Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata CASS de PFA-urile cu venit net sub plafonul de 6 salarii. Pana cand pot beneficia de asigurarea de sanatate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mar. 2023
Plata CASS de PFA-urile cu venit net sub plafonul de 6 salarii. Pana cand pot beneficia de asigurarea de sanatate?
Tags: plata cass, asigurare de sanatate, plata cass pfa

Titularul unui PFA, cu activitate cod caen 9602, obtine in anul 2022 venit net sub plafonul a 6 salarii minime. Estimeaza pentru anul 2023 un venit net sub plafonul a 6 salarii minime, dar doreste sa plateasca CASS.

Declaratia Unica se va depune pana la data de 25.05.2023, iar in capitolul II.2.2. Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata (pt anul 2023), la punctul B, obtin venituri sub plafonul minim si optez pentru plata CASS suma de 1.800 lei (10% * 6 luni * 3.000 lei), persoana fizica va beneficia de asigurare de sanatate pana la data de 25.05.2024? Mentionez faptul ca persoana in cauza nu este pensionar. Va multumesc!


Raspuns:

 

Da, persoana fizica care detine un PFA si obtine venit net sub plafonul a 6 salarii minime si doreste sa plateasca CASS poate beneficia de asigurare de sanatate pentru un an de zile. In cazul de fata, daca Declaratia unica se depune pana la data de 25.05.2023 si se completeaza sectiunea privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata pentru anul 2023, optand pentru plata CASS in suma de 1.800 lei, aceasta va fi suficienta pentru a acoperi contributia de asigurari sociale de sanatate pentru o perioada de 12 luni, pana la data de 25.05.2024.

Este important de mentionat ca, in conformitate cu prevederile legale, persoanele fizice care realizeaza venituri sub plafonul a 6 salarii minime si opteaza pentru plata CASS beneficiaza de asigurare de sanatate pana la sfarsitul anului fiscal in care s-a facut plata. In acest caz, plata CASS efectuata pentru anul 2023 va acoperi perioada de asigurare de la data de 01.01.2023 pana la data de 31.12.2023, astfel ca persoana fizica va beneficia de asigurare de sanatate pe intreaga perioada de 12 luni, pana la data de 25.05.2024.



Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata CASS de PFA-urile cu venit net sub plafonul de 6 salarii. Pana cand pot beneficia de asigurarea de sanatate?":
Rating:

Nota: 4.71 din 5 din 14 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016