Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Sprijin financiar pentru firme, de pana la 450 milioane de euro. Pana cand se depun cererile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 30 Iul. 2024
Sprijin financiar pentru firme, de pana la 450 milioane de euro. Pana cand se depun cererile
Tags: sprijin financiar de stat, depunere cereri, criterii de eligibilitate

Din 29 iulie, Ministerul Finantelor da startul primei sesiuni de inscriere a proiectelor finantate in baza schemei de ajutor de stat instituita prin H.G.300/2024.Pana cand se depun cererile?

Pana la 9 septembrie 2024, reprezentantii mediului de afaceri pot depune cererile de acord pentru finantare, impreuna cu documentele justificative, pentru investitii ale caror costuri eligibile depasesc 50 milioane lei.

Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Pentru prima sesiune, bugetul alocat este de 750 milioane lei.

Dam startul inscrierilor pentru o masura mult asteptata de catre mediul de afaceri, pentru sprijinirea investitiilor in tehnologii noi. Esenta acestei scheme cu buget de peste 2,2 miliarde lei este sa genereze efect multiplicator in economie, preponderent in cadrul intreprinderilor care activeaza in cadrul industriei prelucratoare. Este una dintre formele de sprijin pentru antreprenori, care va contribui la dezvoltarea furnizorilor de materii prime, materiale, instalatii si utilaje, a prestatorilor de servicii. Separat, prin deja consacratele scheme 807 si 332 avem anul acesta in derulare 64 proiecte de investitii cu o valoare totala de peste 11 miliarde lei, in industrii ca industria auto, industria farmaceutica, industria aeronautica sau industria aparatelor electrocasnice, ce vor genera peste 11.000 locuri de munca”, a explicat ministrul Marcel Bolos.

Cum se depun cererile

Cererile de acord pentru finantare se depun online, prin intermediul aplicatiei Big Project, sectiune care contine atat un ghid informativ, cat si formularele de depunere a documentatiei.

Totodata, expertii din cadrul departamentului de specialitate de cadrul MF, vor asigura asistenta pe toata durata sesiunii, la adresa de mail asistdep.online@mfinante.gov.ro, in cazul in care apar erori sau sunt necesare lamuriri tehnice cu privire la modul de completare a formularelor si de incarcare a intregii documentatii.

Etapele procesului de selectie

Cererile de acord pentru finantare depuse in sesiune se ordoneaza descrescator pe baza unui punctaj calculat si se analizeaza in limita bugetului sesiunii. Analiza cererilor de acord pentru finantare se finalizeaza cu acord pentru finantare (daca sunt indeplinite cumulativ toate conditiile si criteriile de eligibilitate) sau scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se realizeaza dupa efectuarea partiala sau totala a cheltuielilor eligibile efectuate conform acordului pentru finantare, in limita creditelor bugetare anuale aprobate.

Ajutorul de stat se va acorda in baza unor cheltuieli eligibile, precum realizarea de constructii, achizitie de echipamente si active necorporale, iar activele aferente investitiei trebuie sa fie noi.

Cine poate aplica pentru schema de ajutor de stat

Intreprinderile care pot solicita ajutor de stat in baza acestei scheme sunt intreprinderi nou-infiintate sau intreprinderi in activitate, atat IMM-uri, cat si intreprinderi mari, cu personalitate juridica, infiintate conform Legii societatilor nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sunt eligibile investitiile care se realizeaza in unul dintre sectoarele:

  • Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor;
  • Fabricarea bauturilor;
  • Prelucrarea lemnului;
  • Fabricarea hartiei si a produselor din hartie;
  • Fabricarea substantelor si a produselor chimice;
  • Fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
  • Fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
  • Industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii;
  • Fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
  • Fabricarea echipamentelor electrice;
  • Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor;
  • Fabricarea altor mijloace de transport;
  • Fabricarea de mobila;
  • Colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor; activitati de recuperare a materialelor reciclabile;
  • Alte industrii.

Criteriile cumulative de eligibilitate pe care o intreprindere trebuie sa le indeplineasca sunt urmatoarele:


I. Criterii generale

  • Sa fie inregistrate potrivit Legii societatilor nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Sa realizeze o investitie initiala in Romania, in maximum 3 ani de la data demararii acesteia, in unul dintre sectoarele eligibile prevazute de schema de ajutor de stat in anexa nr.1;
  • Sa nu intre in categoria „intreprinderilor in dificultate”;
  • Sa nu se afle in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau suspendare temporara a activitatii si sa nu faca obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat;
  • Sa nu beneficieze de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale in cadrul aceluiasi proiect unic de investitii;
  • Sa nu efectueze o relocare catre unitatea in care urmeaza sa aiba loc investitia initiala.

Suplimentar, pentru intreprinderile cu cel putin un exercitiu financiar incheiat, pentru a putea accesa ajutorul de stat, trebuie sa aiba rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decat zero in unul din ultimele trei exercitii financiare incheiate si capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat.

Totodata, pentru a fi eligibili, in plus fata de criteriile generale, intreprinderile nou-infiintate trebuie sa aiba capital social subscris varsat in valoare de minimum 100.000 lei si sa nu aiba actionari care detin sau au detinut in Romania in ultimii 2 ani anterior datei inregistrarii cererii o intreprindere cu acelasi obiect de activitate pentru care solicita finantare.

II. Criterii de eligibilitate cumulative pentru investitii: 

a) sa fie considerate investitii initiale (unitate noua/extindere/diversificare/schimbare fundamentala) sau investitii initiale care creeaza o noua activitate economica (unitate noua/diversificare in cazul judetului Ilfov);
b) sa aiba o valoare totala, fara TVA, a costurilor eligibile asociate investitiei initiale, de minimum 50 milioane lei;
c) sa isi demonstreze eficienta economica si viabilitatea pe perioada implementarii investitiei si 5 ani de la data finalizarii acesteia;
d) sa indeplineasca conditia referitoare la efectul stimulativ;
e) sa indeplineasca indicatorii cantitativi si calitativi prevazuti de schema;
f) sa genereze un efect multiplicator cuantificabil in economie.

Sursa: Min. Finantelor

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016