Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii
O persoana a achizitionat de pe platforma EMAG produse dupa cum urmeaza de la furnizori diferiti:
- o piesa de schimb (vana de amestec) de la un furnizor din Franta, cod TVA FR64979911930;
- un mouse si un adaptor de la un furnizor din Polonia, cod TVA PL 6793184712;
Cum trebuie sa trateze, din punct de vedere al TVA, aceste doua facturi, cum trebuie inregistrate, dar si declaratiile pe care trebuie sa le depuna?
Specialistul de la portalcodulfiscal.ro considera ca in prima factura atasata
- furnizorul din Polonia actioneaza in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Polonia conform codului de TVA precedat de prefixul PL;
- furnizorul a considerat operatiunea scutita de TVA in Polonia (livrare intracomunitara de bunuri expediate/transportate de pe teritoriul Poloniei pe teritoriul Romaniei);
- valoarea totala a facturii este de 892,35 RON echivalent al sumei de 765,19 zloti, din care:
2. cost curier: 34, 90 lei
In acest caz, cumparatorul din Romania (Nabywca), destinatar al bunurilor (Odbiorca), inregistrat in scopuri de TVA in regim normal in Romania, efectueaza doua tipuri de operatiuni intracomunitare care au locul pe teritoriul Romaniei:
- o achizitie intracomunitara de bunuri (A.I.C.) a carei valoare este in suma de 857,45 lei;
- o achizitie intracomunitara de servicii (A.I.S.) a carei valoare este in suma de 34,90 lei.
Fiecare din cele doua operatiuni este impozabila in Romania deoarece locul acestora este in Romania conform prevederilor:
- pentru A.I.C. art. 276 Locul achizitiei intracomunitare de bunuri alin. (1) "(1) Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor". Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 13 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol "13. (1) Conform art. 276 alin. (1) din Codul fiscal, locul unei achizitii intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. .......";
- pentru A.I.S. art. 278 alin. (2) Locul prestarii de servicii alin. (2) "(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. "
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
Pentru fiecare tip de achizitie intracomunitara efectuata, respectiv A.I.C. si A.I.S, persoana impozabila din Romania aplica regimul de taxare inversa prin utilizarea formulei contabile 4426 = 4427, utilizand cota standard TVA 19%. Prin aplicarea regimului de taxare inversa se respecta prevederile art. 326 "Plata taxei la buget" alin. (2) din Codul fiscal "(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (6).".
Desi d.p.d.v. contabil, valoarea serviciilor de transport reintregeste costul de achizitie al bunurilor, valoarea celor doua operatiuni intracomunitare facturate de catre persoana impozabila din Polonia, se evidentiaza distinct in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza la randuri diferite, atat prin decontul de TVA cod 300, cat si prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES.
Astfel, raportarea se efectueaza dupa cum urmeaza:
1. achizitia intracomunitara de bunuri:
- d.p.d.v. fiscal: prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 20 cu report la randul 5.1 si 20.1 Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara ;
- d.p.d.v. informativ: prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A, in baza formularului reglementat prin O.M.F.P. nr. 705 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare".
2. achizitia intracomunitara de servicii:
- d.p.d.v. fiscal: prin decontul de TVA cod 300 la randul la randul 7 "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)", cu report la randul 7.1 "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa) " si la randul 22, cu reportarea sumei la randul 22.1;
- declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul S.
Din cea de a doua factura atasata, rezulta ca Emagmarketplace a emis factura de livrare in numele furnizorului din Franta, inregistrat in scopuri de TVA in Franta conform codului de TVA precedat de prefixul FR.
Din analiza informatiilor inscrise factura, rezulta ca furnizorul a actionat in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Franta si a primit din partea cumparatorului din Romania un cod valid de TVA, atribuit de autoritatea fiscala din Romania, dar a considerat, in mod eronat, ca efectueaza o livrare taxabila in Franta, motiv pentru care a colectat TVApentru bugetul de stat din Franta, utilizand cota standard TVA 20% valabila in Franta.
In situatia in care bunurile au fost expediate/transportate de pe teritoriul Frantei pe teritoriul Romaniei, la emiterea facturii, Emagmarketplace care a emis factura pe numele furnizorului din Franta era obligat sa trateze operatiunea drept o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in Franta deoarece prin comunicarea codului de TVA la momentul lansarii comenzii catre furnizorul intracomunitar, cumparatorul din Romania si-a asumat responsabilitatea platii TVA in Romania pentru achizitia intracomunitara de bunuri (A.I.C.) ce urma sa fie efectuata.
Astfel, cumparatorul din Romania trebuie sa trateze operatiunea drept o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa, chiar daca livrarea acelorasi bunuri a fost taxata si in Franta.
Deci, operatiunea trebuie tratata de catre cumparatorul din Romania drept o A.I.C., asa cum este definita in Codul fiscal prin art. 273 "Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor."
De asemenea, conform prevederilor art. 276 Locul achizitiei intracomunitare de bunuri alin. (1) "(1) Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor". Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 13 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol
"13. (1) Conform art. 276 alin. (1) din Codul fiscal, locul unei achizitii intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. ......."
Este recomandabil ca, in prima etapa, cumparatorul din Romania sa se adreseze platformei electronice Emagkmarketplace in vederea corectarii facturii emise initial prin aplicarea regimului de taxare in Franta, corect fiind ca operatiunea sa fie facturata in regim de scutire deoarece este de natura unei livrari intracomunitare de bunuri.
