keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

PFA in 2023: Care sunt obligatiile fiscale si termenele de plata specifice unei persoane fizice autorizate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Aug. 2023
PFA in 2023: Care sunt obligatiile fiscale si termenele de plata specifice unei persoane fizice autorizate?
Tags: pfa in 2023, obligatii de plata pfa, obligatii fiscale pfa in 2023

Care sunt obligatiile fiscale si termenele de plata ale PFA? Multumesc.

Obligatii fiscale si termene de plata PFA in 2023

 

Obligatiile fiscale declarative specifice unei persoane fizice autorizate sa desfasoare o activitate independenta in temeiul OUG 44/2008 (ca PFA) se refera la:

- inregistrarea fiscala in baza declaratiei formularului 070/D700 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere ;

- tinerea contabilitatii in partida simpla si completarea registrului de evidenta fiscala conform OMFP 170/2015, art. 68 alin. 8-9 din Codul fiscal si OMFP 3254/2017;

- depunerea formularului D212 Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice , in termen de 30 de zile de la autorizarii/inceperii activitatii conform art. 120 alin. 2, art. 151 alin. 10 si art. 174 alin. 10 din Codul fiscal, iar in anii fiscali urmatori pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, cu titlu estimativ pentru anul curent conform art. 120 alin. 1, art. 120 1 alin. 1, art. 151 alin. 3 si art. 174 alin. 3 din Codul fiscal si cu titlu de definitivare pentru anul anterior conform art. 122 alin. 1 din Codul fiscal.
 

Obligatii de plata PFA in 2023


Persoana fizica care obtine venituri din activitati independente are si urmatoarele obligatii de plata:

- impozitul pe venit de 10% calculat asupra venitului net anual impozabil determinat prin deducerea din venitul net anual (incasari-plati) a contributiei de asigurari sociale datorate conform art. 69 3 si art. 118 alin. 2 din Codul fiscal;


si
- contributia de asigurari sociale (CAS) de 25%, daca realizeaza venituri nete din activitati independente a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in conformitate cu prevederile art. 136 lit. a, art. 137 alin. 1 lit. b si art. 148 alin. 1 si art. 151 alin. 3 1 din Codul fiscal. Baza de calcul al CAS la care se aplica procentul de 25% o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara, respectiv nivelul a 24 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 salarii minime brute pe tara, potrivit art. 148 alin. 4 din Codul fiscal;

- contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) de 10%, daca veniturile nete obtinute din activitati independente, plus alte categorii de venituri dintre cele enumerate la art. 155 alin. 1 lit. b-h din Codul fiscal (chirii, dividende, dobanzi, alte venituri etc.) depasesc plafonul de 6 salarii minime brute pe tara, dupa cum se prevede la art. 170 alin. 1 din Codul fiscal. Potrivit art. 170 alin. 4 din Codul fiscal baza anuala de calcul al CASS este la: nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara; nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara; nivelul a 24 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 salarii minime brute pe tara. CASS datorata se determina prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor obtinute.

Impozitul pe venit, CAS si CASS datorate se declara prin intermediul declaratiei unice D212, care trebuie depusa pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, data care reprezinta si termen de plata pentru aceste obligatii conform art. 123 alin. 7, art. 151 alin. 16 si alin. 20 si art. 174 alin. 16 si alin. 20 din Codul fiscal. Obligatiile fiscale aferente veniturilor estimate nu se achita distinct, ci se definitiveaza si se achita cu titlu definitiv la termenul de 25 mai mentionat.


Contabilitatea in partida simpla presupune inregistrarea in Registrul jurnal de incasari si plati a incasarilor si platilor aferente unei perioade, tranzactii efectuate in numerar si prin conturi bancare, si in Registrul inventar a elementelor patrimoniale inventariate. La determinarea venitului net anual se au in vedere datele din contabilitatea in partida simpla, conform art. 68 din Codul fiscal.

Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in sensul realizarii de venituri, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private sau destinate protocolului. Acestea din urma sunt deductibile partial, dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza.

