keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

PFA si venituri din criptomonede. Obligatii de plata CAS si CASS in 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Dec. 2023
PFA si venituri din criptomonede. Obligatii de plata CAS si CASS in 2024
Tags: venituri din cryptomonede

Un PFA estimeaza ca va realiza venituri brute in anul 2024 in valoare de 40.000 lei si venituri din crypto (persoana fizica-care are si PFA-ul) de 5.000 lei. Ce contributii datoreaza pentru anul 2024 persoana fizica, atat pentru PFA, cat si pentru veniturile din cripto.

PFA si venituri din criptomonede. Obligatii de plata CAS si CASS in 2024 – raspunsul specialistului:

 

Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul public de pensii, prevazuti la art. 136, datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale pentru urmatoarele categorii de venituri realizate din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:

a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67, (...);
b 1) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite la art. 70, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 72 alin. (3);
c) indemnizatii de somaj;
d) indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit art. 148 alin. (1) si (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
(1) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120. (...)
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b 1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:


a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara;.

Asadar, pentru veniturile din tranzactii cu moneda virtuala, nu se datoreaza contributia la sistemul de pensii (CAS) si nici nu se iau in considerare la verificarea plafonului a 12/24 salarii minime pe economie.

Din punct de vedere al CAS pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, prevederile privind calcul si plafoanele CAS se mentin si in anul 2024, adica acestea sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale daca estimeaza (sau obtin) pentru anul curent venituri nete, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 / 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, o reprezinta venitul ales care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara, adica 39.600 lei (3.300* lei x 12) sau 24 salarii de baza minime brute pe tara, adica 79.200 lei (3.300* lei x 24), in functie de venitul net realizat
*daca in anul 2024 salariul minim este 3.300 lei.

La venitul de ales, care reprezinta baza de calcul a CAS, se obtine CAS datorata:
- 9.900 lei (39.600 lei x 25%) valoarea minima a contributiei sociale datorata pentru 2024, daca venitul realizat depasesti 39.600;
- 19.800 lei (79.200 lei x 25%) valoarea minima a contributiei sociale datorata pentru 2024, daca venitul realizat depaseste 79.200.

In cazul prezentat, daca venitul net realizat este inferior plafonului in suma de 39.600 lei, nu se datoreaza CAS pentru anul 2024.

Referitor la CASS datorata de PFA, potrivit 174 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), altele decat cele prevazute la art. 68 1, prin aplicarea cotei de contributie prevazute la art. 156 asupra bazei anuale de calcul prevazute la art. 170 alin. (1).

La art. 170 alin. (1) sunt urmatoarele prevederi: Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata, dupa caz, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120. La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale prevazute la art. 118.

Incepand cu anul 2024, CASS datorata de catre persoanele care obtin venituri din activitati independente se calculeaza prin aplicarea procentului de contributie de 10% la baza de calcul, respectiv la venitul net realizat.
CASS datorata 2024 = venit net realizat x 10%.

Referitor la CASS datorata pentru venturile din cryptomonede, potrivit art. 170 alin. (2) si (3) lit. f) din legea sus-mentionata,
(2) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (5), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

(3) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), dupa cum urmeaza: (...) f)venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.

La art. 114 alin. (2) lit. m) sunt mentionate veniturile din transferul de moneda virtuala.

Asadar, ca urmare a incadrarii la venituri din alte surse, veniturile din tranzactii cu moneda virtuala sunt luate in considerarea la analiza plafonului pentru plata CASS.

Dar, potrivit art. LXVIII pct. 7 din OUG nr. 115/15.12.2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene,

Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 977 din 27 octombrie 2023, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: (...)
7. La articolul III punctul 30, alineatul (19) al articolului 174 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(19) In cazul in care persoanele fizice aflate in situatia prevazuta la art. 170 alin. (2) realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia prevazuta la art. 122 pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care in anul de realizare a veniturilor: (...)
c) nu au obtinut venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

In cazul mentionat, persoana fizica datoreaza pentru anul 2024 CASS doar pentru veniturile din activitati independente (CASS datorata = venit net realizat x 10%), nu si pentru veniturile din cryptomoneda, intrucat in anul 2024 obtine venituri din activitati independente (PFA) pentru care datoreaza CASS cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara.




Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016