Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Vanzare imobil si depasire plafon microintreprindere. Care sunt noile conditii pentru firma?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva.ro la 09 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: balanta contabila, vanzare imobil, platitor tva, cifra de afaceri

In analiza de mai jos, avem o societate care in luna decembrie va avea in balanta contabila urmatoarea situatie: cont 706 7.506 lei si cont 7583: 1.120.000 lei. Vom vedea astfel daca in urma vanzarii unui imobil va deveni platitoare de impozit pe profit sau daca va trece la categoria platitorilor de TVA tinand cont ca cifra de afaceri nu intra contul 7583. De asemenea, vom vedea care este tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe profit.

Conform prevederilor din Normele metodologice de la pct. 14, date in aplicarea art. 112^7 din Codul fiscal:

"14. Baza impozabila asupra careia se aplica cota de 3% este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri», din care:
a) se scad urmatoarele categorii de venituri:

- veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- veniturile din subventii;
- veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil

Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii


- veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
- veniturile din diferente de curs valutar;
- veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial;
- valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii;

b) si se adauga urmatoarele categorii de venituri:
- valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii;
- in trimestrul IV, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului."

 
Potrivit art. 112^6 din Codul fiscal daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit.

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute in prezentul articol, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

La pct. 11 -13 din Normele metodologice, date in aplicarea art. 112^6 din Codul fiscal, se fac urmatoarele precizari:
"11. Contribuabilul va comunica, in termen de 30 de zile de la data de la care nu mai sunt indeplinite oricare dintre cele doua conditii, organului fiscal iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea unei declaratii de mentiuni, potrivit Codului de procedura fiscala.

Prin OUG 50/2015 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, se modifica si definitia microintreprinderii, astfel ca microintreprinderea este persoana juridica romana, care a realizat la 31 decembrie anul precedent, venituri altele decat din consultanta sau management, care nu a depasit echivalentul in lei a 100.000 euro, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile.

Pentru clarificari, asteptam publicarea in Monitorul oficial a Normelor metodologice a Codul fiscal
valabil de la 01.01.2016.

In concluzie, asa cum rezulta din prevederile legale mai inainte mentionate, in anul 2015, daca o microintreprindere, depaseste plafonul de 65.000 de euro la venituri (inclusiv din veniturile din vanzarea imobilului), are obligatia sa se inregistreze ca platitoare de impozit pe profit pentru ca a depasit plafonul in trimestrul  4 2015, prin depunerea unei declaratii de mentiuni (010) la organul fiscal de care apartine pana pe data de 30.01.2016.

Daca cifra de afaceri in anul 2015 nu depaseste 100.000 de euro, va trebui sa ramana platitoare pe venitrurile microintreprinderilor si in 2016. Intrucat acesta situatie este putin neobisnuita, asteptam clarificari in  Normele metodologice, pentru Codul  fiscal valabil de la 1 Ianuarie 2016.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Vanzare imobil si depasire plafon microintreprindere. Care sunt noile conditii pentru firma?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi
Comentarii 1 comentarii

Raluca Moraru 2016-12-13 11:56:58

Buna ziua! Intrebare: A(R)n anul 2015 am credit firma (microintreprindere) cu suma necesara cumpararii unui imobil care a fost inregistrat ca marfa pe cod de agentie imobiliara. Intrucat doresc sa imi recuperez suma imprumtata, trebuie sa vand imobilul si astfel depasesc plafonul de 100.000. Voi plati impozit de 16% din intrega suma incasata sau din diferenta pe care o incasez in plus fata de imprumutul meu care este si pretul de achizitie al imobilului? Multumesc anticipat

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016