Tags: casare masini, rabla local
Un nou Proiect Rabla, denumit Rabla Local, prevede acordarea sumei de 3.000 lei persoanelor care caseaza masini poluante mai vechi de 15 ani. Suma NU trebuie folosita pentru cumpararea altui autovehicul.
Proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate a fost pus in dezatere publica de Ministerul Mediului. Ghidul de finantare constituie un suport informativ complex, avand rolul de a furniza informatii esentiale privind derularea Programului privind casarea autovehiculelor uzate.
Este vorba despre finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu acordata pentru fiecare autovehicul uzat cu o vechime egala sau mai mare de 15 ani, in schimbul predarii spre casare a acestuia. Persoanele care doresc sa obtina stimulentul de 3.000 lei trebuie sa se adreseze primariilor locale.
Scopul Programului il constituie imbunatatirea calitatii mediului prin casarea autovehiculelor uzate, obiectul acestuia constand in finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu acordata pentru fiecare autovehicul uzat cu o vechime egala sau mai mare de 15 ani, in schimbul predarii spre casare a acestuia.
Indicatorul de performanta si eficienta a programului il reprezinta numarul de autovehicule uzate casate.
Criterii de eligibilitate a proprietarului de autovehicul uzat
Este considerat eligibil proprietarul de autovehicul uzat care indeplineste urmatoarele conditii la data solicitarii stimulentului pentru casare:
a)
este persoana fizica cu domiciliul/resedinta in Romania;
b) are domiciliul/resedinta pe raza teritoriala a UAT-ului solicitant de finantare;
c) detine in proprietate un autovehicul uzat inmatriculat pe numele sau si se afla in evidentele fiscale ale UAT-ului solicitant de finantare;
d)nu este inregistrat cu obligatii restante de plata a taxelor, impozitelor, amenzilor si contributiilor catre bugetul de stat si bugetul local, conform prevederilor legale in vigoare;
e) nu a obtinut si nu este pe cale sa obtina finantare prin proiecte ori programe finantate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national 2020-2024 si Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, pentru acelasi autovehicul uzat cu care participa in Program;
f) nu este condamnat pentru infractiuni impotriva mediului, prin hotarare judecatoreasca definitiva.
Criterii de eligibilitate a autovehiculului uzat
Este considerat eligibil autovehiculul care indeplineste cumulativ urmatoarele:
a) este inregistrat in evidentele fiscale ale UAT solicitant;
b)la data participarii in Program are o vechime mai mare sau egala cu 15 ani, calculata de la anul fabricatiei;
c) are norma de poluare Euro 3 si/sau inferioara;
d) este inmatriculat in Romania de cel putin 3 ani.
Monitorizarea in cadrul programului se desfasoara pe o perioada de 3 ani de la depunerea raportului de finalizare la AFM si are ca obiect verificarea, in colaborare cu beneficiarul finantarii acordate, a modului de indeplinire a obligatiei de casare si radiere din circulatie si din evidenta fiscala a UAT a autovehiculelor pentru care s-a acordat finantarea, precum si a respectarii interdictiei achizitiei unui autoturism cu norma de poluare Euro 4 si/sau inferioara de catre proprietarii autovehiculelor uzate.
Sursa: Ministerul Mediului

de
Stancu AlinaAlina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Calculul CASS pentru PFA si C.I.M. 2024
Intrebare:
Un PFA care in 2024 a avut activitatea pe pierdere, a fost si salariat in perioada ianuarie - decembrie 24 obtinand venituri astfel: ian. 24 cu un venit de 660 lei, febr. 24 = 1414 lei, martie 24 = 786 lei, nov. 24 = 2643 lei si dec. 24 = 185 lei, in restul timpului avand contractul suspendat. Este si coasigurat pe pensia de handicap a sotiei - deci asigurat la sanatate.
Intrebare: Plateste cass pentru activitatea de la PFA la nivelul a 6 salarii minime (1980 lei) sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie servicii transport din afara UE
Intrebare:
Suntem casa de expeditii. Se exporta marfuri din RO catre Republica Moldova. Factura de transport aferenta exportului o emitem catre exportatorul roman fara tva (scutit cf. art. 294 alin.1 Cod Fiscal; avem documentele necesare). Transportul se realizeaza efectiv de catre un transportator cu sediul in Moldova, care ne emite factura fara TVA. Cum trebuie inregistrata factura de transport de la societatea din Moldova? Cu tva 0 sau se face taxare inversa? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Descriere servicii in factura emisa
Intrebare:
In cadrul societatii noastre se desfasoara diverse proceduri de chirurgie plastica (augumentare mamara, rinoseptoplastie, injectari, abdominoplastie, blefaroplastie etc).
Este obligatorie detalierea serviciului prestat pe factura?
Care este impactul fiscal daca nu detaliem serviciile?
Putem trece doar servicii medicale? Exista riscul sanctionarii la un eventual control Anaf?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<