Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Din 29 iulie 2024 firmele pot accesa schema pentru investitii majore in industriile cu traditie in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 02 Mai. 2024
Din 29 iulie 2024 firmele pot accesa schema pentru investitii majore in industriile cu traditie in Romania
Tags: schema de investitii, sprijin financiar, industrii cu traditie

Ministerul Finantelor anunta, printr-un nou comunicat de presa, cade la 29.07.2024se da startul primei sesiuni de inscriere a proiectelor in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr.300/2024, pentru stimularea dezvoltarii regionale prin investitii ale caror costuri eligibile depasesc 50 milioane lei. Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro.

Cererile de acord pentru finantare insotite de documentele justificative se vor putea depune online, pana la data de 09.09.2024

Inregistrarea cererilor de acord pentru finantare se realizeaza in sesiuni anuale anuntate cu minimum 60 de zile lucratoare inainte, durata fiecarei sesiuni fiind de 30 de zile lucratoare. Acordurile de finantare se vor emite pana la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza in perioada 2025-2032.

Antreprenorii interesati de investitii de mare anvergura, cu importante efecte in economie, orientate spre sectoare de activitate de varf, au acum la dispozitie Ghidul Solicitanului in baza caruia isi pot pregati proiectele. La 29 iulie deschidem oficial prima sesiune de inscrieri. Mediul de afaceri are acest ragaz de doua luni in care sa isi puna la punct documentatia, timp in care vor primi asistenta oricand au nevoie din partea Ministerului Finantelor. Mizam nu doar pe modernizarea sectorului privat, ci si revitalizarea industriilor traditionale romanesti. Prin integrarea tehnologiilor noi si sustenabile, se deschid noi oportunitati pentru aceste industrii, consolidandu-le competitivitatea si contribuind la crearea unui lant de productie mai eficient si mai durabil”, a explicat ministrul Marcel Bolos.

Cei interesati sa aplice sunt invitati sa parcurga Ghidul Solicitantului, care cuprinde informatii detaliate cu privire la modalitatea de acordare a finantarii, lista sectoarelor de activitate pentru care se acorda ajutorul de stat, precum si criteriile pe baza carora se calculeaza punctajul.

Cine poate aplica pentru schema de ajutor de stat 

Intreprinderile care pot solicita ajutor de stat in baza acestei scheme sunt intreprinderi nou-infiintate sau intreprinderi in activitate, atat IMM-uri, cat si intreprinderi mari, cu personalitate juridica, infiintate conform Legii societatilor nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sunt eligibile investitiile care se realizeaza in unul dintre sectoarele:

 • Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor;
 • Fabricarea bauturilor;
 • Prelucrarea lemnului;
 • Fabricarea hartiei si a produselor din hartie;
 • Fabricarea substantelor si a produselor chimice;
 • Fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
 • Fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
 • Industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii;
 • Fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
 • Fabricarea echipamentelor electrice;
 • Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor;
 • Fabricarea altor mijloace de transport;
 • Fabricarea de mobila;
 • Colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor; activitati de recuperare a materialelor reciclabile;
 • Alte industri.

Criteriile cumulative de eligibilitate pe care o intreprindere trebuie sa le indeplineasca sunt urmatoarele:

I. Criterii generale

 • Sa fie inregistrate potrivit Legii societatilor nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
 • Sa realizeze o investitie initiala in Romania, in maximum 3 ani de la data demararii acesteia, in unul dintre sectoarele eligibile prevazute de schema de ajutor de stat in anexa nr.1;
 • Sa nu intre in categoria „intreprinderilor in dificultate”;
 • Sa nu se afle in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau suspendare temporara a activitatii si sa nu faca obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat;
 • Sa nu beneficieze de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale in cadrul aceluiasi proiect unic de investitii;
 • Sa nu efectueze o relocare catre unitatea in care urmeaza sa aiba loc investitia initiala.

Suplimentar, pentru intreprinderile cu cel putin un exercitiu financiar incheiat, pentru a putea accesa ajutorul de stat, trebuie sa aiba rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decat zero in unul din ultimele trei exercitii financiare incheiate si capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat.

Totodata, pentru a fi eligibili, in plus fata de criteriile generale, intreprinderile nou-infiintate trebuie sa aiba capital social subscris varsat in valoare de minimum 100.000 lei si sa nu aiba actionari care detin sau au detinut in Romania in ultimii 2 ani anterior datei inregistrarii cererii o intreprindere cu acelasi obiect de activitate pentru care solicita finantare.

II. Criterii de eligibilitate cumulative pentru investitii: 

a) sa fie considerate investitii initiale (unitate noua/extindere/diversificare/schimbare fundamentala) sau investitii initiale care creeaza o noua activitate economica (unitate noua/diversificare in cazul judetului Ilfov);
b) sa aiba o valoare totala, fara TVA, a costurilor eligibile asociate investitiei initiale, de minimum 50 milioane lei;
c) sa isi demonstreze eficienta economica si viabilitatea pe perioada implementarii investitiei si 5 ani de la data finalizarii acesteia;
d) sa indeplineasca conditia referitoare la efectul stimulativ;
e) sa indeplineasca indicatorii cantitativi si calitativi prevazuti de schema;
f) sa genereze un efect multiplicator cuantificabil in economie.

Etapele procesului de selectie

Inregistrarea cererilor de acord pentru finantare se realizeaza in sesiuni anuale anuntate cu minimum 60 de zile lucratoare inainte, durata fiecarei sesiuni fiind de 30 de zile lucratoare.

Cererile de acord pentru finantare depuse in sesiune se ordoneaza descrescator pe baza unui punctaj calculat si se analizeaza in limita bugetului sesiunii. Analiza cererilor de acord pentru finantare se finalizeaza cu acord pentru finantare (daca sunt indeplinite cumulativ toate conditiile si criteriile de eligibilitate) sau scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se realizeaza dupa efectuarea partiala sau totala a cheltuielilor eligibile efectuate conform acordului pentru finantare, in limita creditelor bugetare anuale aprobate.

Ajutorul de stat se va acorda in baza unor cheltuieli eligibile, precum realizarea de constructii, achizitie de echipamente si active necorporale, iar activele aferente investitiei trebuie sa fie noi.

Noua schema de ajutor de stat are ca baza legala cadrul normativ european aflat in vigoare pana la data de 31 decembrie 2026.Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Din 29 iulie 2024 firmele pot accesa schema pentru investitii majore in industriile cu traditie in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016