se inscrie codul de identificare fiscala al persoanei care si- a incetat existenta.
Cine poate aplica impozitarea la norma de venit?
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente prevazute in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, altele decat venituri din profesii liberale.
Normele de venit si coeficientii de corectie sunt publicati pe pe site-ul www.anaf.ro/static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/ Normevenit2024/Norme_venit_2024.html;
Norma de venit pentru fiecare activitate desfas?urata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12 (anul 2024: 3300 x 12 = 39.600 lei, anul 2025: 3700x12 = 44.400 lei);
In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate inclusa in nomenclatorul mentionat si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina in sistem real.
Trecerea de la impozitul stabilit pe baza normelor de venit la venitul stabilit in sistem real
Trecerea de la impozitul stabilit pe baza normelor de venit la venitul stabilit in sistem real se realizeaza:
Prin optiune, exprimata prin completarea declaratiei unice (formular 212), Capitolul I.
Sistemul real pentru care s-a optat este obligatoriu pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi. Optiunea se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la impozitarea la norma de venit, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice.
Obligatoriu, incepand cu anul fiscal urmator celui in care contribuabilii au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, determinat prin utilizarea cursului de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru anul de realizare a venitului.
Situatie tranzitorie privind declararea veniturilor din activitati independente impuse la norma de venit
Venituri din activitati independente impuse pe baza normelor de venit:
-obtinute in anul 2024 - nu vor fi declarate in Capitolul I al declaratiei unice ce urmeaza a fi depusa pana la 26 mai 2025.
Veniturile impuse pe baza normelor de venit au fost declarate in Capitolul II al declaratiei unice ce a fost depusa pana la data de 27 mai 2024, conform reglementarilor legale in vigoare la acel moment.
Exceptie: Contribuabili care au inceput activitatea in luna decembrie a anului 2024 care completeaza Declaratia unica (formular 212)/Capitolul I pe care o depun pana cel tarziu 26 mai 2025;
-obtinute incepand cu anul 2025 vor fi declarate in Capitolul I al declaratiei unice ce urmeaza a fi depusa in anul urmator pana la 25 mai 2026.
Exemplu de completare a declaratiei unice in cazul unei activitati independente impuse la norma de venit
In continuare vom vedea un exemplu de completare a declaratiei unice in cazul unei activitati independente impuse la norma de venit:
Veniturile din activitati independente, impuse pe baza de norme de venit obtinute de contribuabilii care au inceput activitatea in luna decembrie 2024 se declara in Sectiunea I.1. Date privind impozitul pe veniturile din Romania, Subsectiunea I.1.2.
PFA Popescu Mariana este inregistrata la ORC Bras?ov incepand cu data de 12.12.2024 si desfasoara activitatea de confectionare si comercializare palarii (poz.26 din nomenclator). Doamna Popescu este si salariat.
Sursa: ANAF

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF recomanda depunerea Declaratiei Unice in 2022 prin Spatiul Privat VirtualDeclaratia Unica in 2024. Persoanele care obtin venituri din CHIRII sunt obligate sa depuna formularulDeclaratia Unica in 2023: ANAF recomanda ca documentul sa fie depus prin mijloace electronice de transmitere la distantaDEPUNERE DECLARATIA UNICA. Cine poate opta pentru plata CASS in 2025Declaratia Unica 2022: Ce riscuri exista pentru NEDEPUNEREA formularului?Ultimele articole
Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiDepunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]Modificare D212 in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabilii care obtin venituri din chiriiDeclaratia Unica in 2024. Pana cand se depune in acest anANAF indruma contribuabilii sa utilizeze SPV pentru depunere Declaratiei Unice si obtinerea certificatelor de atestare fiscalaArticole similare
Declaratia Unica: Cum se completeaza formularul pentru veniturile din activitati independente in 2023?Depunerea Declaratiei Unice [Ghid Complet]Modele de completare a Declaratiei Unice puse la dispozitia contribuabililor gratuit in 2022D212 in 2024: Cum se completeaza formularul daca dividendele depasesc 24 salarii minimeDeclaratia Unica: Cum sunt incadrate veniturile din cedarea folosintei bunurilor (autoturism) in formularUltimele articole
Declaratia Unica: Cum se completeaza formularul in cazul CAS si CASS estimate si realizate peste plafonANAF a publicat lista seminariilor web pentru luna APRILIE 2023Declaratia Unica 2022: Completarea formularului privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile din activitati comercialeDeclaratia unica se completeaza si se depune pana la data de 25 mai 2022. Precizari ANAF
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"