Contribuabilii pot utiliza toate formularele prevazute in normele metodologice existente in acest sens sau numai o parte din acestea, in functie de elementele specifice activitatii desfasurate. In functie de necesitati, persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla pot utiliza si alte formulare financiar - contabile prevazute in normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar - contabile, elaborate de Ministerul Finantelor Publice (O.M.E.F. nr. 2634/2015). In acest caz, elementele referitoare la conturi, debit, credit, semnaturi de aprobare, avizare, precum si alte elemente similare, nu se completeaza.

Formularele financiar - contabile pot fi adaptate in functie de specificul si necesitatile persoanelor care conduc contabilitatea in partida simpla, cu conditia respectarii continutului minimal de informatii si a normelor metodologice de intocmire si utilizare a acestora.

Formularele financiar - contabile pot fi pretiparite sau editate cu ajutorul sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor.

In conditiile utilizarii sistemelor informatice financiar-contabile este necesar sa fie respectate criteriile minimale privind programele informatice utilizate in domeniul financiar-contabil, prevazute de normele legale.

Persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale
 

Depunerea Declaratiei Unice de PFA in 2023


Contribuabilii persoane fizice dar si cei care realizeaza venituri din activitati independente (PFA, II, IF, profesii liberale) care, in 2022, au derulat o afacere in scopul obtinerii de profit, au profesat conform propriei calificari profesionale, au realizat castiguri din investitii in actiuni sau obligatiuni, au inchiriat apartamente, au cesionat drepturi de proprietate intelectuala, au obtinut dividende in calitate de asociati etc., inclusiv cei care estimeaza ca vor obtine in 2023 venituri de acest gen, este util sa cunoasca faptul ca au obligatia depunerii Declaratiei unice.

Persoanele fizice care desfasoara profesii liberale sau exercita o activitate economica in mod independent (ca PFA, intreprindere individuala sau intreprindere familiala) sunt obligate sa depuna formularul 212 exclusiv online.

Numai persoanele fizice obisnuite mai pot depune declaratia unica in format tiparit.


Declaratie unica (212) - privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, conform OpANAF nr. 2541/19.12.2022 se utilizeaza pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pe anul 2022, precum si a impozitului estimat si a contributiilor sociale datorate, pe anul 2023.

Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta (serviciul Spatiul Privat Virtual disponibil pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa https://pfinternet.anaf.ro/, sau serviciul de depunere declaratii on-line existent pe portalul e-guvernare.ro) sau in format hartie, la registratura organului fiscal sau prin posta (scrisoare recomandata, cu confirmare de primire).

Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Asadar, depun Declaratia unica: persoanele fizice, Persoanele fizice autorizate (PFA), Intreprinderile individuale (II), Intreprinderile familiale (IF), profesiile liberale (experti contabili, avocati, medici etc.)

Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Persoanele care incep sa obtina venituri, sunt obligate, conform Codului fiscal, sa depuna declaratia in 30 de zile de la data producerii evenimentului aducator de venituri (de exemplu, in cazul celor care incheie un contract de inchiriere a locuintei, declaratia trebuie depusa in 30 de zile de la incheierea lui).

Termenul de depunere al declaratiei conform Codului fiscal:

Pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate;

Pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale;

Pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru sustinerea entitatilor non-profit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

Declaratia se mai depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.


Obligatiile fiscale ale contribuabililor care isi desfasoara activitatile economice ca persoane fizice autorizate si ca titulari ai unor intreprinderi individuale sau familiale se calculeaza diferit, in functie de modul in care este determinat venitul net anual: in sistem real sau pe baza normelor de venit.

Nu orice persoana fizica autorizata poate sa aleaga determinarea venitului net pe baza de norma de venit, ci numai cele care au codurile CAEN corespunzatoare (Clasificarea activitatilor din economia nationala, aprobata prin ordin al presedintelui Institutului National de Statistica). Aceste coduri sunt specificate in Ordinul 925/2017, emis de Ministerul Finantelor.

Ordinul nr. 925/2017 aproba Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabili din productie, comert si prestari de servicii in vederea realizarii de venituri.

Contribuabilii, pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.


Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Reglementarea plafonului de 25.000 eur o gasim in OG 16/2022, iar termenul de intrare in vigoare a prevederilor pentru schimbarea plafonului se va face incepand cu veniturile aferente lui 2023.

Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari.




Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016