keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Microintreprindere. Venituri din consultanta realizate in cursul anului. Cum se plateste impozitul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: microintreprindere, venituri, consultanta, cod fiscal, capital social, baza de impozitare

In analiza noastra, punctul de pornire il reprezinta o microintreprindere care realizeaza si venituri din consultanta. In unele luni depasesc 20% din totalul veniturilor. Stabilim cand poate sa devina platitor de impozit pe profit si daca aceasta trecere se face daca veniturile din consultanta sunt mai mari de 20% intr-un trimestru.


De asemenea, vom vedea ce se intampla daca in perioada urmatoare, cumuland venituri din consultanta, acestea sunt mai mici de 20% si daca microintreprinderea va plati din nou impozit pe venitul microintreprinderilor.

Conform prevederilor art.  112^6, o microintreprindere va deveni platitoare de impozit pe profit daca in cursul unui an  fiscal  se afla intr-una din urmatoarele doua situatii posibile:

-    realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro;
-    realizeaza venituri din consultanta a caror pondere   in veniturile totale este de peste 20%  inclusiv.


 
De exemplu, daca societatea pe care o reprezentati nu  a realizat in trimestrul II 2014 o cifra de afaceri mai mare de 65.000 euro, dar a  realizat venituri din consultanta cu o pondere care depaseste 20% din veniturile totale, devine platitoare de impozitului pe profit incepand cu trimestrul II 2014 fiindca  acest criteriu se considera  indeplinit in trimestrul II 2014. Pentru verificarea indeplinirii acestui criteriu, ponderea veniturilor din activitatea de consultanta se determina   luand in considerare veniturile totale si veniturile din consultanta  realizate de la inceputul anului fiscal. Astfel, pentru trimestrul II 2014 suma impozitului pe profit de plata  este diferenta dintre:

-    impozitul pe profit calculat cumulat, de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare (01.01 – 30.06.2014);
-    impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

In acest context am in vedere prevederile  112^6  "Impunerea microintreprinderilor care realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau venituri din consultanta si management"  "Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute in prezentul articol, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.".
 
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la   pct. 7 din normele de aplicare ale art. 112^2  : " Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati de natura celor prevazute la art. 112^2 alin. (6) din Codul fiscal datoreaza impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu trimestrul respectiv.".
 
In cursul anului 2014, determinarea ponderii de 20%  a veniturilor de consultanta in total venituri se efectueaza trimestrial, la fiecare termen de plata a impozitului pe venit/profit, cumulat de la inceputul anului,  fara a se determina pentru fiecare luna calendaristica, privita de sine statator.  De exemplu, indeplinirea acestui criteriu nu se efectueaza strict pentru luna iunie 2014, ci pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014.

Daca se constata ca acest criteriu este indeplinit la 30 iunie 2014, societatea are obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia cod 010  pentru modificarea vectorului fiscal din platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor in platitor de impozit pe profit incepand cu trimestrul II 2014. Astfel, prin declaratia cod 100 aferenta trimestrului II 2014 care se va depune pana la data de 25 iulie 2014, societatea va raporta impozitul pe profit datorat pentru trimestrul II 2014 calculat conform precizarilor mentionate anterior.

In acest context, trebuie retinut faptul ca este posibil ca in trimestrul III 2014, societatea respectiva sa nu mai indeplineasca criteriul cu privire la ponderea de  20% a veniturilor de consultanta in total venituri, caz in care nu  trebuie sa mai modifice vectorul fiscal din impozit pe profit in impozit pe venit pentru trimestrul III 2014. In aceasta situatie se continua plata impozitului pe profit pentru trimestrul III si IV 2014, iar  modificarea vectorului fiscal se mai efectueaza la inceputul anului  2015 pentru anul 2015, dar  numai daca la data de 31 decembrie 2014, societatea va indeplini, cumulativ,  urmatoarele conditii enumerate la art. 112^1     

-    realizeaza venituri, altele decat cele prevazute la art. 112^2 alin. (6);
-    realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
-    a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro;
-    capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale;
-    nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 112^2  alin. (5) din Codul fiscal "Microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 112^1."

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Legislatie"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016