Tags: casare masini, rabla local
Un nou Proiect Rabla, denumit Rabla Local, prevede acordarea sumei de 3.000 lei persoanelor care caseaza masini poluante mai vechi de 15 ani. Suma NU trebuie folosita pentru cumpararea altui autovehicul.
Proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate a fost pus in dezatere publica de Ministerul Mediului. Ghidul de finantare constituie un suport informativ complex, avand rolul de a furniza informatii esentiale privind derularea Programului privind casarea autovehiculelor uzate.
Este vorba despre finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu acordata pentru fiecare autovehicul uzat cu o vechime egala sau mai mare de 15 ani, in schimbul predarii spre casare a acestuia. Persoanele care doresc sa obtina stimulentul de 3.000 lei trebuie sa se adreseze primariilor locale.
Scopul Programului il constituie imbunatatirea calitatii mediului prin casarea autovehiculelor uzate, obiectul acestuia constand in finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu acordata pentru fiecare autovehicul uzat cu o vechime egala sau mai mare de 15 ani, in schimbul predarii spre casare a acestuia.
Indicatorul de performanta si eficienta a programului il reprezinta numarul de autovehicule uzate casate.
Criterii de eligibilitate a proprietarului de autovehicul uzat
Este considerat eligibil proprietarul de autovehicul uzat care indeplineste urmatoarele conditii la data solicitarii stimulentului pentru casare:
a)
este persoana fizica cu domiciliul/resedinta in Romania;
b) are domiciliul/resedinta pe raza teritoriala a UAT-ului solicitant de finantare;
c) detine in proprietate un autovehicul uzat inmatriculat pe numele sau si se afla in evidentele fiscale ale UAT-ului solicitant de finantare;
d)nu este inregistrat cu obligatii restante de plata a taxelor, impozitelor, amenzilor si contributiilor catre bugetul de stat si bugetul local, conform prevederilor legale in vigoare;
e) nu a obtinut si nu este pe cale sa obtina finantare prin proiecte ori programe finantate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national 2020-2024 si Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, pentru acelasi autovehicul uzat cu care participa in Program;
f) nu este condamnat pentru infractiuni impotriva mediului, prin hotarare judecatoreasca definitiva.
Criterii de eligibilitate a autovehiculului uzat
Este considerat eligibil autovehiculul care indeplineste cumulativ urmatoarele:
a) este inregistrat in evidentele fiscale ale UAT solicitant;
b)la data participarii in Program are o vechime mai mare sau egala cu 15 ani, calculata de la anul fabricatiei;
c) are norma de poluare Euro 3 si/sau inferioara;
d) este inmatriculat in Romania de cel putin 3 ani.
Monitorizarea in cadrul programului se desfasoara pe o perioada de 3 ani de la depunerea raportului de finalizare la AFM si are ca obiect verificarea, in colaborare cu beneficiarul finantarii acordate, a modului de indeplinire a obligatiei de casare si radiere din circulatie si din evidenta fiscala a UAT a autovehiculelor pentru care s-a acordat finantarea, precum si a respectarii interdictiei achizitiei unui autoturism cu norma de poluare Euro 4 si/sau inferioara de catre proprietarii autovehiculelor uzate.
Sursa: Ministerul Mediului

de
Stancu AlinaAlina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie intracomunitara de servicii de formare profesionala
Intrebare:
O entitate din RO, alta decat o institutie publica, achizitioneaza servicii de formare profesionala de la un prestator din UE, recunoscut pentru activitatea de formare profesionala. Activitatea este desfasurata la prestator iar factura este emisa cu scutire de TVA si cuprinde mentiune privind scutirea. Pentru aceasta situatie in care formarea profesionala este prestata de o organizatie recunoscuta de statul membru au fost identificate prevederile art. 132 alin. (1) lit. i) din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Neplatitor de tva. Cifra de afaceri din vanzare imobil
Intrebare:
O societate neplatitoare de TVA urmeaza sa efectueze o tranzactie de vanzare a imobilului pe care il detine ca investitie imobiliara (pana in prezent a obtinut venituri din inchirierea acestuia), achizitionat de societate in 2018. Valoarea tranzactiei este de 700.000 Euro.
Va rog sa imi spuneti daca societatea trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de efectuarea tranzactiei, sau ulterior acesteia (fara aceasta nu depaseste plafonul de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<