Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA la norma de venit. Ce cote CAS, CASS si impozit va achita persoana fizica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iul. 2023
PFA la norma de venit. Ce cote CAS, CASS si impozit va achita persoana fizica?
Tags: pfa la norma de venit, plata cas, plata cass, impozit pfa

PFA norma de venit (norma pentru anul 2023 = 51.000 lei) a fost suspendat din 2022 si pana la 28.02.2023. Incepand cu 01.03.2023 s-a reactivat, apoi si-a suspendat activitatea inca o data incepand cu 01.06.2023. Deci a avut 3 luni de activitate in 2023.

 Pentru CASS va plati la nivelul a 12 salarii. Cum va plati CAS si impozit? Norma anuala 51.000 / 365 zile * 92 zile de activitate = norma recalculata 12.855 lei Impozit = 10%*12855 = 1286 lei? CAS = 3 luni * 3000 * 25% = 2250 lei sau CAS-ul il va plati la valoarea a 12 salarii?

 

CASS, CAS si impozite pentru PFA la norma de venit – raspunsul specialistului: 

 

Conform art. 69 alin. (5) din legea 227/2015 privind Codul fiscal prevede ca:
"(5) In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate care genereaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale, definite la art. 67 alin. (2), pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se reduce proportional, astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care a fost desfasurata activitatea respectiva."

Asadar, in ceea ce priveste calculul impozitului pe venit pentru anul fiscal 2023 acesta va tine cont de perioadele din an de suspendare a activitatii, persoana fizica datorand impozit doar pentru norma aferenta celor 3 luni in care a desfasurat activitate economica (3 luni).
Modul de recalculare a normei este prevazut la pct. 8 alin. (10) din normele metodologice date in aplicarea art. 69 (astfel cum ati prezentat si dvs. in enuntarea spetei), astfel:
"(10) Pentru contribuabilii impusi pe baza de norme de venit, care isi exercita activitatea o parte din an, in situatiile prevazute la alin. (8) si (9), norma anuala de venit aferenta perioadei efectiv lucrate se recalculeaza de catre contribuabili, prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se inmulteste cu numarul zilelor de activitate."

In ceea ce priveste CAS, codul fiscal ofera posibilitatea recalcularii plafonului si a CASS datorata doar in situatia in care persoana intra in cursul anului de referinta pe una dintre exceptiile de la art. 150, in caz contrar plafonul ramand 12 salarii minime brute/economie, adica 36000 lei pentru 2023, respectiv 72000 lei.


Chiar daca pe declaratia initiala depusa pentru estimatul pe 2023 depaseati plafonul de 36000 lei, puteti depune rectificativa pin care sa corectati venitul anual realizat (la 3*3000 lei) astfel incat sa nu datorati CAS pentru 2023.

Incepand cu anul 2023, la CASS s-a introdus plafonul intermediar de 6 salarii minime brute pe economie, astfel incat primul plafon este 18000 lei.
Fata de CA, la CASS sunt incidente prevederile art. 174 alin. (18)-(18 1) care stipuleaza ca:
"(18) In cazul in care persoanele fizice aflate in situatia prevazuta la art. 170 alin. (1) realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1), acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia prevazuta la art. 122, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(181) Prevederile alin. (18) se aplica si in cazul in care persoanele fizice aflate in situatia prevazuta la art. 170 alin. (1) au estimat venituri cumulate cel putin egale cu 6 salarii minime brute pe tara, iar pana la termenul prevazut pentru depunerea declaratiei de la art. 122 au procedat la corectarea declaratiei initiale prin depunerea unei declaratii rectificative, ca urmare a realizarii de venituri sub plafon".

Asadar, daca in declaratia depusa pentru venitul estimat pe 2023 acesta a depasit plafonul celor 6 salarii minime, indiferent de perioada din an in care realizati venituri sau de nivelul acestora veti datora CASS 10%x18000 lei, evident daca nu realizati venituri din salarii si nu va incadrati la exceptiile de la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal.
 



Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA la norma de venit. Ce cote CAS, CASS si impozit va achita persoana fizica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016