Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Achizitii servicii si livrari intracomunitare de bunuri. Firma neplatitoare TVA. Studiu de caz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 05 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: neplatitor tva, livrare intracomunitara, exportul de produse

O firma, neplatitoare de TVA, care produce lumanari, doreste sa achizitioneze servicii intracomunitare (servicii de publicitate de la Facebook Irlanda). Plafonul pentru achizitia de bunuri intracomunitare nu a fost depasit. As avea cateva intrebari.

 
1) As dori sa stiu daca declaratia 091 e nevoie sa o depun pentru a obtine codul special de TVA pentru achizitii intracomunitare si ce optiuni trebuie sa bifez din acea declaratie.
 
2) Dupa ce vom obtine codul special de TVA, va fi nevoie sa declaram achizitiile intracomunitare doar de servicii (pana la depasirea plafonului pentru achizitii de bunuri intracomunitare) sau va fi nevoie sa declaram achizitiile si de bunuri si de servicii (indiferent de valoarea bunurilor achizitionate intracomunitar)?
 
3) Totodata, dorim in viitor sa vindem produsele si in afara Romaniei. Ce documente vor fi necesare pentru a putea face asta.
 
 
Raspunsul consultantului fiscal Olga Crevelesu:
Marea carte verde a monografiilor contabile
Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil
Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil

Vezi detalii


Conform art. 317 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal aveti obligatia ca, inainte de contractarea unui serviciu intracomunitar, sa obtineti un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare.

“(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
(…)
c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori a alin. (2), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective;”
 
Obtineti codul de TVA pentru operatiuni intracomunitare prin depunerea formularului 091” Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii” pentru primirea de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2) (sectiunea D pct. 3).
 
Locul serviciilor furnizate pe cale electronica, prestate catre o alta persoana impozabila, se stabileste conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal (regula generala), deci locul este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
 
Beneficiarul serviciilor este societatea dumneavoastra, persoana impozabila din punct de vedere al TVA, deci serviciile sunt impozabile in Romania. 
 
Astfel, veti primi factura fara TVA de la furnizorii din UE.
 
Potrivit art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6).
 
Societatea dumneavoastra are obligatia platii TVA. Pentru ca societatea este neplatitoare de TVA, va plati efectiv TVA prin docontul special 301.Daca societatea ar fi inregistrata in scopuri de TVA normal, conform art. 316 din Codul fiscal, ati fi aplicat taxare inversa.
 
Achizitiile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana se declara in formularul 390. 
 
2. Potrivit art. 318 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, persoanele inregistrate conform art. 317 vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA:
1. furnizorului/prestatorului, atunci cand au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2) - (6) si art. 308;
2. beneficiarului, persoana impozabila din alt stat membru, catre care presteaza servicii pentru care acesta este obligat la plata taxei conform echivalentului din alt stat membru al art. 307 alin. (2).
 
Totusi, conform pct. 90 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in situatia in care obligatia inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 317 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul fiscal revine unei persoane impozabile care realizeaza achizitii intracomunitare de bunuri care nu sunt impozabile in Romania conform art. 268 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, respectiva persoana poate aplica regulile referitoare la plafonul pentru achizitii intracomunitare si dupa inregistrare, pana la depasirea respectivului plafon. In acest scop nu va comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA furnizorilor sai din alte state membre.
 
Daca veti comunica furnizorului Codul special de TVA, acesta va intocmi factura fara TVA din statul sau, iar achizitia este impozabila in Romania. Pentru achizitiile intracomunitare efectuate care sunt impozabile in Romania conform art. 268 din Codul fiscal veti depune decontul special de TVA, formularul 301, declaratia recapitulativa, formularul 390 si platiti efectiv TVA la buget.
 
3. In cazul unei livrari intracomunitare de bunuri efectuate de o intreprindere mica, Codul fiscal nu prevedea obligatia de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare si nici justificarea scutirii de TVA.
 
Firmele neinregistrate in scopuri de TVA care intentioneaza sa faca livrari intracomunitare de bunuri nu sunt obligate sa solicite cod special de TVA conform art. 317 din Codul fiscal, acesta fiind necesar a se solicita doar pentru achizitiile de bunuri peste 10.000 euro, achizitii de servicii intracomunitare si prestari de servicii intracomunitare.
 
Livrarile intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi sunt exceptate la art. 294 alin. (2) lit. a) pct. 1, deci nu vorbim despre o livrare intracomunitara scutita conform acestui articol.
 
Prin urmare, opinia mea este ca, pana la depasirea plafonului de 300.000 lei, veti factura bunurile fara TVA, de pe codul de TVA de Romania (nu codul de TVA pentru operatiuni intracomunitare).


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Achizitii servicii si livrari intracomunitare de bunuri. Firma neplatitoare TVA. Studiu de caz":
Rating:

Nota: 4.14 din 5 din 7 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016