Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Acord de finantare de 600 milioane euro, semnat intre Romania si Banca Mondiala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 02 Aug. 2024
Acord de finantare de 600 milioane euro, semnat intre Romania si Banca Mondiala
Tags: acord de imprumut, sprijin financiar

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a semnat pe 1 august 2024, pentru Romania,Acordul de imprumut (Imprumut pentru politici de dezvoltare privind managementul fiscal si cresterea verde) dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, in valoare de599,1 mil. Euro.

Contractarea imprumutului a fost conditionata de adoptarea unor actiuni de reforma, grupate pe doi piloni: 

  1.  Pilonul 1: intarirea managementului fiscal, a incluziunii si a investitiilor publice verzi, care include actiuni in domenii precum: reforma fiscala, reforma pensiilor, investitii publice verzi; 
  2.  Pilonul 2: promovarea finantarii private pentru tranzitia verde, care include actiuni in domenii precum: energie (energia regenerabila, inclusive energia eoliana offshore), transport, parteneriat public – privat. 

Este important de precizat ca finantarea aceasta, care se face la cele mai bune conditii pe care le putea accesa in acest moment Romania, a fost conditionata de realizarea unor reforme structurale importante pentru consolidarea managementului fiscal si imbunatatirea rezilientei in fata schimbarilor climatice. Parteneriatul nostru cu Banca Mondiala a fost mereu unul de succes si se reconfirma prin rolul activ in sprijinirea potentialului de crestere al tarii noastre. Multumiri speciale pentru Anna Akhalkatsi, pentru indrumarea profesionala permanenta pe care a oferit-o Romaniei”, a transmis ministrul Marcel Bolos.

Astfel, actiunile aferente acordului de finantare DPL (Development Policy Loan) au fost indeplinite in integralitate de Romania anterior negocierii si se refera la: 

- imbunatatirea sustenabilitatii fiscale pe termen lung si cresterea echitatii sistemului de pensii;

- cresterea colectarii veniturilor;

- stimularea transportului verde si cresterea veniturilor colectate; mobilizarea resurselor pentru investitii publice verzi prin stabilirea cadrului legal pentru emisiuni de obligatiuni verzi; stimularea dezvoltarii parcurilor eoliene offshore pentru producerea de energie electrica regenerabila in zona economica exclusiva romaneasca a Marii Negre;

- functionarea contractelor de diferente pentru tehnologii cu emisii reduse de carbon pentru producerea energiei electrice;

- sustinerea investitiilor in instalatii de electroliza pentru producerea hidrogenului verde;

- facilitarea investitiilor in eficienta energetica din industrie si pentru institutii publice; stabilirea de standarde pentru instrumentele financiare verzi care sustin masurile de imbunatatire a eficientei energetice in industrie;

- mobilizarea capitalului privat in infrastructura prin intarirea cadrului general privind PPP. 

Sprijinul financiar din partea Bancii Mondiale are o maturitate de 15 ani, cu rambursare intr-o singura transa, la data de 15 iulie 2039. 

Parteneriatul dintre Romania si Banca Mondiala

In 2024, se implinesc 32 de ani de parteneriat intre Grupul Bancii Mondiale (GBM) si Romania. Portofoliul activ cuprinde 13 imprumuturi acordate Romaniei a caror valoare se ridica la 1702,27 mil. Euro. Asistenta financiara acopera domenii-cheie precum reforma sectorului sanitar, invatamantul secundar, imbunatatirea serviciilor judiciare, managementul riscului la dezastre, consolidarea infrastructurii si a pregatirii pentru situatii critice de urgenta, precum si prevenirea si reducerea poluarii rurale. 

Totodata, portofoliul actual al imprumuturilor pentru Romania contine si un imprumut de tip Program pe baza de rezultate- PforR, precum si o Garantie aferenta imprumutului de tip Contingent investment project financing contractat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, in valoare totala de 406,00 mil. Euro.


Sursa: Min. Finantelor

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Acord de finantare de 600 milioane euro, semnat intre Romania si Banca Mondiala":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016