Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia Unica 2022: Completarea formularului privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile din activitati comerciale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 20 Mai. 2022
Declaratia Unica 2022:  Completarea formularului privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile din activitati comerciale
Tags: declaratia unica, completare declaratia unica

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent, pe site-ul oficial, un material cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile din activitati comerciale.

1. Inregistrarea si autorizarea functionarii

Persoanele fizice care intentioneaza sa obtina venituri din activitaticomerciale isi pot desfasura activitatea in urmatoarele forme de organizare:

a) individual si independent, ca persoane fizice autorizate;

b) ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;

c) ca membri ai unei intreprinderi familiale.

Orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporarin Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale siintreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiileO.U.G. nr.44/2008.

2. Reguli generale de stabilire a venitului net anual

2.1. Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitaticomerciale, determinat in sistem real, pe baza datelor dincontabilitate
Venitul net anual din activitati comerciale se determina in sistem real, pe bazadatelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibileefectuate in scopul realizarii de venituri.

Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate inscopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie denatura acestora, sunt prevazute la art. 68 alin. (4) CF* si pct. 7 alin. (5) din NMCF**.Cheltuielile cu deductibilitate limitata sunt prevazute la art. 68 alin. (5) CFCheltuielile nedeductibile sunt prevazute la art. 68 alin. (7) CF

Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem realau obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabiliriivenitului net anual.

2.2. Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit

In cazul in care venitul net anual din activitati comerciale se determina pe baza denorme de venit, la stabilirea acestuia se utilizeaza normele de venit de la loculdesfasurarii activitatii.

Normele anuale de venit sunt disponibile pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea„ Asistenta contribuabili”.

Daca activitatea se desfasoara pe perioade mai mici decat anul calendaristic,norma de venit aferenta activitatii se reduce proportional.

Pentru ajustarea normelor anuale de venit se aplica coeficientii de corectiepublicati de catre directiile generale regionale ale finantelor publice.

In situatia in care un contribuabil desfasoara aceeasi activitate in doua sau maimulte locuri diferite pentru care venitul net se determina pe baza normelor anuale devenit,stabilirea venitului net anual se efectueaza prin insumarea nivelului normelor devenit, corectate potrivit criteriilor specifice de la fiecare loc de desfasurare a activitatii.

In cazul in care un contribuabil desfasoara mai multe activitati pentru carevenitul net se determina pe baza normelor de venit, stabilirea venitului net anual seefectueaza prin insumarea nivelului normelor de venit corectate

In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate inclusa in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale devenit si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina in sistem real,pe baza datelor din contabilitate.

Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit sicare in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decatechivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator auobligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pebaza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea referitoare lavenituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidentacontabila.

Contribuabilii impusi pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentrudeterminarea venitului net in sistem real. Optiunea de exercita prin completareadeclaratiei unice

- pana la data de 25 mai, inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasuratactivitate in anul precedent.
- in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililorcare incep activitatea in cursul anului fiscal.

Optiunea este obligatorie pentru o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si seconsidera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea lasistemul anterior prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice pana la data de25 mai, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.

3. Termenul de depunere al declaratiei unice

-pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor invederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit sia contributiilor sociale;

-pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declarareaimpozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precumsi pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate;

-pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor,pentru exercitarea optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5%din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil,pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult si pentru acordarea de burseprivate.

-in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazulcontribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal.

-in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului in cazul contribuabililorcare realizeaza venituri din activitati comerciale si care in cursul anului fiscal isiinceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii,potrivit legislatiei in materie.
 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia Unica 2022: Completarea formularului privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile din activitati comerciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016