Tags: neplatitor tva, livrare intracomunitara, exportul de produse
O firma, neplatitoare de TVA, care produce lumanari, doreste sa achizitioneze servicii intracomunitare (servicii de publicitate de la Facebook Irlanda). Plafonul pentru achizitia de bunuri intracomunitare nu a fost depasit. As avea cateva intrebari.
1) As dori sa stiu daca declaratia 091 e nevoie sa o depun pentru a obtine codul special de TVA pentru
achizitii intracomunitare si ce optiuni trebuie sa bifez din acea declaratie.
2) Dupa ce vom obtine codul special de TVA, va fi nevoie sa declaram achizitiile intracomunitare doar de servicii (pana la depasirea plafonului pentru achizitii de bunuri intracomunitare) sau va fi nevoie sa declaram achizitiile si de bunuri si de servicii (indiferent de valoarea bunurilor achizitionate intracomunitar)?
3) Totodata, dorim in viitor sa vindem produsele si in afara Romaniei. Ce documente vor fi necesare pentru a putea face asta.
Raspunsul consultantului fiscal Olga Crevelesu:
Conform art. 317 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal aveti obligatia ca, inainte de contractarea unui serviciu intracomunitar, sa obtineti un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare.
“(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
(…)
c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori a alin. (2), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective;”
Obtineti codul de TVA pentru operatiuni intracomunitare prin depunerea formularului 091” Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii” pentru primirea de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2) (sectiunea D pct. 3).
Locul serviciilor furnizate pe cale electronica, prestate catre o alta persoana impozabila, se stabileste conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal (regula generala), deci locul este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
Beneficiarul serviciilor este societatea dumneavoastra, persoana impozabila din punct de vedere al TVA, deci serviciile sunt impozabile in Romania.
Astfel, veti primi
factura fara TVA de la furnizorii din UE.
Potrivit art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6).
Societatea dumneavoastra are obligatia platii TVA. Pentru ca societatea este neplatitoare de TVA, va plati efectiv TVA prin docontul special 301.Daca societatea ar fi inregistrata in scopuri de TVA normal, conform art. 316 din Codul fiscal, ati fi aplicat taxare inversa.
Achizitiile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana se declara in formularul 390.
2. Potrivit art. 318 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, persoanele inregistrate conform art. 317 vor comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA:
1. furnizorului/prestatorului, atunci cand au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2) - (6) si art. 308;
2. beneficiarului, persoana impozabila din alt stat membru, catre care presteaza servicii pentru care acesta este obligat la plata taxei conform echivalentului din alt stat membru al art. 307 alin. (2).
Totusi, conform pct. 90 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in situatia in care obligatia inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 317 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul fiscal revine unei persoane impozabile care realizeaza achizitii intracomunitare de bunuri care nu sunt impozabile in Romania conform art. 268 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, respectiva persoana poate aplica regulile referitoare la plafonul pentru achizitii intracomunitare si dupa inregistrare, pana la depasirea respectivului plafon. In acest scop nu va comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA furnizorilor sai din alte state membre.
Daca veti comunica furnizorului Codul special de TVA, acesta va intocmi factura fara TVA din statul sau, iar achizitia este impozabila in Romania. Pentru achizitiile intracomunitare efectuate care sunt impozabile in Romania conform art. 268 din Codul fiscal veti depune decontul special de TVA, formularul 301, declaratia recapitulativa, formularul 390 si platiti efectiv TVA la buget.
3. In cazul unei livrari intracomunitare de bunuri efectuate de o intreprindere mica, Codul fiscal nu prevedea obligatia de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare si nici justificarea scutirii de TVA.
Firmele neinregistrate in scopuri de TVA care intentioneaza sa faca livrari intracomunitare de bunuri nu sunt obligate sa solicite cod special de TVA conform art. 317 din Codul fiscal, acesta fiind necesar a se solicita doar pentru achizitiile de bunuri peste 10.000 euro, achizitii de servicii intracomunitare si prestari de servicii intracomunitare.
Livrarile intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi sunt exceptate la art. 294 alin. (2) lit. a) pct. 1, deci nu vorbim despre o livrare intracomunitara scutita conform acestui articol.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O firma din Israel inchiriaza un apartament de la o persoana fizica din Romania. In acest caz cine achita impozitul aferent chiriei? Firma din Israel sau proprietarul apartamentului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Am avut o livrare non-UE (Dubai) de componente sistem de alarmare incediu si sistem de sonorizare si softul (licentele) aferente. Acestea au fost cumparate de la furnizori din Romania si s-a dedus TVA. Componentele au trecut prin vama, deci avem declaratie de export, dar licentele nu, pentru acestea avem doar factura. Noi am considerat ambele operatiuni scutite de TVA. Eronat, in D300 am trecut toata suma la rd.1 livrare intracomunitara. Acum ar trebui sa corectez. Intrebarea mea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In cazul primirii prin sistemul RO e-Factura in data de 02.09.2024 a unei facturi cu data emitere 30.08.2024, de la un furnizor care NU aplica TVA la incasare, in ce luna considerati ca trebuie dedus TVA-ul din factura respectiva, in luna August, conform datei emiterii facturii, sau in luna Septembrie, luna primirii facturii in SPV? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea noastra achizitioneaza marfa de la un furnizor din Germania prin intermediul platformei Emag, pentru care a fost intocmita o factura cu tva 19% ( cota de tva valabila si in Germania). Din verificarile noastre firma din Germnia nu are un cod valid de tva. La inregistrarea facturii in contabilitate am reintregit costul de achizitie al bunurilor cu valoarea tva inscrisa pe factura Cum se declara acesta achizitie in decontul de tva si declaratia 390?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate acorda salariatilor tichete de masa in valoare de 40 lei/zi. Aceeasi societate acorda salariatilor si o masa calda in valoare de 25 lei/zi. Care este regimul fiscal si ce obligatii se platesc? (impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii aferente). Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<