Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA in 2023: Se va plati CAS la nivelul a 12 salarii minime pe economie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Ian. 2023
PFA in 2023: Se va plati CAS la nivelul a 12 salarii minime pe economie?
Tags: cas, pfa in 2023, plata cas

Sunt PFA si din anul 2023 estimez ca voi obtine venituri peste 12 salarii minime pe economie. Lucrez, de asemenea, si cu cu contract individual de munca norma intreaga.

Din anul 2023 avand in vedere ca voi obtine peste 12 mininime din PFA voi plati CAS la nivelul a 12 salarii chiar daca sunt asigurata in sistemul norma de pensii? Va multumesc.
 

Potrivit art. 150 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b 1). . Prevederile acestui articol nu se modifica incepand cu anul 2023.

La art. 137 alin. (1) lit. b 1) sunt mentionate veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

Astfel, in cazul in care persoana fizica este si salariata, scutirea se aplica numai pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala (veniturile din drepturi de autor), nu si pentru activitatile independente.

Potrivit art. 148 alin. (1), (2) si (4) din legea sus-mentionata asa cum se modifica de la 1 ianuarie 2023 prin OG nr. 16/2022, (1) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b 1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 68 1, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent. (...)


(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b 1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara;. 

Incepand cu anul 2023, pentru veniturile realizate din activitati independente, CAS se datoreaza astfel:
- in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara, baza de calcul al CAS o reprezinta nivelul de cel putin 12 salarii minime brute pe tara;
- in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara, baza de calcul al CAS o reprezinta nivelul de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara.

In cazul prezentat, incepand cu anul 2023, in cazul in care obtineti venituri peste 12 salarii minime brute pe tara, dar nu mai mult de 24, veti plati CAS la nivelul a 12 salarii chiar daca sunteti si salariat.



Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA in 2023: Se va plati CAS la nivelul a 12 salarii minime pe economie?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 14 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016