Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA la norma de venit. Daca depaseste plafonul de 25.000 euro este obligat sa treaca la sistemul real in 2024?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Dec. 2023
PFA la norma de venit. Daca depaseste plafonul de 25.000 euro este obligat sa treaca la sistemul real in 2024?
Tags: pfa, pfa la norma de venit, pfa la sistem reald, depasire plafon

PFA CAEN 0111 impozabil la norma de venit. In anul 2023 a realizat un venit brut anual (numai din activitati agricole) mai mare decat echivalentul in lei a 25.000 euro.

1. Este obligat ca in anul 2024 sa determine venitul net anual in sistem real?

 

2. Daca in anul 2024, conform normelor de venit pe anul 2024 nu depaseste 6 salarii minime (19800 lei), este obligat sa plateasca sanatate la 6 salarii minime?
 

 

PFA care depaseste plafonul de 25.000 euro – raspunsul specialistului:

 

In conformitate cu prevederile Codului fiscal din Romania, plafonul de 25.000 euro pentru trecerea la sistemul real de impozitare se aplica exclusiv veniturilor din activitati independente, impuse pe baza de norma de venit.

Veniturile din activitati agricole, inclusiv cele obtinute individual sau in forme de asociere fara personalitate juridica, nu intra sub incidenta acestui plafon.

Potrivit Codului fiscal, veniturile din activitati agricole includ castigurile provenite din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantelor viticole, pomicole, a arbustilor fructiferi, precum si din cresterea si exploatarea animalelor. Aceste venituri sunt supuse impunerii pe baza normelor de venit, conform prevederilor legale, indiferent de forma de organizare a activitatii.


Potrivit art. 69 alin. (9) Cod fiscal CAP II VENITURI DIN ACTIVITATI INDEPENDENTE , contribuabilii, pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

In cazul in care, veniturile depasesc plafonul de 25.000 de euro in anul 2023, incepand cu 2024 (anul fiscal urmator) trebuie sa se aplice sistemul real, iar declararea se face pana la 25 mai 2024.

CAPITOLUL VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura nu contine aceasta prevedere de raportare la plafonul de 25.000 euro pentru schimbarea regimului de impozitare. La depasirea plafonului veniturilor de peste 25.000 euro se mentine regimul de impozitare la norma de venit in cadrul veniturilor din activitati agricole.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul.

Art. 174 1 (19) In cazul in care persoanele fizice aflate in situatia prevazuta la art. 170 alin. (2) realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile sau nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) lit.a)-c) si e)-g), acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia prevazuta la art. 122, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

In cazul in care norma de venit este superioara plafonului de 6 salarii minime pe economie, se datoreaza CASS in suma fixa, indiferent de valoarea normei de venit si de perioada de activitate, la valoarea a 6, 12 sau 24 salarii minime.




Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA la norma de venit. Daca depaseste plafonul de 25.000 euro este obligat sa treaca la sistemul real in 2024?":
Rating:

Nota: 3.56 din 5 din 25 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016