Astfel, la facturarea bunurilor livrate, Emagmarketplace, in numele furnizorul din Franta, era obligat sa aplice regimul de scutire reglementat prin art. 138 din Directiva CEE nr. 112/2016 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata prin care se prevede ca:
"(1) Statele membre scutesc livrarea de bunuri expediate sau transportate catre o destinatie aflata in afara teritoriului lor respectiv, dar in cadrul Comunitatii, de catre vanzator sau persoana care achizitioneaza bunurile sau in numele acestora, pentru o alta persoana impozabila sau pentru o persoana juridica neimpozabila care actioneaza ca atare intr-un alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor."
De asemenea, prin aceeasi directiva, se prevede ca obligatia de plata pentru o livrare intracomunitara de bunuri revine cumparatorului conform prevederilor art. 197
"( (1) TVA este datorata de persoana careia ii sunt livrate bunurile, in cazul in care se indeplinesc urmatoarele conditii:
(a) operatiunea taxabila este o livrare de bunuri efectuata in conformitate cu conditiile stabilite la articolul 141;A.I.C.
(b) persoana careia ii sunt livrate bunurile este o alta persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, identificata in scopuri de TVA in statul membru in care este efectuata livrarea;
(c) factura emisa de persoana impozabila nestabilita in statul membru in care este stabilita persoana careia ii sunt livrate bunurile este intocmita in conformitate cu capitolul 3 sectiunile 3 - 5. "
Deci, pentru achizitia efectuata, cumparatorul din Romania considera operatiunea o A.I.C. impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. Obligatia impozitarii achizitiei in Romania este reglementata prin art. 308 "Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare" alin. (1) din Codul fiscal " (1) Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform prezentului titlu, este obligata la plata taxei."
In a doua etapa, in situatia in care platforma Emarketplace/furnizorul intracomunitar refuza corectarea facturii emise initial, cumparatorul din Romania reintregeste costul de achizitie al bunurilor cu suma TVA inscrisa in factura furnizorului, suma pentru care nu isi poate exercita dreptul de deducere in Romania.
In acest caz, suma TVA care nu poate fi dedusa majoreaza baza de impozitare a TVA pentru care se aplica regimul de taxare inversa 4426 = 4427.
Prin aplicarea regimului de taxare inversa se respecta prevederile art. 326 "Plata taxei la buget" alin. (2) din Codul fiscal
"(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoana impozabila inregistrata conform art. 316 va evidentia in decontul prevazut la art. 323, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2) - (6)."
Deci, pentru suma TVA inscrisa de catre furnizorul intracomunitar in factura emisa nu este permisa:
- exercitarea dreptului de deducere. Deducerea nu poate fi efectuata deoarece nu este indeplinita conditia reglementata prin art. 299 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alin. (1) lit. a) in sensul ca factura nu este emisa de catre o persoana impozabila din Romania obligata sa respecte prevederile art. 319 din Codul fiscal
"(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, ......;";
- solicitarea restituirii TVA de catre autoritatea fiscala din Franta prin intermediul formularului cod 318.
In concluzie, in situatia in care factura nu este corectata, cumparatorul din Romania considera:
- ca efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania;
- suma TVA colectata de catre furnizor este un element al costului de achizitie al bunului, formand baza de impozitare a TVA (131.94 ron) asupra careia aplica regimul de taxare inversa utilizand cota standard TVA 19%
Pentru aceasta achizitie, cumparatorul din Romania are obligatia raportarii operatiunii prin:
- decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 20, cu report la randul 5.1 si 20.1 Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara ,
- declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A, in baza formularului reglementat prin O.M.F.P. nr. 705 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare".
Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Persoanele obligate la plata TVATratament TVA pentru servicii facturate pentru persoane fizice si juridice din state terteFacilitati fiscale la calculul impozitului, conform OUG 153/2020, pentru firme infiintate in 2021Atentie: termen pentru Declaratia 092TVA. Stabilirea perioadei fiscale pentru anul 2014Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Obligatii de plata. Inregistrarea in scopuri de TVACum se introduc in declaratia VIES factura de depozit si marfa primita cu aviz?TVA. Stabilirea perioadei fiscale pentru anul 2014Perioada fiscala a taxei pe valoarea adaugataUn nou formular 300 - Decontul de TVAUltimele articole
Plafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorAchizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390TVA Intracomunitar: ghidul completTVA deductibil. Avantaje, conditii si exempleExamenul CECCAR 2024. Teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examenArticole similare
Actualizare registrul operatorilor intracomunitari cu cod CAEN. Ce declaratii depunem?Servicii intracomunitareAchizitie intracomunItara soft online de catre un PFA. Ce obligatii apar?Caz practic: corectarea Declaratiei 390Inregistrarea speciala in scopuri de TVA. Cine si ce obligatii areUltimele articole
Codul special de TVA 2023: in ce situatii ai nevoie de elACHIZITII INTRACOMUNITARE DE SERVICII scutite de TVAAchizitie intracomunitara de bunuri. Pentru raportare se depune D390 daca persoanele aplica sistemul special de scutire?Raportarea achizitiilor intracomunitare de bunuri sau servicii. D301 si D390 VIESReminder ANAF! 26 octombrie - termen limita pentru depunerea a noua declaratii fiscale -Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"